Сім корисних сніданків для дітей

Саме сніданок – невід’ємна частина початку дня. Це має бути апетитно, яскраво, ароматно і натхненно!
 |  Ліля Криницька   11158  

Чому снідати важливо у першу годину після пробудження, та що зготувати для найменших «їдунів», аби вони поснідали залюбки?

Після нічного сну мозок відчуває нестачу енергії, а головним її джерелом є глюкоза. Але це зовсім не означає, що дитині зранку потрібно давати солодощі. Скоріше навпаки: це мають бути повільні вуглеводи, які, поступово засвоюючись, забезпечуватимуть стабільний рівень енергії.

Отож, корисний сніданок має містити якісні вуглеводи, амінокислоти та жири, які покращують когнітивні функції: уважність, пам’ять та швидкість сприйняття інформації. Цими речовинами дуже багаті крупи, яйця, молочні продукти. Ранковий підйом, збори до садочка чи школи – це щоденний стрес для організму дитини. І якщо вона не встигла поснідати або обмежилася лише чаєм, дуже швидко дасться взнаки дефіцит енергії, що виявлятиметься важкістю сприймання інформації, дратівливістю, сонливістю, відчуттям голоду і нападами агресії.

Їсти незадовго після пробудження – має стати правилом, якщо ви хочете, аби і в дорослих, і в дітей виробилися правильні харчові звички. Це важливо, адже прийом їжі після прокидання:

  1. забезпечує регулювання рівня цукру та інсуліну в крові, а також «запускає» обмін речовин;
  2. допомагає відігнати відчуття голоду і протистояти переїданню упродовж всього дня та споживати швидко некорисну їжу;
  3. запускає роботу мозку, насичує його енергією і підтримує ефективну працездатність, а також покращує настрій. Таким чином, поліпшується пам’ять і краще сприймається інформація.

Без сумніву, ці аргументи – переконливі, але хіба що для дорослих, бо діти – такі діти, у них «не хочу» часто перемагає усе інше, особливо мамині і татові умовляння і настанови. Причина часто в тому, що рідко хто здатен на поглинання їжі, заледве продерши очі. Прокинутись організму допоможе вода з медом і лимоном, а тоді за 30 хвилин можна сідати і до сніданку.

1. Омлет

Звичайний омлет, приготований у мультиварці або пароварці. До нього ідеально смакує лаваш або свіжий домашній хлібчик з різними зернятками, а також шматочки авокадо і помідора, посипані кунжутом, чіа, льоном. Звичайно, дитина може не почати їсти це із першого разу, коли ви їй запропонуєте. У нас спочатку донька цупила це тихцем із моєї тарілки, потім почала просити собі, але без додатків, а тоді вже попросила повноцінну копію мого сніданку.

     2. Каші круп’яні

Кукурудзяна, зварена на молоці навпіл із водою, з додаванням масла. Але без солі чи цукру, а до неї шматочок твердого сиру. Можна натерти сир зверху, а можна взяти шмат і гризти, як мишка.  🙂 Вівсянка на молоці без цукру і солі, з маслом і фініками, курагою та льоном. Гречка зелена (не обсмажена) з маслом і сіллю.

      3. Гранола

З молоком, сухофруктами та насінням – фініки, курага, родзинки, журавлина, інжир (їх можна купувати окремо і додавати за бажанням), льон, конопля, чіа, кунжут, мак.

      4. Налисники

З м’ясом, з карамелізованими яблуками і корицею, із сиром і вишнями. Їх можна готувати наперед і багато, заморожувати і зранку просто розігрівати: або різні, або одного виду.

      5. Млинці

Млинці з тертим яблуком, бананом і корицею, (яблук має бути багато, тоді млинці ніжні, а банан цілком замінює цукор), а до них ідеально смакує какао (я готую так: беру навпіл воду і молоко, додаю какао і кероб – теж 50/50). Як альтернатива – йогурт без додатків і цукру.

     6. Запіканки

Їх у нас дві – рисова і сирна. Рисова: відварений рис, багато яблук, кориця, заморожені ягоди, заливка зі збитого яйця і молока. Перекладаю шарами – спочатку рис, потім яблука і ягоди, зверху заливаю. Сирна: жирний сир, розтертий з яйцем, трошки розтопленого масла, багато яблук, нарізаних скибочками, трошки манної крупи, аби ввібрала сік із сиру у процесі запікання. Усе ретельно вимішую і втрамбовую у скляну форму. Обидві запіканки готую в електричній духовці. А готові, уже на тарілці, густо затираю якісним шоколадом.

7. Фрукти або смузі

І таке у нас теж буває. Дуже рідко, але все ж іноді у вихідні можемо поснідати просто бананом або смузі з банана і полуниці. Для смузі беру звичайні заморожені домашні ягоди і перебиваю їх із бананами, доливаю бутильовану воду  – і смакуємо  🙂

Смачних ранків вам і вашим дітлахам!