Сальмонельоз. Як харчуватись, щоб не захворіти

У Львівській області впродовж 1-го півріччя 2017 року відбулося зростання рівня захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) на 13,2%, ( 3654 вип. проти 3190 вип. у 2016 році). В сумі ГКІ гастроентероколіти (ГЕК) встановленої етіології складають 47,1%, ГЕК невстановленої етіології – 52,9%. Питома вага захворілих на ГКІ серед дітей 0-17 років складає 75,7%.
 |    1032  

Інші сальмонельозні інфекції – зменшення захворюваності на 62,4% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зареєстровано 98 вип. (інт.пок 3,88) проти 261 вип. (інт.пок.10,36). Питома вага захворілих дітей до 17 років складає 43,9%.

У Львівській області за 6 місяців 2017 року зареєстровано 3 спалахи інфекційних захворювань, під час них постраждало 25 осіб, у тому числі 14 дітей (56,0 %). Серед зареєстрованого одного із спалахів у побуті із 6-ти осіб, з них 5 дітей, сприяло ймовірною причиною виникнення спалаху – використання сирого яйця при приготуванні кондитерського виробу.

Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella. Сальмонела вражає шлунково кишковий тракт, іноді може протікати з тифоподібними симптомами, рідше у вигляді генералізованих септичних форм.

Медицині відомо близько 2 тисяч сероварів (різновидів) сальмонел, однак, у нашій країні тільки 500 видів провокують кишкові захворювання у людини. Збудники сальмонельозу надзвичайно стійкі до впливу низьких температур, а також інших проявів зовнішнього середовища. У випорожненнях тварин ці бактерії здатні зберігатися протягом трьох років, у водоймах – до чотирьох місяців, в молочних продуктах – до 20 днів. Варто знати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових продуктах, не змінюється їх смак, запах, зовнішній вигляд. Багато штамів сальмонел резистентні до дії антибіотиків, але легко гинуть від дезінфікуючих розчинів.

Шляхи передачі сальмонельозу

 Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – крупно рогата худоба, свині, коні, вівці, а також дикі водоплавні птахи, у яких сальмонельоз протікає безсимптомно. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом несприятливі санітарні умови утримання курей призвели до почастішання випадків зараження людей на сальмонельоз через курячі яйця.

 Джерелом інфекції для людини є людина хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в стаціонарі, дитячому садку.

 Великий відсоток випадків зараження людиною відбувається через продукти харчування – м’ясо птахів, тварин, риби, готові термічно необроблювані продукти – салати, фрукти, кондитерська продукція, пиво.
Особливо небезпечне зараження для дітей до року, оскільки це може призводити до важких генералізованих форм сальмонельозу, лікування якого у малюків представляє серйозні труднощі. По мірі росту дитини знижується його сприйнятливість до сальмонеллі. Будь-які кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в жарку, теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи. Інкубаційний період сальмонельозу становить в середньому 6 – 48 годин.

Як не захворіти на сальмонельоз

Існують деякі правила, які в домашніх умовах багато хто дотримується для профілактики будь-яких кишкових інфекцій, в тому числі і сальмонельозу:

 Мийте руки перед їдою – найважливіше правило, знайоме з дитинства, але для профілактики сальмонельозу та інших кишкових інфекцій є найдієвішим.
 Окремий ніж для сирого м’яса та риби – це стосується і обробної дошки, яку разом з ножем після використанням слід ретельно мити і споліскують окропом.
 Не їжте погано просмажене м’ясо – м’ясо та птицю слід варити як мінімум 1 годину.
 Не їжте гоголь-моголь – і не пийте сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин, в разі необхідності використання сирого яйця, слід ретельно помити з милом.
 Пийте тільки кип’ячене молоко – а також уникайте вживання сиру типу «Адигейський», а також сиру, придбаного в літній період в сумнівних торгових точках.
 Уникайте харчування в сумнівних закладах у літній період часу.

Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!

Але, якщо раптом у вас виникли симптоми кишкової інфекції необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!

 Н. Лозинська, лікар-епідеміолог ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України»