30-річний львів’янин помер від лептоспірозу

У Львівській області зареєстровано летальний випадок захворювання людини на лептоспіроз
 |    6746  

Як інформує Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України, чоловік віком 30 років, мешканець Львова, напередодні захворювання ловив рибу та купався у водоймі на Тернопільщині. Під час відпочинку не дотримався правил особистої гігієни. Хворий не звернувся по медичну допомогу з приводу захворювання, займався самолікуванням. На сьомий день від початку захворювання чоловіка госпіталізували в реанімаційний відділ Львівської обласної інфекційної лікарні у дуже важкому стані. Наступного дня він помер.

Від початку року в області зареєстровані 10 випадків захворювань людей на лептоспіроз, за аналогічний період 2016 року – 8 випадків. Захворювання реєстрували у Львові – 4 випадки, у Жовківському та Старосамбірському районах – по 2 випадки, Золочівському та Дрогобицькому районах – по 1 випадку.

За 8 місяців цього року лабораторія особливо небезпечних інфекцій на виявлення збудників лептоспірозу дослідила 52 сірих щурів, відловлених на об’єктах епідризику та в приватних господарствах, а також 326 мишовидних гризунів, відловлених у природних осередках та у стаціонарних контрольних пунктах на території області. Як з’ясували, 16 сірих щурів (31,4%) та 28 (6,8%) мишовидних гризунів були носіями лептоспір, зокрема виділено одну живу культуру збудника, що свідчить про активний перебіг інфекційного процесу серед гризунів. З досліджених на наявність лептоспір 42 взірців води з відкритих водойм у двох виявили позитивний результат.

В Україні за 8 місяців 2017 року зареєстровані 164 випадки захворювань людей на лептоспіроз проти 179 випадків за аналогічний період минулого року.

Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей і тварин, його спричиняє збудник лептоспіра, характеризується ураженням печінки, нирок, м’язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою.

Лептоспіри зберігають життєздатність у вологому ґрунті протягом 270 днів, у природних водоймах – 7-30 днів, у харчових продуктах – декілька днів. Пряме сонячне й ультрафіолетове випромінювання діє на них згубно, так само як кислоти і луги та дезинфікуючі засоби.

Джерелом інфекції для людей є хворі та перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспір із сечею і заражають навколишнє середовище. Основними носіями збудника лептоспірозу в природних вогнищах є щурі, польові миші, землерийки, їжаки. У побутових осередках резервуаром інфекції є щурі, велика рогата худоба, свині, собаки.

Захворювання не передається від людини до людини, для нього характерна літньо-осіння сезонність.

Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, у разі вживання продуктів харчування, забруднених сечею гризунів. В організм людини збудник проникає через пошкоджену шкіру та слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, шлунково-кишкового  тракту.

Від моменту зараження до початку захворювання проходить від 6 до 20 днів (найчастіше 6-14 днів). Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль у м’язах, особливо литкових (діагностична ознака).

Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми. При жовтяничній формі з перших днів хвороби з’являється жовтяниця шкіри з максимальним розвитком до 4-6-го дня хвороби.

Успіх лікування залежить від раннього звернення хворих по медичну допомогу та від ранньої діагностики. Госпіталізація хворих обов’язкова, тому що можливі важкі ускладнення. Хвороба може ускладнюватися порушеннями з боку нирок і печінки, кровотечею, міокардитом, набряком мозку, пневмонією, порушенням кровообігу. Важкий перебіг хвороби часто закінчується смертю хворих.

Щоб не захворіти на лептоспіроз, необхідно:

– дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

– не купатись у забруднених водоймах, які не визначені як рекреаційні місця для відпочинку та купання;

– не пити води з невідомих джерел;

– не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;

– не ловити рибу в заборонених місцях;

– проводити заходи по знищенню щурів та мишовидних гризунів у підвалах, садибах, будинках та ін.

Найбільш ефективним заходом профілактики лептоспірозу є одночасне проведення суцільної весняно-осінньої дератизації в містах і районах області.