Новий рік 2018: де  зустрічати та що приготувати

"Львівська газета" пропонує підбірку простих рецептів до новорічного столу
 |  Марта Волошанська   7515  

Згідно з китайським календарем, 2018 рік пройде під заступництвом Жовтого Земляного Собаки. Ця тварина принесе людям мир і добро, а у сім’ях запанує розуміння і любов. Самотні мають великі шанси знайти свою другу половинку. Всіх чекає добробут й успіх в особистому житті, у роботі та інших сферах.

Так кажуть астрологи й радять, як треба зустрічати рік Жовтого Собаки, що їсти-пити. Тож дослухаймося їхніх порад і ми. Й можливо, справді все здійсниться?!

Зустрічайте Новий рік у великій і галасливій компанії: собака не любить самотності. Влаштовуйте веселі вечірки з друзями або вирушайте до когось у гості. Чудовим рішенням стане святкування в колі близьких і рідних: пес обожнює бути поруч із людьми, дорогих його серцю.

Якщо ви плануєте зустрічати Новий рік удома, підготуйте своє помешкання до зустрічі з Жовтим Собакою: прикрасьте його золотими блискітками й іншими жовтими й коричневими прикрасами. Головне − оздоблення має бути яскравим і привабливим.

Що подати на стіл? Собаки є невибагливими до їжі, але люблять м’ясо. Обов’язково приготуйте кілька м’ясних страв. На стіл можна подати: м’ясні котлети, відбивні, м’ясо по-французьки, запечене м’ясо, а також бажано м’ясо на кістці: курячі ніжки, свинячі або баранячі ребра, різні салати (хто не уявляє собі нового року без традиційного олів’є – можна й олів’є), фрукти, свіжі овочі, натуральні соки, випічку й десерти.

Обов’язково на столі повинні бути мандарини й апельсини. Також можна поставити ананас і банани.

Пропонуємо кілька рецептів, які прикрасять ваш святковий стіл: салати, другі страви, десерти, солодощі. Вони не складні в приготуванні, з ними впорається будь-яка господиня, навіть ще не дуже досвідчена.

Тож мирного й щасливого вам Нового року!

Гавайський салат

200 г шинки, 200 г білокачанної капусти, 200 г пекінської капусти, 1 морквина, 2 різнокольорові болгарські перці, 2 помідори, м’якоть половинки ананаса або 1 банка консервованих ананасів, зелень (кріп, петрушка), прованські трави, 3 столові ложки майонезу, цукор та сіль – за смаком.

Усю капусту нашаткувати. Шинку нарізати тонкою соломкою. Моркву потерти на грубій тертці. Болгарський перець – соломкою. Помідори – невеликими часточками. М’якоть половини ананаса нарізати кубиками або з консервованих ананасів злити сік і нарізати невеликими шматочками.

З’єднати всі інгредієнти, додати прованські трави, посолити, заправити майонезом і перемішати.

Гавайський салат повинен постояти в холодильнику принаймні годину, щоб добре настоявся. Салат можна подавати у половині ананаса. Перед подачею прикрасити зеленню.

Салат з курки та винограду

500 г курячого філе, 4 яйця, 100 г твердого сиру, 300 г білого винограду, 50 г горіхів (мигдаль, волоські або кедрові), зелень (петрушка, м’ята), 2 столові ложки вершків, 1 столова ложка олії, щіпка карі, сіль за смаком.

Куряче філе відварити до готовності, остудити й нарізати дрібними кубиками. Посоли, додати карі, перемішати й обсмажити в розігрітій олії, помішуючи, приблизно 5 хвилин до утворення золотистої скоринки. Зварені яйця дрібно порізати. Подрібнити горіхи. Сир потерти на грубій тертці. Зелень порвати руками. Кожну ягідку винограду розрізати навпіл і вийняти, якщо є, кісточки. (Можна взяти виноград киш-миш – він без кісточок).

Змішати всі інгредієнти: курку, виноград, яйця, горіхи, сир, зелень − і заправити вершками.

Салат з морепродуктів

250 г коктейлю з морепродуктів, 50 г пармезану, 100 г помідорів чері, 1 зубчик часнику, пучок руколи або іншого листкового салату, який вам до вподоби, 10 г кедрових горішків, 2 столові ложки оливкової олії, бальзамічний оцет, сіль, перець – за смаком.

Розморозити морепродукти і підсмажити їх на гарячій пательні на оливковій олії, додавши зубчик часнику (потім його викинути).

Листя салату промити, висушити й розкласти на тарілці. Помідори чері розрізати на половинки й викласти зверху, далі – морепродукти. Змішати оливкову олію, бальзамічний оцет, сіль і перець, збити в однорідну масу й заправити салат. Зверху салат посипати тертим пармезаном і кедровими горішками.

Крабовий салат з грушами

240 г крабових паличок, 100 г твердого сиру, 4 столові ложки рису, 3-4 свіжі або консервовані груші, 1 цибулина, зелень (рукола, базилік), 2 столові ложки майонезу, сіль за смаком.

Рис добре промити й відварити в підсоленій воді до готовності (приблизно 20 хвилин). Промити холодною водою й остудити.

Груші (якщо консервовані – зцідити рідину) нарізати невеликими кубиками. Крабові палички також нарізати кубиками. Дуже дрібно нарізати цибулю. Сир потерти на грубій тертці. Змішати крабові палички з рисом, цибулею і сиром, посолити й заправити майонезом.

У салатницю пошарово викладати груші і крабовий салат. Зверху прикрасити зеленню.

Гаряча закуска «Курка в мигдалі»

500 г курячого філе, 100-150 г мигдалевих пластівців, 2 білки, 1/2 склянки борошна, 3/4 склянки слабогазованої води, 2 столові ложки кукурудзяного крохмалю, 1/2 чайної ложки цукру, 1/4 чайної ложки меленого білого перцю, чверть чайної ложечки порошку до печива, сіль, олія для фритюру.

Куряче філе нарізати середніми кусочками. У глибокій мисці злегка збити білок, щіпку солі, цукор і білий перець. Покласти скибочки філе в цю суміш, ретельно перемішати й поставити в холодильник на 20 хвилин.

Змішати борошно з порошком до печива, 1 чайною ложкою солі й крохмалем, додати воду й добре розмішати. Всипати мигдалеві пластівці, перемішати.

У фритюрниці або глибокій пательні з товстим дном розігріти олію для фритюру шаром приблизно 2 см до 160-180 градусів (опущений в олію для проби невеличкий шматочок хліба повинен стати золотистим за 30 секунд). Кусочки курки вийняти з маринаду, обсушити паперовим рушником і замочувати в мигдалевому клярі. Обережно занурювати у фритюр кожен кусочок м’яса й смажити 2-3 хвилини, до появи золотавої скоринки. Готові шматочки класти на паперові рушники, щоб забрати зайвий жир.

Подавати закуску гарячою.

Сирний рулет

Жовтий або червоний (або по половині) солодкий перець, середній за розміром – 1 шт., твердий сир – 500 г + 200 г, сіль за смаком, нарізана петрушка – 1 ст. ложка, порошок карі – 0,5 ч. ложки, курка (філе) – 300 г, олія – 1 ст. ложка, кукурудза консервована – 3 ст. ложки.

Духовку розігріти до 90 градусів. Сир (500 г) натерти на грубій тертці. Деко застелити пергаментом, рівномірно розподілити по ньому сир (дві третини), поставити деко в духовку. Випікати основу для сирного рулету, поки сир повністю не розплавиться (приблизно 10-15 хвилин). Вийняти деко з духовки й дати основі для рулету трохи охолонути.

Куряче філе відварити в невеликій кількості підсоленої води до готовності.

Пергамент з розплавленим сиром викласти на стільницю, накрити другим листом пергаменту й розкачати качалкою на прямокутник. Важливо, щоб пласт сиру був ще трішки теплим.

Охолоджене куряче філе нарізати соломкою, посипати карі й чорним перцем. Перець нарізати кубиками. Змішати тертий сир (200 г) з куркою, солодким перцем, кукурудзою і нарізаною зеленню петрушкою. Посолити за смаком. Це начинка для сирного рулету.

Формуємо сирний рулет. Викласти начинку на пласт сиру, згорнути в рулет і загорнути у фольгу. Покласти на 3-4 години в холодильник. Перед подачею на стіл сирний рулет нарізати скибочками.

Торт-закуска з крекерів

Солоні крекери – 250 г, риба у власному соку – 1 банка (будь-яка консерва), яйця – 4 штуки (варені), зелена цибулька – 1 пучок, сир (твердий) – 150 г, печериці – 200 г, цибуля ріпчаста – 1 штука, часник – 2-3 зубчики, майонез.

Печериці почистити й дрібно порізати. Цибулю також дрібно порізати. У 2 столових ложках олії тушкувати цибулю під закритою покришкою до м’якості. До цибулі додати гриби й обсмажити на середньому вогні 7-8 хвилин.

З риби, якщо треба, відділити кісточки й розім’яти її виделкою.

Зелену цибулю дрібно нарізати. Сир натерти на дрібній тертці. До сиру додати пропущений через часничницю часник, трохи майонезу, добре перемішати. Варені яйця почистити, розділити на жовтки й білки. Білки потерти на дрібній тертці. Жовтки залишити для прикраси торта.

На тарілку викласти щільно перший шар крекерів, зробити сітку з майонезу й посипати білком, далі знову крекери, риба, зелена цибуля, сітка з майонезу, крекери, гриби з цибулею, сир, сітка з майонезу, крекери, майонез. Натерти по всій поверхні яєчні жовтки. Поставити торт у холодне місце на 4-8 годин.

Свинина з апельсинами

1,5 кг свинини (задня шинка), 300 мл світлого пива, 2 апельсини, 50 г топленого вершкового масла, 1 чайна ложка цукру, 1 столова ложка борошна, 1 чайна ложка меленого імбиру, 1 чайна ложка гвоздики, 0,5 чайної ложки меленого коріандру, 0,5 чайної ложки паприки, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

М’ясо помити, викласти в каструлю, залити пивом, додати частину спецій, посолити. На великому вогні довести до кипіння, потім зменшити вогонь і тушкувати на повільному вогні під покришкою протягом години. Вийняти м’ясо з каструлі й трохи охолодити.

На поверхні м’яса зроби акуратні надрізи, у кожен з яких встроми по бутону гвоздики. Загорнути м’ясо у фольгу. Запікати в розігрітій до 180° духовці протягом 30-40 хвилин.

На вершковому маслі обсмажити борошно до золотистого кольору, додати цукор, апельсини (нарізані кружечками), імбир, решту спецій і трохи солі. Налити сік з апельсинів (не більше півсклянки), цедру і кип’ятити ще 10 хвилин.

Із запеченого м’яса зняти фольгу, полити соусом, зверху викласти шматочки апельсина. Запікати в духовці ще 20 хвилин.

Курчата у вині

1-2 тушки курчат, 4-5 маленьких цибулин, 5-6 помідорів чері, 80 г вершкового масла, 4-5 зубчиків часнику, 300 г червоного вина, м’ята і сіль – до смаку.

Тушки курчат нарізати на шматки й тушкувати у глибокій пательні в невеликій кількості води приблизно 20 хв. Перекласти шматки курки у деко з високими бортами, додати цибулини, товчений часник, масло, сіль, влити 100 г вина і продовжувати тушкувати. За 5-7 хвилин до зняття з вогню додати решту вина, помідори чері й дрібно нарізану м’яту.

Свиняча рулька святкова

Свиняча рулька вагою 1,2-1,5 кг, 6-7 головок часнику, 2 лаврові листки, 200 г червоного сухого вина, 1 літр сильногазованої мінеральної води, 200 г печериць, 1 цибулина, 20 ягідок замороженої малини, 30 г олії, 1 чайна ложка чорного меленого перцю, 3-4 горошини чорного перцю, сіль – за смаком.

Рульку добре почистити ножем, помити й обсушити паперовим рушником. Вийняти з неї кістку (не обов’язково, але тоді важче буде різати на порційні шматки при подачі на стіл). Нагріти вино, мінеральну воду, спеції до температури 36 градусів. Замаринувати в цьому маринаді рульку на годину.

Цибулю й гриби нарізати кубиками й обсмажити їх у різних пательнях 4-5 хвилин до золотистого кольору. Змішати цибулю, гриби, сіль, чорний мелений перець. Додати заморожену малину. Нафарширувати рульку обсмаженими грибами й малиною. Зашити протилежні краї рульки ниткою. Помістити рульку в рукав для запікання й запікати 2 години за температури 160 градусів. Потім рукав відкрити, змастити рульку соком, що утворився при запіканні, й запікати ще 15 хвилин за температури 200 градусів, до утворення золотистої скоринки.

Подавати рульку як гарячу страву, з гарніром з відвареної картоплі й квашеної капусти (капуста може бути як сира, так і тушкована).

Новорічний фруктовий торт

800 г білого і рожевого зефіру, 3 апельсини, 4 банани, 3 ківі, 1 склянка сметани, 1 склянка цукру, білий шоколад, кокосова стружка, мармелад, цукати – щоб прикрасити торт.

Зефір нарізати пластинками. Апельсини, банани і ківі почистити й нарізати кружечками. Сметану збити з цукром, щоб вийшов крем.

Торт викладати так: шар зефіру, потім апельсини, шар крему, знову шар зефіру, ківі, крем тощо. Верх торта – шар зефіру – помастити кремом і прикрасити. Для прикрашання використати тертий шоколад, горіхи, шматочки фруктів, цукати.

Торт «Рафаелло»

Для бісквіту: 5 яєць, три чверті склянки цукру, три чверті склянки борошна, чверть склянки крохмалю.

Для крему: 500 мл вершків (30%), 250 г сиру маскарпоне, 4 столові ложки цукрової пудри, 200 г кокосової стружки, плитка білого шоколаду.

Додатково: 100 г кокосової стружки, кілька цукерок «Рафаелло».

Бісквіт. Білки відокремити від жовтків, збити до стійкої піни. Додавати по1-2 ложки цукру-пудри, збиваючи після кожного додавання. Переключити міксер на найменшу швидкість, по одному додавати жовтки й збивати.

Борошно змішати з крохмалем, просіяти до яєчної маси. Легенько вимішати лопаткою.

Форму для торта змастити маслом, посипати сухарями. Перелити тісто, вирівняти. Випікати 30-40 хвилин за температури 180 градусів. Охолодити, розрізати на 3 коржі.

Крем. Білий шоколад поламати на шматки й розтопити на водяній бані. Залишити трішки охолонути.

Добре охолоджені вершки збити з цукровою пудрою до густої пишної маси, додати маскарпоне, розтоплений шоколад та кокос, добре збити.

На нижній корж викласти третину крему, розрівняти його, накрити другим коржем, змастити кремом, накрити третім коржем. Верх та боки змастити рештою крему, посипати кокосовою стружкою, прикрасити цукерками. Готовий торт поставити в холодильник на 2-3 години.

Сирно-шоколадний торт

600 г жирного сиру, 200 г 30% вершків, 20-25 г желатину, 6 столових ложок цукру, по 100 г чорного та білого шоколаду.

Замочити желатин у 100 мл води, коли набрякне, нагріти на паровій бані, не доводячи до кипіння. Розтопити також на паровій бані чорний і білий шоколад у різних мисках. У кожну миску додати по 300 г сиру, 100 мл вершків, 50 мл розчиненого желатину, 3 столові ложки цукру. Збити блендером до однорідної маси. Форму для торта вистелити харчовою плівкою. Залити масу у форму за принципом «зебри». Охолоджувати не менше години. Потім акуратно перевернути форму, зняти харчову плівку, прикрасити торт шоколадною стружкою.

Банани в карамелі

3 банани, 2 ст. ложки вершкового масла, 50 г мигдальних пластівців, 4 столові ложки цукру, 2 столові ложки цукрової пудри.26

Банани почистити від шкірки, порізати на половинки, потім кожну половинку розрізати вздовж.

Розтопити вершкове масло, додати цукор і потримати на вогні, поки він не розплавиться.

Банани обваляти в цукровій пудрі й обсмажити в карамельному маслі з двох боків. Готові банани викласти на тарілку й посипати мигдальними пластівцями. Подавати смажені банани можна також з морозивом, сиропом або з рідким шоколадом.