Ковзанка, багато дерев і «тиха зона» – як зміниться площа перед кінотеатром ім. Довженка

Визначено переможців конкурсу на облаштування громадського простору на Сихові
   Ольга Миза   5570  

Візуалізація: Твоє місто

У Львові завершився конкурс на найкращу ідею облаштування громадського простору поблизу кінотеатру імені Довженка, що на Сихові. Найкращим було визнано проект творчого колективу зі Львова – Маркіяна Максимюка, Наталі Мисак, Ігоря Максимюка, Володимира Палія, Соломії Галайко та Юрія Максимюка. Вони отримають 70 тисяч гривень та контракт на реалізацію проекту.

Автори проекту пропонують розділити площу умовно на дві частину – ту, що прилягає до кінотеатру та «тиху зону».  Нижня зона — камерна частина площі, захищена рельєфом від шумового впливу та вітру. Призначена для комунікації та пасивного відпочинку. Верхня зона не відмежована від навколишнього середовища, сприймаючи його шум, як невід’ємну властивість урбанізованого простору. Вона зберігає та підкреслює всі існуючі візуальні зв’язки з Сиховом та його мешканцями. У місці примикання до кінотеатру, ландшафт «піднімається» до рівня першого поверху, нівелюючи потребу в сходах. Таким чином кінотеатр стає повноцінним учасником життя простору.

«Сьогодні вода присутня на площі символічно — у вигляді занепалого фонтану. Проте у проекті передбачено, що дно нового заглибленого ландшафту в дощовий період перетворюється у водозбірний резервуар, а взимку може ставати катком. У спекотний період на площі будуть функціонувати фонтани з розпиленням води», – зазначають автори проекту.

Окрім цього, проект передбачає висадку зелених насаджень та встановлення нового освітлення.

«Перемогла найпростіша архітектурна подача з глибинною мінімалістичною філософією. Акцент зроблено більше на урбаністику і комфорт, ніж на багату візуалізацію. Створено великий громадський простір, який з одного боку контрастує з прямокутною модерністською структурою Сихова», – розповів начальник управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування ЛМР, головний архітектор міста Юліан Чаплінський.

«Обрати проект-переможець було непросто. Під час конкурсного огляду я керувалася такими критеріями. По-перше, це мала бути площа, котра дозволяє проводити святкові заходи. По-друге, присутність водних елементів. По-третє, естетична привабливість», – пояснила представниця ініціативної групи громади Сихова та ГО «Кращий Сихів» Уляна Федорович, котра ввійшла до складу журі конкурсу.

За його словами, цей рік відбуватиметься проектування і буде створенно проектно-кошторисну документацію. Виділення коштів на реалізацію проекту можливе не раніше, ніж на 2020 рік.

Нагадуємо, на початку березня управління архітектури й урбаністики ЛМР оголосило Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на кращу проектну пропозицію облаштування громадського простору на Сихові. І вже 27-го квітня журі підбило підсумки конкурсу і обрало переможця. Загалом до участі у конкурсі зареєструвалося 33 учасники з різних міст України, з яких 17 подали свої проекти на розгляд журі. Серед них обрали 5, котрі не тільки відповідали усім умовах конкурсу. Цим роботам журі анонімно виставляло бали – від п’яти (роботі, яка найбільше сподобалася) до одного (вразила найменше). Робота-переможець набрала 31 бал.

Публічна презентація проектів та нагородження переможців відбудеться наступного тижня.

 

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми  міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED