6 порад лікаря, які допоможуть уникнути отруєнь грибами

Чому дітям до 12 років не варто навіть пробувати грибних страв

 |  Олександра Баландюх   3625  

Дощі, що пройшли на Львівщині, й тепла погода – ідеальні умови для росту грибів. Щодня до лісу вирушають люди, які давно чекали цієї миті. Повні кошики білих, лисичок, парасольок пропонують і продавці на ринках. Отже, грибний сезон – у розпалі. Та паралельно зі стартом «тихого полювання» почала свій відлік і сумна статистика: в Україні вже зафіксовано чимало отруєнь грибами. На Львівщині наразі таких випадків цьогоріч не було, але, маючи сумний минулорічний досвід (четверо мешканців області отруїлося, двоє з них померли, серед них і дитинка – 1 рік і 4 місяці), лікарі радять бути дуже обережними і пильними.

До вашої уваги – шість порад від лікаря з загальної гігієни ДУ «Львівський обласний лабораторний центр» МОЗ України Валентини Попаденко, які допоможуть уникнути отруєнь грибами.

6 порад від медиків тим, хто зібрався по гриби

  1. Ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте. Якщо гриб викликає хоч найменший сумнів , відразу викидайте. Не беріть червиві і перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини.
  2. Збирайте губчасті гриби – «білі», «бабки», «моховики» тощо – від них найменше отруєнь.
  3. Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів. Також не варто брати гриби, що ростуть на полях і місцях, де для обробки ґрунту застосовувалися отрутохімікати. Гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту.
  4. Ніколи не пробуйте сирі гриби на смак, так дуже просто можна отруїтися.
  5. Не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. За грибами треба ходити з кошиком з лози або тарою з пластмаси. Не можна збирати гриби і в целофанові пакети, там вони дуже швидко псуються через нестачу повітря.
  6. Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

Їстівні гриби мають отруйних двійників

Фото: dachnaideya.pp.ua

Отруєння, за словами лікаря, викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. І отруїтися можна не лише при вживанні отруйних грибів, а якщо неправильно приготувати умовно-їстівні гриби, при споживанні старих, зіпсованих. Нерідко їстівні гриби мають отруйних «двійників». Наприклад, у білого гриба є два отруйних супутники – жовчний і сатанинський гриби. Ззовні вони дуже подібні до білого гриба, але м’якоть жовчного гриба на зломі швидко рожевіє, а сатанинського – спочатку рожевіє, а потім синіє. Отруйним двійником лисички є лисичка несправжня. Знизу шапка у несправжньої лисички має більш яскраве забарвлення, ніж зверху. Справжня їстівна лисичка вся забарвлена в однорідний яєчно-жовтий колір.

Найнебезпечнішими є гриби, отруєння якими несе смертельну загрозу. Це бліда поганка. При отруєнні її токсинами реєструється летальність до 99%.

Найчастіше любителі грибних страв потрапляють до лікарні після споживання пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), тих, що помилково сприймаються за їстівні та умовно-їстівні гриби (при розламуванні виділяють молочковий сік – дощовики, чорнильний гриб, сморчки та інші) – внаслідок невмілої або неправильної кулінарної їх обробки. Однак є чимало випадків отруєнь і їстівними грибами, якщо споживати старі, червиві, зібрані у забруднених місцях чи біля трас.

Нині не має ефективного способу, який дозволив би відрізнити отруйні гриби від хороших їстівних. «Домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – помилкові. Аби не ставити під загрозу своє життя і свої близьких, лікарі радять краще споживати  печериці і гливи, які продають у магазинах.

Дітям на грибні страви – табу

Медики радять до 7-8 років не давати дітям не те що їсти, а навіть пробувати жодних грибів: ні дикоростучих їстівних, ні парникових (шампіньйони, гливи).

Гриби – це важка для травлення їжа, в них достатньо білків, які потребують спеціальних ферментів, яких у дітей немає. За словами лікарів, ферментна система у дітей дозріває в 12 років. Лише тоді їм можна дозволити попробувати гриби, причому тільки парникові, й то не дуже часто.

Ірина Щуровська, завідувач відділення анестезіології, інтенсивної терапії та реанімації Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, у відділенні якої часто рятують отруєних грибами дітей, пригадала випадок, коли кілька років тому до них привезли дитинку, яка лише трішки скуштувала юшки, приготованої з грибів, серед яких загубилася бліда поганка. Врятувати цю дитину не вдалося.

Хлопчик, який торік помер від отруєння грибами, мав лише 1 рік і 4 місяці. Дідусь назбирав сироїжок і приготував з них страву. Серед них причаїлася і бліда поганка, яку він не розгледів: і він, і маленький онук померли.

Коли до лікаря треба не йти, а бігти

Тож якщо ви з’їли страву, приготовану з дикоростучих грибів, і через декілька годин (приблизно п ять) у вас почався пронос, блювота, негайно звертайтеся по допомогу до лікаря. Ці симптоми, за словами лікарів, у першу чергу сигналізують, що з організмом щось не так. Згодом може підвищитися температура, виникнути сонливість, слабкість – симптоми, як при грипі, до яких додаються прояви з боку шлунково-кишкового тракту.

Варто пам’ятати, що після отруєння блідою поганкою ці симптоми найчастіше з’являються на третій день, коли її токсини вже добряче нашкодили організму.