Поєднання смаків у вишуканих фаршированих стравах

 |  Марта Волошанська   4700  

 

Фарширована картопля

 

www.przyslijprzepis.pl

 

300 г фаршу мішаного, 1 кг картоплі, 2 цибулини, 1 морква, сіль, чорний мелений перець, зелень кропу і петрушки.

 

Картоплю бажано вибирати однакового розміру і форми. Помити її й почистити (молоду картоплю можна не чистити). Потім вийняти з бульб серединку. Для цього можна використати чайну ложку або спеціальну ложечку для вирізання кульок з овочів і фруктів. Заглиблення зробити таким, щоб вмістилося якнайбільше фаршу.
Одну цибулину нарізати кубиками й додати до м’ясного фаршу. Посолити й поперчити за смаком. Фарш злегка відбити, щоб з нього вийшло зайве повітря і він добре тримав форму.
Обсмажити до золотистого кольору другу нарізану цибулю, додати натерту на грубій тертці моркву й смажити до готовності. Наповнити підготовленим фаршем картоплю й викласти її у форму для запікання. Викласти на фаршировану картоплю обсмажену цибулю і моркву, залити підсоленою кип’яченою водою. Поставити форму в духовку, розігріту до 220 градусів, запікати 45-50 хвилин. Перед закінченням запікання можна посипати тертим твердим сиром. Готову фаршировану картоплю посипати нарізаною зеленою цибулею, зеленню кропу й петрушки.

 

Фарширована капуста

 

Palce Lizać

 

1 середня головка капусти (найкраще – савойська), олія, 200 г м’ясного фаршу, 1 порізана дрібно цибуля, 2 ложки борошна, одна булка, розмочена в молоці, трохи бульйону, 1 столова ложка вершкового масла.

 

Капусту обібрати з верхніх листків, поварити в киплячій воді 5 хвилин. Вийняти з води й обсушити. В пательні на олії підсмажити мелене м’ясо приблизно 5 хвилин, додати дрібно порізану цибулю й смажити ще трохи. Додати борошно, вимішати і ще посмажити, Додати намочену в молоці булку, долити 2-3 ложки бульйону, добре вимішати.
Капусту розрізати на 4 або 8 сегментів (залежить від розміру). Поміж листки напхати начинку. Скласти із сегментів цілу головку, зв’язати ниткою. Покласти в баняк. Воду, томатний соус, сметану вимішати, посолити й залити цим капусту. Варити в духовці, як голубці. Подавати з картопляним пюре, підсмаженими грибками або бурячками.

 

Фаршировані канелоні

 

Канелоні – це італійські макаронні вироби у вигляді трубочок діаметром приблизно 2-3 см і довжиною близько 10 см. Ще їх називають маніко́ті. Продають у супермаркетах.

LiveInternet

 

150 г канелоні, 0,5 кг сиру фета, 1 кг помідорів, 150 г твердого сиру, базилік, сіль і перець – за смаком.

 

Помідори ошпарити й зняти з них шкірку. 3-4 помідори нарізати кубиками. Фету розім’яти виделкою. Додати помідори й перемішати.
Приготувати соус. Помідори, що залишилися, подрібнити в блендері. Базилік дрібно порізати, додати до помідорів і перемішати. Трохи посолити й поперчити. Канелоні нафарширувати фетою з помідорами й викласти у форму для запікання. Полити їх соусом. Запікати в духовці за температури 180 градусів протягом 20 хвилин. Потім посипати канелоні сиром, натертим на середній тертці, і запікати ще 20 хвилин. Готову страву прикрасити базиліком.

 

Інший варіант фаршу для канелоні: 400 г печериць, 2 зубчики часнику, 100 г вершків, кілька листків базиліку, 1 чайна ложка чебрецю, 150 г пармезану, ложка оливкової олії, перець, сіль за смаком.

Часник і половину печериць дрібно порізати й потушкувати в олії. Додати третину вершків, нарізану зелень, половину пармезану, підігріти, помішуючи. Канелоні наповнити грибною масою й викласти у форму для запікання.
До грибів, що залишилися, додати решту вершків, жменю пармезану, чебрець, посолити й поперчити. Цим соусом залити канелоні й запікати в духовці за температури 180 градусів 20 хвилин. Готові посипати пармезаном.

 

Курячі стегенця, фаршировані…

 

…грибами

 

DreamFood

 

3 курячі стегенця, 200 г шампіньйонів, 1 цибуля, 125 г сметани, одна булочка, 125 г молока, білок з одного яйця, 2 зубчики часнику, сіль, чорний мелений перець – до смаку, зелень петрушки й кропу.

 

Зі стегон обережно зняти шкіру до кінця суглоба, вважаючи, щоб не пошкодити її. Відділити шкіру з кінчиком кістки від ніжки. Шкіру ззовні натерти сіллю, а зсередини – сметаною, чорним перцем, часником і сіллю.
Відокремити м’ясо від кістки й перемолоти його. Підсмажити фарш на олії разом з дрібно нарізаними грибами та цибулею. До підсмаженого фаршу додати намочену в молоці й відтиснуту булку. Посолити, поперчити, додати дрібно нарізану зелень, а наприкінці – збитий міксером білок. Перемішати.
Начиняти курячі ніжки приготовленим фаршем, краї шкіри закріпити за допомогою зубочисток або зашити нитками. Викладіть стегенця на змащене деко. Запікати в духовці впродовж 40 хвилин за температури 180 градусів. За 10 хвилин до готовності змастити ніжки маринадом зі сметани, часнику, чорного перцю та солі.

 

…чорносливом

 

Świat Smaku

 

4 курячих стегенця, 1 цибулина, 80-100 г чорносливу без кісточок, 40 г волоських горіхів, 40-60 г твердого сиру, 2-3 зубчики часнику, зелень петрушки, 2-4 столові ложки майонезу або сметани, 50 г вершкового масла, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

 

У невелику тарілку вичавити зубчик часнику, додати трохи майонезу, трохи солі і перцю, перемішати. Натерти шкіру всередині і зовні отриманою сумішшю.
Чорнослив помити, залити окропом і залишити на 15-20 хвилин. Потім злити рідину, а чорнослив дрібно нарізати. Волоські горіхи посікти ножем (не дуже дрібно). Часник дрібно нарізати. Сир натерти на середній тертці. Зелень петрушки посікти. Цибулю дрібно нарізати.
У пательні розігріти трохи вершкового масла й олії, викласти цибулю, трохи її посолити й поперчити. Обсмажити цибулю до м’якості. Куряче м’ясо відокремити від кісток і перемолоти на м’ясорубці. До курячого фаршу додати 50 г вершкового масла, добре перемішати фарш з маслом. Додати чорнослив, волоські горіхи, часник, смажену цибулю, сир, зелень петрушки, сіль і мелений перець. Добре перемішати начинку.
Курячу шкіру начинити підготовленою начинкою (не дуже щільно, щоб шкіра не тріснула під час запікання). Вільний край шкіри можна заправити всередину стегенця або зафіксувати за допомогою зубочистки.
Змастити стегенця майонезом або підсоленою сметаною і викласти у форму для запікання. Запікати близько 30 хвилин за температури 180 градусів. Подавати стегенця гарячими або як холодну закуску.

 

Курка, фарширована…

 

hanca.com

 

Фарширована курка – страва доволі проста, але водночас дуже ефектно виглядає й прикрасить будь-яке свято. Подавати її можна як у гарячому, так і в холодному вигляді, а варіантів начинки так багато, що серед них кожен зможе вибрати для себе найсмачніший.
Яку курку фарширувати – з кісточками чи без – кожна господиня вирішує сама. Але другий варіант більш ефектний – зняти з курки шкіру, м’ясо перемолоти й перемішати з грибами, сиром чи іншими продуктами за смаком й нафарширувати шкіру начинкою так, щоб вона знову набрала вигляду цілої курки.
Що ж до начинки, то дуже популярні такі її варіанти: гриби (гливи, печериці або інші) з часником і цибулею або з сиром; відварений рис з сухофруктами (курагою, родзинками і чорносливом); яблука з мигдалем і чорносливом; гречана каша з курячою печінкою і цибулею або просто з цибулею і морквою; картопля з приправами або з овочами.
Ще важливим також є те, чим помастити курку пере випіканням. Соус залежить від начинки, яка використовується для фарширування: це може бути майонез з часником і спеціями, гірчиця, мед тощо.
Наповнивши курку фаршем, потрібно зашити отвір, щоб начинка не випадала, або скріпити його зубочистками. Випікати курку треба в духовці за температури 180 градусів близько 1,5 години, до готовності і рум’янцю.

 

…грибами

 

1 курка вагою 1-1,2 кг, 2-3 цибулини, 300 г грибів, 3-4 зубчики часнику, 3 столові ложки олії, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Дрібно нарізати цибулю та гриби — чим дрібніше, тим краще, з’єднати, поперчити і посолити, перемішати, викласти фарш в курку, скріпити отвір зубочистками або зашити нитками. Обмазати курку соусом з масла, перемішаного з часником, сіллю і перцем, викласти в рукав для запікання або просто на лист, змащений маслом, готувати 1,5 години в розігрітій до 180 градусів духовці.

 

…рисом та сухофруктами

 

Курка вагою 1,5-2 кг, 200 г відвареного рису, по 100 г чорносливу та кураги, сіль і чорний мелений перець – за смаком.

 

Кубиками нарізати помиті й обсушені чорнослив та курагу, перемішати з рисом, нафарширувати курку. Зашити або скріпити отвір зубочистками. Натерти курку перцем і запікати на деку або в рукаві для запікання 60-80 хвилин за температури 180 градусів.

 

…яблуками, горіхами та чорносливом

 

1 курка, 150 г чорносливу, 100 г волоських горіхів, 3-4 яблука, оливкова олія, часник, перець, сіль.

 

Цілу курку розрізати по черевцю уздовж, обережно відокремити скелет, розрізавши по суглобах ніжки і крильця. Розріз скріпити за допомогою зубочисток або зашити. Нарізати великими кусками разом зі шкіркою яблука, перемішати з промитим і обсушеним чорносливом, подрібненими горіхами, нафарширувати курку, зашити або скріпити отвір. Обмазати курку соусом з пропущеного через прес часнику, перцю, оливкової олії та солі, викласти на деко вниз черевцем. Запікати близько години при температурі 220 градусів, перед подачею нарізати скибочками поперек тушки, як рулет.

 

Качка, фарширована…

 

Food Beyond Hope

 

…яблуками

 

Качка вагою 1,5-2 кг, 4-5 яблук, 50 г родзинок, 1 лимон, 2 столові ложки майонезу, 1 столова ложки олії, яблучний оцет за смаком, 3 лаврових листочки, 0,5 чайної ложки кориці, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

 

Качку добре почистити, за необхідності – видалити рештки пір’я, обсмалити на вогні й ретельно вимити. Щоб качка спеклася швидше, її треба замаринувати в оцтовому розчині: до води додати лавровий листок, чорний перець, сіль і оцет – вона має бути кисло-солоною. У цьому розчині маринувати качку протягом 2 годин.
Замочити у воді родзинки. Яблука почистити, вирізати серцевину, нарізати скибочками й посипати корицею. Половинку лимона очистити від шкірки й тоненько нарізати. З другої витиснути сік.
Качку вийняти з маринаду, осушити серветкою. Натерти її зсередини і ззовні сіллю та майонезом. Нафарширувати качку впереміш яблуками, родзинками й лимоном. Зверху ще раз натерти качку майонезом, лимонним соком і посипати чорним меленим перцем. Зашити качку або скріпити дерев’яними зубочистками. Крильця і ніжки також скріпити, щоби вони не засохли під час випікання. Викласти качку на змащене олією деко, накрити фольгою і запікати в духовці за температури 180 градусів. Через годину фольгу зняти й запікати качку ще 1-1,5 години. Подавати гарячою, з картоплею, рисом або овочами.

 

…айвою

 

Качка вагою 1,5 кг, 500 г айви, 2 чайні ложки меду, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

 

Качку підготувати для запікання, як і в попередньому рецепті.
Змішати мед, перець, сіль і натерти цією сумішшю качку всередині і ззовні. Айву помити, порізати на часточки, очисти від насіння і серцевини. Напхати частину айви всередину качки і закріпити отвір зубочисткою або зашити. Ніжки і крильця качки зв’язати, щоб не пригоріли. Покласти нафаршировану качку у змащену олією форму для випікання й запікати в духовці за температури 190 градусів приблизно годину. Коли у формі з’явиться багато качиного жиру, покласти в нього решту айви й періодично поливати жиром качку.
Готову качку з айвою подавати гарячою з картоплею, рисом чи овочами.

 

Фарширована щука

 

Фарширувати щуку – заняття кропітке, але результат того вартий.

 

YouTube

 

Свіжа щука вагою 1-1,3 кг, 200 г курячого філе, 1 яйце, 2 скибочки білого батона, 3 свіжих печериці, 2 цибулини, 1 зубчик часнику, 50 г вершкового масла, сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Для прикраси: лимон, овочі, зелень, майонез.

 

Щуку акуратно почистити від луски, не пошкодивши шкіру. Видалити зябра, відрізати голову, випатрати й помити. З боку голови гострим ножем підрізати шкіру по колу. Вивернути її в бік хвоста й акуратно знімати, мов панчоху, допомагаючи ножем. Щоб шкіра не порвалася, відокремлюйте її з шаром м’якоті 0,5-1 см. Плавники не потрібно вирізати. Біля хвоста треба перерізати кістку хребта.
Приготувати фарш. Скибочки батона без скоринки замочити на кілька хвилин у молоці. Цибулину дрібно порізати й потушкувати у вершковому маслі. Перемолоти на м’ясорубці рибне та куряче філе, печериці, батон, часник. Додати яйце, смажену цибулю, перець, сіль і добре перемішати.
Хребет щуки поварити в невеликій кількості води зі спеціями 10 хвилин.
Начинити шкіру щуки фаршем. Напихати слід не надто туго, щоб під час запікання шкіра не лопнула.
Цибулину нарізати кільцями й викласти на деко. Зверху на цибулю покласти фаршировану щуку, прикласти до неї голову, трохи посолити. Влити рибний бульйон. Поставити щуку в розігріту до 180 градусів духовку на 40-60 хвилин (час приготування залежить від розмірів щуки).
Готову щуку охолодити, акуратно викласти на полумисок і прикрасити шматочками лимона, зеленню, овочами і майонезом. Подавати холодною.

 

Фаршировані кальмари

 

Хочете потішити близьких новою смачною стравою? Приготуйте для них фаршировані кальмари. Вони цілком можуть вас здивувати багатством смаку і безліччю можливостей для експериментів з начинками.
В наших магазинах цілі тушки кальмара можна купити найчастіше в замороженому вигляді, і тут треба звернути увагу на такі речі: у пакеті не повинно бути снігу, тушки не повинні злипатися (це свідчить про повторне заморожування, а це може зіпсувати смак – вона гірчитиме). Заморожені кальмари, в основному, продають вже очищені. Якщо ні, то після розморожування з тушок потрібно зняти плівку (колір її в межах норми може бути від світло-сірого до темного-фіолетового). Якщо ж ви купили цілі тушки, то після розморожування їх потрібно очистити від плівок, зрізати з них щупальці і, зануривши в холодну воду, вийняти нутрощі. Перед приготуванням кальмари зазвичай трохи відварюють: опустіть їх в киплячу воду і поваріть кілька хвилин, потім дістаньте з води й висушіть. Дуже важливо кальмари не переварити, інакше вони стануть гумовими – зіпсується весь смак страви. Далі кальмари фарширують і скріплюють зубочистками.

 

My Personal Trainer

 

200-300 г свіжих грибів (печериці, опеньки, лисички тощо), по 200 мл сметани і майонезу, 100 г твердого сиру, 50 г вершкового масла, 30 г зеленої цибулі, 2-3 варені яйця, 1 цибулина, 1 ст. л. борошна, сіль, зелені кріп і петрушка, чорний перець.

 

Дрібно нарізати цибулю та гриби. Обсмажити на олії цибулю, додати гриби, смажити до напівготовності. Яйця і сир потерти на грубій тертці. Дрібно нарізати зеленину. З’єднати смажені цибулю з грибами із зеленню, сиром і яйцями, поперчити, посолити, перемішати, нафарширувати тушки кальмарів, скріпити отвори зубочистками, викласти в глибоке деко. Сметану перемішати з майонезом, борошном, поперчити і посолити, полити кальмари цим соусом, запекти в розігрітій до середньої температури духовці протягом 30-40 хв., після приготування зубочистки зняти. Для подачі розрізати тушки на поперечні шматки. Може подаватися як основну гарячу страву, а може бути і як холодна закуска.

Смачного!