Фаршировані страви – ознака доброї, рафінованої кухні

Фарширування дає багато можливостей – страви можна подавати як холодними, так і гарячими, вони можуть бути і закускою, і основною стравою. Фарширувати можна майже все: яйця, гриби, овочі, м’ясо, птицю, рибу, булочки чи батон. І взаємопроникнення смаків створює часом дивовижні комбінації.
 |  Марта Волошанська   4349  

Яйця фаршировані…

Яйця зварити на твердо, почистити їх, розрізати вздовж або впоперек на половинки й вийняти жовтки. Жовтки добре розім’яти виделкою і, присмачуючи їх різними додатками, добре вимішати й накладати в половинки яєчних білків. Викладені на полумисок фаршировані яйця прикрасити зеленню, майонезом, грибочками, дрібно нарізаною зеленою цибулькою тощо – залежно від того, чим нафаршировані яйця.
А зараз кілька прикладів начинки для фарширування яєць.

Ugotuj to

 

…печерицями

Печериці почистити, дрібно порізати. Цибулю також дрібно порізати. Підсмажити все разом на маслі. Додати до жовтків, посолити, поперчити, додати (на бажання) трошки гірчиці, добре вимішати. Нафаршировані яйця викласти на тарілку, прикрасити зеленню й кусочками печериць.

 

…білими сушеними грибами

Сушені гриби помити, намочити на кілька годин і зварити у тій самій воді, в якій вони намокали. Грибну юшку можна потім використати для овочевої зупи, капусняку чи борщу. Далі – все так само, як і з печерицями.

 

Szczypta Smaku

 

…огірком і сиром фета

До жовтків натерти свіжий огірок, додати трохи сиру фета, вичавити через часничницю або дрібно нарізати 1-2 зубчики часнику, дрібно порізану зелень кропу й петрушки, дрібно порізану зелену цибульку, усе вимішати. Якщо потрібно, досолити (сир фета солений, тож треба спробувати). Заповнити цією масою половинки білків.

 

…тертим сиром і шинкою

Гострий твердий сир потерти. Оди-два плястерки шинки дрібно порізати. Все вимішати з жовтками, додати 1-2 ложки майонезу, посолити, поперчити, ще раз вимішати. Начиняти білки. Фаршировані яйця на тарілці прикрасити майонезом, кружечками квашеного огірка, зеленню.

Фарширувати яйця можна різними начинками – все залежить від фантазії і смаку господині: шинкою, копченою рибою, шпротами, просто дрібно посіченою зеленню кропу, петрушки, цибульки…

 

Помідори, фаршировані…

 

Фаршировані помідори можна подавати як холодну закуску, так і гарячу страву.
Помідори для фарширування треба вибирати невеликі, тверді, бажано однакового розміру. Помити їх, витерти досуха. Зрізати зверху «шапочку». Ложечкою акуратно вийняти середину (її потім можна використати для борщу, овочевої зупи чи підливи). Всередині помідори трошечки посолити.

Stacey Homemaker

…твердим сиром

1 кг помідорів, 150 г твердого гострого сиру, 2 столові ложки вершкового масла, 3 столові ложки сметани, зелень кропу, петрушки, лимонний сік, перець, сіль.

Натерти на дрібній тертці сир, змішати його з м’яким вершковим маслом, додати сметану, лимонний сік – за смаком, перець і сіль. Усе добре перемішати. Цією масою нафарширувати помідори й викласти на полумисок, прикрасити листям салату. Кожен помідор посипати подрібненою зеленню.

 

…шинкою і сиром фета

4 помідори, 4 яйця, 50 г сиру фета, 2-3 скибочки шинки, 1 зубчик часнику, 2-3 листочки базиліку, сіль, перець.

Сир фета і шинку дрібно порізати, вичавити до них зубчик часнику, порізаний базилік, поперчити, якщо треба – досолити. Заповнити цією масою підготовлені для фарширування помідори.

Якщо такі помідори подавати як холодну закуску, зверху кожен помідор прикрасити тертим твердим сиром і дрібно порізаною зеленню кропу.

Щоб подавати помідори, фаршировані шинкою і фетою, як гарчу страву, до маси потрібно додати сире яйце добре вимішати й фарширувати нею помідори. Викласти їх на змащену олією форму для запікання, посипати тертим сиром і запікати протягом 15-20 хвилин.

 

…яйцями і болгарським перцем

 

Small Town Woman

 

4 помідори, 2 яйця, 1 болгарський перець, зелень кропу й петрушки, 2 столові ложки тертого гострого твердого сиру (найкраще пармезану), 2 столові ложки вершкового масла, 1 столова ложка майонезу, чорний мелений перець та сіль – за смаком

 

Яйця зварити на твердо, дрібно порізати. Болгарський перець нарізати маленькими кубиками, сир натерти на тертці. Зелень помити, обсушити й також дрібно нарізати. Все змішати, посолити, поперчити, додати майонез і начинити цією начинкою помідори. Викласти помідори на полумисок, прикрасити листям салату гілочками зелені.

Такі помідори можна подавати й як гарячу страву. Тоді зверху на кожен помідор викласти по шматочку вершкового масла, посипати тертим сиром і запікати в духовці, розігрітій до 180 градусів, 10-15 хвилин.

 

…м’ясним фаршем

 

NYT Cooking

 

8 помідорів, 200 г м’якоті відвареної яловичини, одна цибуля, 2 столові ложки відвареного рису, 50 г твердого сиру, зелень кропу й петрушки, олія, перець, сіль – до смаку.

 

Цибулю дрібно нарізати й підсмажити на олії. Яловичину перемолоти на м’ясорубці, додати до смаженої цибулі, Додати рис, посолити, поперчити, добре вимішати. Підготовлені для фарширування помідори наповнити приготованим фаршем, викласти їх у форму для запікання, зверху посипати тертим сиром і запікати в духовці протягом 20 хвилин. Перед подачею посипати зеленню кропу й петрушки.

 

…грибами

8 помідорів, 150 г маринованих шампіньйонів, 1 цибуля, 2 варених яйця, 1 столова ложка олії, 2 столові ложки майонезу, 4 зубчики часнику, зелень кропу, листя салату, перець, сіль – за смаком

 

Печериці дрібно нарізати. На олії підсмажити подрібнену цибулю. Яйця нарізати кубиками. Цибулю, яйця і гриби перемішати, додати подрібнений часник. Підготовлені для фарширування помідори наповнити начинкою, зверху змастити майонезом і посипати подрібненою зеленню. Перед подачею до столу прикрасити листям салату.

Начинок для фарширування помідорів можна нафантазувати безліч: і домашній сир з зеленню та зеленою цибулею, і терті плавлені сирки з яйцем і часником, і риба, і м’ясо птиці та багато чого іншого.

 

Фаршировані печериці

 

Печерицями можна не тільки фарширувати, їх самих можна фарширувати. Печериці для фарширування треба вибирати з великими шапочками. Ніжки відрізати – їх можна підсмажити з цибулькою й використати для фарширування або ж додати до супу. Приготовлений фарш накладати в шапочки, посипати, за бажання, тертим сиром і запекти гриби в духовці. Подавати як холодні, так і гарячі.

12 великих печериць, одна цибуля порей (біла частина) або ріпчаста, 150-180 г твердого сиру, столова ложка панірувальних сухарів, сіль, чорний або білий мелений перець – за смаком.

Печериці вимити й обсушити. Акуратно видалити ніжки, щоб не пошкодити шапочок. Викласти шапочки в змащену олією форму для запікання і злегка посолити їх всередині.

Цибулю нарізати дрібно або чверть кільцями. Ніжки грибів порізати. Сир натерти на тертці. Цибулю обсмажити на олії 2-3 хвилини. Потім додати ніжки печериць, посолити, поперчити й ще 5 хвилин (можна, за бажання, додати дрібно порізаний часник). Всипати панірувальні сухарі або хлібні крихти й перемішати.

Гриби з цибулею трохи охолодити й змішати з половиною натертого сиру. Начинку викласти в шапочки грибів, зверху посипати сиром. Запікати печериці 10-12 хвилин за температури 190-200 градусів.

 

Болгарський перець, фарширований…

Фарширований перець – смачна страва літнього чи осіннього столу.

Jay’s Baking Me Crazy

…м’ясом і рисом

6-8 солодких перців, м’ясний фарш, 1 морквина, 2 цибулини, 1 столова ложка рису, 3 столові ложки томатної пасти або кетчупу,1 яйце, олія, сіль, перець, лавровий лист – за смаком, свіжа зелень.

Перці помити, по колу вирізати плодоніжку й видалити насіння.

Рис відварити до півготовності. Цибуля нарізати півкільцями, моркву натерти на грубій тертці, обсмажити їх на олії до золотистого кольору. Додати м’ясний фарш, сире яйце, сіль, спеції, добре перемішати й потримати на маленькому вогні 5-7 хвилин. Потім додати рис і ще раз перемішати, за необхідності досолити або додати спецій.

Фарширувати перці приготовленою начинкою. Потім на дно каструлі, у якій будуть тушкуватися нафаршировані перці, налити трошки олії, покласти 2-3 чорні перчини горошком, лавровий лист, викласти фаршировані перці. Влити окріп, щоб він ледь покривав перці, накрити кришкою й тушкувати 35-40 хвилин.

Коли вода в каструлі з фаршированими перцями закипить, додати томатну пасту й зменшити вогонь.

Готові фаршировані перці подавати зі свіжою зеленню й сметаною.

 

…куркою та овочами

5-6 перців, 2 курячих філе, 3 морквини, 2-3 цибулини, 2 помідори, 3 зубчики часнику, олія, 0,5 л курячого бульйону, 2 столові ложки томатної пасти, сіль, спеції – за смаком, свіжа зелень.

Філе нарізати дрібними шматочками й обсмажити до півготовності. Додати натерту на грубій тертці моркву, нарізану півкільцями цибулю, нарізані кубиками помідори й подрібнений часник. Посолити, додати спеції й тушкувати 20 хвилин.

Перці помити, видалити плодоніжку й насіння, начинити приготовленим фаршем. Скласти перці в каструлю, на дно якої налити трохи олії, залити їх курячим бульйоном, додати томатну пасту й тушкувати 25-30 хвилин. За 5 хвилин до готовності додати дрібно нарізану зелень кропу й петрушки. Подавати перці зі свіжою зеленню, сметаною або майонезом.

 

Кабачки або цукіні, фаршировані…

Фарш для кабачків чи цукіні може бути не лише м’ясний, а й пісний – овочевий чи навіть рибний. Кабачки для фарширування можна розрізати вздовж – на так звані човники, або ж впоперек – на «діжечки». Обережно з них вийняти середину, в «діжечках» – не виймаючи м’якоть до кінця, залишити невелике дно. Якщо кабачки молоді і м’якоть ще без зерен, її можна використати в фарш, дрібно порізавши або потерши на тертці.

 

…м’ясним фаршем і грибами

2 середніх кабачки, 300 г печериць (свіжих або маринованих, 350 г фаршу (свинина і яловичина), 2 столові ложки сметани або вершків, 150 г твердого сиру, сіль, чорний мелений перець – за смаком, зелень кропу або петрушки.

Strong Like My Coffee

М’ясний фарш, подрібнені печериці, трохи тертого кабачка, сметану або вершки добре перемішати, посолити, поперчити. В підготовлені для фарширування кабачки накласти фарш, викласти їх на змащене деко (воду доливати не обов’язково, кабачок сам пустить сік), запікати за температури 180 градусів 25-30 хвилин. Наприкінці запікання посипати кабачки тертим сиром. При подачі прикрасити зеленню кропу й петрушки.

 

…сухофруктами

3 кабачки, 50 г кураги, 50 г родзинок, 2 яйця, 100 г рису, 200 г сметани, 1-2 ст. ложки коньяку, щіпка ванільного цукру, цукор і сіль за смаком.

My Zucchini Recipes

Відварити в підсоленій воді рис до готовності.

Сухофрукти замочити на 30 хвилин у воді, потім злити воду й залити коньяком. Курагу подрібнити. Змішати сухофрукти з рисом і цукром.
Кабачки помити, обсушити, розрізати вздовж або впоперек, на свій розсуд, щоб вийшли кошики, вибрати м’якоть.

Наповнити фаршем кабачки, викласти їх у форму, змащену вершковим маслом.

Збити яйця зі сметаною і цукром, залити цією сумішшю кожен кабачок.

Запікати кабачки в розігрітій до 180° духовці протягом 30 хвилин, потім посипати цукром і запікати ще 5 хвилин. Оригінальний кабачковий десерт готовий.

Фарширувати кабачки можна по-різному: тільки м’ясним фаршем, рисом і м’ясом, рисом з овочами, тільки овочами тощо.

 

Баклажани, фаршировані…

Баклажани для фарширування треба розрізати вздовж на половинки, залити на півгодини підсоленою водою, щоб із них вийшла гіркота.

 

Cheesy Stuffed Eggplant

 

…м’ясним фаршем

3 невеликих баклажани, 200 г м’ясного фаршу, 1 цибулина, 1 морква, 1 болгарський перець, 2 помідори, 2 зубчики часнику, 100 г твердого сиру, 1 столова ложка томатного соку, 2 столові ложки олії, спеції, перець, сіль – за смаком.

 

На змащене олією деко викласти баклажани і відправити в розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин.
Тим часом приготуй начинку. Моркву натерти на тертці. Цибулю і болгарський перець дрібно порізати. Помідори нарізати тонкими кружечками. Часник подрібнити. На олії потушкувати цибулю, додати моркву і болгарський перець, перемішати й смажити 5 хвилин. Потім додати м’ясний фарш і смажити ще 5-7 хвилин. Наприкінці додати томат, часник, спеції, сіль.
Вийняти баклажани з духовки, розкласти в них шар помідорів, потім начинку, зверху посипати тертим сиром і знову поставити в духовку на 10 хвилин.
Подавати запечені баклажани можна як окрему страву самі, або з гарніром – картоплею чи рисом.

 

…м’ясом і грибами

300 г курячого фаршу, 4 баклажани, 4 помідори, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 200 г печериць, кілька гілочок зелені (базилік, кріп), 2 ст. ложки олії, 100 г плавленого сиру, 50 г вершків (сметани), 0,5 ч. ложки цукру, чорний мелений перець, сіль за смаком.

 

ricettaidea.it

 

Баклажани помити й зрізати хвостики. Якщо баклажани великі, то розрізати їх навпіл. Видалити зсередини м’якоть і порізати її кубиками, залишивши у баклажанів верхню шкірку приблизно 1 см завтовшки. Баклажанні «човники» і м’якоть посоли й залишити на 30 хвилин, щоб зійшла гіркота, потім змити сіль. «Човники» викласти на деко або в сотейник, змастити олією й запікати в духовці, розігрітій до 230 градусів, 10-15 хвилин.
За цей час приготувати начинку. Дрібно порізати цибулю, подрібнити часник. Нарізати зелень. Помідори ошпарити кип’ятком, зняти з них шкірку й дрібно порізати. Порізати шампіньйони. На олії трохи обсмажити цибулю, потім додати гриби, через 15 хвилин, коли випарується рідина, – баклажанну м’якоть і тушкувати ще 5 хвилин. Наприкінці додати помідори, часник, зелень, цукор, посолити й поперчити. Готові овочі перемішати з курячим фаршем. Отриману начинку викласти в підготовлені баклажанні «човники». Зверху кожен баклажан полити вершками (сметаною), покласти смужку плавленого сиру.
Запікати баклажани в духовці, розігрітій до 180 градусів, 30-40 хвилин. Готові баклажани викласти на полумисок, прикрасити зеленню. Подавати гарячими.

 

Фарширований гарбуз

 

Tesco.pl

 

Потрібні: гарбуз, м’ясо (будь-яке, на ваш смак), картопля, цибуля, морква, петрушка, корінь селери, спеції – за смаком. Кількість інгредієнтів залежить від розміру гарбуза.

 

У гарбуза зрізати кришечку і видалити середину. М’ясо, картоплю, моркву, м’якоть гарбуза, петрушку, корінь селери нарізати кубиками й відварити до напівготовності, додати спеції. Цибулю нарізати й трохи потушкувати в олії. Усе перемішати й нафарширувати гарбуз, прикрити кришечкою. Загорнути гарбуз у подвійну фольгу й готувати в духовці 2 години за температури 200 градусів.

 

Груша фарширована

 

W Krainie Smaku

На 1 велику грушу: кілька чайних ложок цукру, 4-5 чайних ложок домашнього або ніжного м’якого сиру, шматочок вершкового масла, трохи подрібнених горіхів, можна трохи кориці або розмарину за бажання.

Грушу почистити, розрізати навпіл і вирізати серцевину. На пательні розтопити масло й додати до нього цукор. Коли він розчиниться, обсмажити в цій карамелі грушу до приємного золотистого відтінку. Викласти половинки на тарілку, в ямки покласти по ложечці сиру, зверху на сир подрібнені горіхи й приправи й полити карамеллю, що залишилась від смаження груші.

Смачного!