Львівська облрада підтримала будівництво меморіалу Небесної Сотні біля Центру Довженка

     1111  

Львівська обласна рада підтримала спорудження меморіалу Героїв Небесної Сотні на Сихові у Львові. «За» відповідне рішення проголосував 61 депутат, повідомляє Дивись.info.

Згідно з рішенням, у бюджеті розвитку обласного бюджету на 2018 рік мають бути передбачені кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації.

Облрада також звертається до Львівської міської ради про погодження місця спорудження меморіалу Героям Небесної Сотні у м. Львові, на проспекті Червоної Калини у сквері біля кінотеатру ім. О. Довженка, відведення земельної ділянки під будівництво. ЛМР також просять розглянути питання щодо співфінансування цього об’єкта.

Нагадаємо, як писала “Львівська газета”, ініціативний комітет пропонує спорудити на площі меморіал, який за задумом авторів, символізуватиме Україну. Від нього будуть виходити символічні промені з найважливішими датами Революції Гідності. На плитах мали би бути портрети Героїв Небесної Сотні. Позаду пам’ятника хочуть створити музей, а в передній частині – майданчик, призначений для відпочинку та проведення пам’ятних культурних заходів. 

Однак жодних погоджень від міської влади, яка цього року почала будівництво меморіалу Небесної Сотні у центрі міста, проект не має. Його також не підтримує частина громадських діячів мікрорайону. 

Водночас, міська рада має інші плани на цей громадський простір. Минулого тижня у Львові завершився конкурс на найкращу ідею облаштування громадського простору поблизу кінотеатру імені Довженка, що на Сихові. Найкращим було визнано проект творчого колективу зі Львова – Маркіяна Максимюка, Наталі Мисак, Ігоря Максимюка, Володимира Палія, Соломії Галайко та Юрія Максимюка. 

Автори проекту пропонують розділити площу умовно на дві частину – ту, що прилягає до кінотеатру та «тиху зону».  Нижня зона — камерна частина площі, захищена рельєфом від шумового впливу та вітру. Призначена для комунікації та пасивного відпочинку. Верхня зона не відмежована від навколишнього середовища, сприймаючи його шум, як невід’ємну властивість урбанізованого простору. Вона зберігає та підкреслює всі існуючі візуальні зв’язки з Сиховом та його мешканцями.

Тут пропонують облаштувати фонтан, який взимку можна перетворити на ковзанку. Проект також передбачає висадку зелених насаджень та встановлення нового освітлення.