Чому диню не можна подавати на десерт

Лікарі радять, як правильно їсти диню та кому варто від неї відмовитися

 |  Олександра Баландюх   4052  

Серпень-вересень – саме час, коли досхочу можна поласувати динею. Вона не лише дуже смачна, запашна, а й корисна. Але диня має одну особливість – її треба правильно споживати, бо інакше, як кажуть дієтологи, навіть якісна ягода може викликати діарею, розлади шлунка тощо.

Прийнято фрукти, ягоди подавати на десерт. Але диня для десерту абсолютно не підходить, бо коли її з’їсти одразу після ситного обіду чи вечері, то можуть виникнути проблеми зі здоров’ям.

«У динях багато клітковини, – каже головний дієтолог Львівщини Надія Матчук, – тому її вважають важким для засвоєння продуктом. Аби зайвий раз не навантажувати організм, її слід споживати як мінімум через годину після прийому їжі, краще у другій половині дня. У жодному разі ласувати нею не можна на голодний шлунок. Знехтуєте цими правилами, замість насолоди відчуватимете важкість у шлунку».

Коли пригощаєте рідних чи гостей динею, інші фрукти (кавун, сливи, виноград, яблука, груші тощо) відкладіть у бік, скуштуєте їх іншим разом.

Пам’ятайте, що молочні продукти і диня – це абсолютно не поєднувані продукти, тому запивати диню йогуртом, молочними коктейлями, кефіром також не можна. Коли дуже хочеться пити, то використовуйте тільки теплу воду, бо випивши холодної, можете спровокувати розлад шлунка, нудоту, підвищення температури.

Якщо ви в гостях і споживали спиртні чи газові напої, від дині цього дня краще відмовитися. Ці продукти між собою не сумісні й можуть викликати тривале послаблення.

Розрізану диню не варто зберігати в холодильнику, її найкраще відразу спожити.

Чим корисна диня?

Вона багата на легкозасвоювані цукри, вітаміни, клітковину, білки, крохмаль, пектини, органічні кислоти, мінеральні солі. Завдяки великому вмісту калію, кальцію, заліза, магнію, вітамінів групи В (фолієвої кислоти), С і А,  диня запобігає утворенню пухлин, є засобом профілактики серцево-судинних, ниркових захворювань, знижує рівень холестерину в крові і запобігає розвитку атеросклерозу, заспокоює центральну нервову систему тощо.

М’якоть дині багата кремнієм, який вкрай потрібний для правильної роботи головного мозку, травного тракту та нервової системи. Він зміцнює стінки кишечника, має позитивний вплив на стан шкіри й волосся. У ній багато клітковини, яка робить диню дієтичним продуктом. Її волокна  очищають кишківник, виводять з нього токсини й застояні шкідливі речовини.Тому цей продукт буде корисний людям, що страждають закрепами.

Кому від дині краще відмовитися?

Найбільш ласа до динь малеча, але цей овоч їм слід пропонувати дуже обережно. Діткам до року її навіть пробувати не можна, це надто важкий для травлення продукт. Старшим малюкам  (3-5 років) диню можна дати лише скуштувати. Скибку можуть з’їсти діти старшого віку, але дієтолог Надія Матчук радить давати лише ту, яка виросла на бабусиному городі. За нинішніх погодних умов цей овоч гарно росте і  у Львівській області й у середині серпня вже цілком готовий для споживання.

Матерям, які годують дітей грудьми, диня теж протипоказана, бо може викликати у малюка розлади травлення.
Від цієї запашної ягоди краще відмовитися і людям, котрі страждають на виразки шлунка, дванадцятипалої кишки, цукровий діабет.

Як вибрати стиглу диню?

Помацайте її руками, вона має бути м’якою. Стигла диня дуже ароматна. Що вона стигліша, то краще пахне, бо в ній накопичується більше ароматичних речовин. Дозріла диня поєднує в собі запахи груші, ванілі, ананаса.