Cтрави з овочів, які смакуватимуть усім

 |  Марта Волошанська   3510  

 

Овочі незамінні для дитячого й дієтичного харчування. Вони майже повністю засвоюються організмом, а клітковина, яку вони містять, сприятливо впливає на роботу кишечника. Та овочеві страви не завжди смакують дітям, та й навіть деяким дорослим. Але овочі можна приготувати настільки смачно, що їх полюблять усі. Ось кілька швидких і простих рецептів страв з овочів. Завдяки оригінальним заправкам і соусам смак овочів заграє новими фарбами. І саме тепер, коли так багато різних овочів, ці рецепти стануть у нагоді господиням.

 

Морквяний суп з гострим маслом

 

Winiary

 

4 великі морквини, 2-3 великі картоплини, 1 велика цибулина, 2 столові ложки вершкового масла, 1 чайна ложка меленої куркуми, сіль, білий мелений перець – за смаком, за бажання – 1 червоний гострий перець чилі.
Для гострого масла: 100 г вершкового масла, 1 червоний гострий перець чилі, 1 маленький зубчик часнику, 5 горошин духмяного перцю, 1 чайна ложка насіння зіри, щіпка куркуми, морська сіль середнього помелу.

 

Спочатку треба приготувати гостре масло. До 100 грамів розм’якшеного вершкового масла додати подрібнені перчик чилі і зубчик часнику. На сухій пательні посмажити пару хвилин насіння зіри і духмяний перець. Усі спеції потовкти в ступці, додавши щіпку солі й куркуму. Розтовкти все якомога дрібніше й змішати з вершковим маслом. Викласти його на складений удвічі великий шматок плівки, згорнути масло ковбаскою діаметром 4-5 см і покласти в морозильник.
Моркву і картоплю почистити, нарізати великими шматками, залити водою й варити до готовності. Цибулю дрібно нарізати й обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору. За кілька хвилин до готовності додати куркуму. зварені моркву, картоплю й обсмажену цибулю подрібнити в блендері. Влити воду, в якій варилися морква й картопля, збити до однорідності, посолити, поперчити за смаком. Гостре масло вийняти з морозильника й гарячим ножем нарізати кружальцями завтовшки приблизно 1 см. Розлити суп у тарілки підігрітим, у кожну покласти по 1-2 кружальця гострого масла. За бажання, в кожну тарілку можна нарізати кружальця перцю чилі.

 

Холодний борщ з білим вином

 

mojetworyprzetwory

 

2 буряки, 3-4 картоплини, 4 огірки, 1 пучок зелені (кріп, петрушка, зелена цибуля), 4 яйця, 100 мл сметани, 100 мл білого сухого вина, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

 

Буряк помити, обсушити, загорнути кожен у фольгу і цілим запекти в розігрітій до 200 градусів духовці (приблизно 40-50 хвилин). Остудити, почистити й нарізати невеликими кубиками. Яйця зварити на твердо, два жовтки розім’яти виделкою, решту нарізати невеликими кусочками. Картоплю почистити, нарізати кубиками й зварити до готовності. Готову картоплю вийняти, а у воду дати частину буряку й варити на повільному вогні приблизно півгодини. Зварений буряк вийняти й викинути, вивари процідити й остудити. Зелену цибулю дрібно нарізати, додати яєчні жовтки, сіль і добре розтерти. Додати до цибулі з жовтками трохи бурякового вивару, перемішати і вилити все назад у каструлю. Огірки почистити від шкірки й нарізати кубиками. Додати всі інгредієнти в холодний борщ, посолити, поперчити за смаком, додати вино й поставити в холодильник на дві години, щоб борщ охолов. Подавай борщ холодним, заправивши сметаною, прикрасивши зеленню і скибочками яєць.

 

Крем-суп з кабачків

 

allrecipes.pl

 

500 г кабачків, 1 цибулина, 2 склянки води, 1 чайна ложка борошна, 25 г вершкового масла, 1 яйце, півсклянки кислого молока, багато зелені.

 

Кабачки нарізати кружечками, залити водою й варити на невеликому вогні до м’якості. Протерти зварені кабачки через сито. На вершковому маслі злегка підсмажити борошно, додати до кабачків. Розвести суміш перевареною водою й варити 4-5 хвилин. Яйце збити з кислим молоком, додати в суп. Подавати суп із дрібно нарізаною зеленню.

 

Суп-пюре зі шпинату

 

amuseyobouche

 

2-3 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, великий пучок зелені – шпинат, петрушка, зелена цибуля, базилік, 1 столова ложка олії, 1 лавровий листочок, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

 

Картоплю нарізати, опустити в киплячу воду й варити приблизно 7 хвилин до напівготовності. Цибулю дрібно порізати. Моркву натерти на середній тертці. Спасерувати цибулю на олії 5 хвилин, потім додати моркву й обсмажити ще 3-4 хвилини. Додай засмажку в суп до картоплі. Подрібнити зелень, додати в суп, посолити, додати спеції й варити 4-5 хвилин. Трохи остудити суп і збити його блендером до стану пюре. Прикрасити суп листочками зелені.

 

Салат із баклажанів

 

The KitchenMaid

 

300 г баклажанів, 150 г болгарського перцю, 150 г помідорів, 100 г моркви, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, 1 пучок зелені (кріп, петрушка), 2 столові ложки олії, сіль, цукор, чорний мелений перець – за смаком.

 

Баклажани порізати невеликими кубиками, посипати сіллю, перемішати й залишити на 15-20 хвилин, щоб з них вийшла гіркота. Потім їх добре промити й відтиснути воду. Обсмажити, помішуючи, в розігрітій олії 5 хвилин. Викласти на паперовий рушник, щоб стекли рештки жиру.
Моркву порізати кубиками й також обсмажити в олії 5-7 хвилин, викласти її на паперовий рушник. Цибулю дрібно порізати. Болгарський перець і помідори порізати невеликими кубиками. Часник витиснути через часничницю. Подрібнити зелень. Змішати обсмажені баклажани, моркву та інші овочі, додати цукор, посолити, поперчити, заправити олією й перемішати. Перед подачею посипати зеленню.

 

Запіканка з цвітної капусти та броколі

 

Qchenne Kaprysy

 

400 г цвітної капусти, 200 г броколі, зелень, 2 яйця, 250 мл вершків або сметани, 200 г твердого сиру, 1 чайна ложка рослинної олії, сіль, спеції – за смаком.

 

Цвітну капусту і броколі розділити на суцвіття й відварити в підсоленій воді 15 хвилин до готовності. Овочі вийняти й дати стекти воді. Сир потерти на грубій тертці. Яйця збити зі сіллю, додати вершки, частину тертого сиру й спеції. У змащену олією форму для запікання викласти броколі й цвітну капусту, залити вершковим соусом і посипати рештою сиру. Запікати в розігрітій до 200 градусів духовці приблизно 30 хвилин, до появи золотистої скоринки. Подавай запіканку гарячою, прикрасивши зеленню.

 

Запіканка з кабачків

 

Proud Italian Cook

 

300 г кабачків, 200 г помідорів, пучок зеленої цибулі, 50 г тертого твердого сиру, столова ложка борошна, 0,5 склянки молока, 3 яйця, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

 

Розкласти у форму для запікання шарами нарізані кружечками кабачки, помідори, цибулю. Змішати до однорідної маси борошно, молоко, яйця, сіль та перець. Залити овочеву суміш, посипати тертим сиром. Запікати в розігрітій духовці до 200 градусів духовці 30 хвилин.

 

Овочі, запечені в духовці

 

Veronica’s Cornucopia

 

2 баклажани, 2 кабачки, 2 помідори, 3 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, 3-4 столові ложки оливкової олії, 1 столова ложка лимонного соку, 1 столова ложка італійських трав (орегано, базилік, чебрець, паприка, чабер, часник тощо), сіль, цукор, чорний мелений перець – за смаком.

 

Усі овочі помити й почистити. Баклажани порізати півкільцями, посолити й залишити на 20 хвилин, потім сполоскати їх водою. Картоплю нарізати тонкими скибками. Моркву – кільцями, кабачки – півкільцями. Дрібні помідори достатньо розрізати навпіл, великі – кільцями. Цибулю порізати кільцями.
Щоб овочі в духовці добре пропеклися, важливо їх правильно нарізати – рівномірними часточками або кільцями, товщиною 1-1,5 см. Тверді овочі різати тонше.
У мисці з’єднати улюблені спеції і трави, сіль, цукор, залити лимонним соком, оливковою олією. Покласти туди овочі й добре перемішати, щоб усе вкрилося олією. Викласти овочі на деко, рівномірно розподілити їх по поверхні й накрити фольгою. Запікати в духовці, розігрітій до 200 градусів, приблизно 30-40 хвилин. Готові овочі подавай як основну страву або як гарнір.

 

Грецький соус до овочів, запечених у духовці

 

Food Network

Огірок натерти на грубій тертці. У глибокій мисці змішати йогурт, подрібнений або вичавлений через часничницю часник, олію, сіль, трішки лимонного соку. Додайте тертий огірок і нарізану зелень кропу.

 

Пекінська капуста в пряному соусі

 

Serious Eats

 

1 пекінська капуста, по 1 столовій ложці оливкової та кунжутної олії, 1 чайна ложка соєвого соусу, 1 зубчик часнику, жменя насіння кунжуту.

 

Капусту розрізати на 4 частини й викласти на змащене олією деко. Змішати оливкову й кунжутну олії, додати соєвий соус, подрібнений зубчик часнику й насіння кунжуту. Добре все перемішати й полити цим соусом капусту. Запікати в духовці 7-10 хвилин за температури 180 градусів.

 

Шпарагівка з грибами

 

Sentymentalna kuchnia

 

800 г стручкової квасолі, 200 г печериць, 2 цибулини, 2 столові ложки вершкового масла, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

 

Стручкову квасолю поварити близько 5 хвилин у підсоленій воді. Цибулю і гриби дрібно порізати. На вершковому маслі обсмажити до прозорості цибулю, додати гриби, смажити ще кілька хвилин. Після цього додати квасолю й смажити ще 5-6 хвилин.

 

Смачного!