Учта на природі: страви для пікніка

 

Літо – найкращий час для поїздок на природу. І такий відпочинок у багатьох асоціюється не лише зі свіжим повітрям, деревами, річкою, а й зі смачною їжею. А й справді, що може бути приємніше застілля на природі! Вибір страв для пікніка дуже великий. І що саме готувати для нього, залежить від смакових уподобань кожного.
На першому місці, звичайно, м’ясо, зокрема шашлик. Без шашлику, здається, не обходиться жодна учта на природі. Різні рецепти маринування та розмаїті види шашликів читайте тут. Але, крім шашлику, є багато інших страв, які можна підсмажити на грилі чи мангалі, наприклад, курятина, реберця, стейки тощо. Сосиски і сардельки також ідеально підходять для приготування на вугіллі. Їх можна підсмажити, виклавши на решітку або надівши на шампур.
Дуже смачною виходить риба на грилі. Для приготування на грилі найкраще надаються сом, тріска, сазан, скумбрія, сьомга і лосось, а також рибне філе.
Ідеальні продукти для природи – це овочі, картопля. Їх можна їсти сирими, використовувати для салатів або запікати на вугіллі. Картоплю можна запекти у фользі на вугіллі або приготувати на шампурі чи на грилі. Дуже смачні запечені гриби, баклажани, кабачки, перець, помідори. Їх можна готувати на решітці або у вигляді шашликів. Смачними вийдуть овочі у фользі.

Свинячі реберця, мариновані в пиві

 

Radość odkrywania

 

1 кг свинячих реберець, 2-3 цибулини, 1 склянка пива, 0,5 столової ложки меду, 1 столова ложка соєвого соусу, сіль і чорний мелений перець – за смаком.

 

Ребра порізати на порції, вимити, обсушити, натерти сіллю і перцем. Цибулю нарізати кільцями.
У контейнер чи миску для маринування викласти шар реберець, потім шар цибулі, знову шар реберець і шар цибулі і так далі. Останній шар – цибуля. Пиво, мед, соєвий соус змішати і цим маринадом залити реберця. Зверху покласти щось важке і поставити в холодильник на ніч. Запікати ребра на грилі до готовності.

 

Шашлик з курятини, чорносливу та кураги

 

Pracownia Porannych Przyjemności

 

1 кг курячого філе, 250 г чорносливу (без кісточок), 250 г кураги, 3 склянки білого сухого вина, по 2 чайні ложки насіння коріандру та горошку білого перцю, дві гвоздики, сіль, паприка і чорний мелений перець – за смаком.

 

Куряче філе порізати, посолити, поперчити й посипати паприкою.
Чорнослив і курагу помити й залити вином. Додати сіль, зерна білого перцю, коріандру й гвоздику. Поварити на невеликому вогні кілька хвилин. Коли маринад остигне, додати до нього м’ясо, хай усе промаринується 20-25 хвилин. Потім по черзі нанизувати на шампури м’ясо, чорнослив та курагу. Смажити шашлик на мангалі до готовності м’яса.

 

Курячі грудки на грилі з базиліком

 

M jak Mama

 

2 курячих філе, 1 пучок базиліку, 1 лимон, третина склянки оливкової олії, 1 столова ложка оцту, 1,5 столової ложки цукру, 2 зубчики часнику, чорний мелений перець та сіль – за смаком.

 

Лимон ошпарити, натерти з нього цедру і вичавити сік. Часник почистити й витиснути через часничницю. Базилік помити, обсушити і дрібно нарізати (залишити кілька листочків для оздоблення).
Приготувати маринад: змішати олію, оцет, лимонний сік, часник, цедру, цукор і подрібнений базилік. Поперчити, посолити і ретельно перемішати.
Куряче філе помити, обсушити, залити маринадом і залишити щонайменше на годину. Викласти філе на гриль і пекти 20 хвилин, час від часу перевертаючи й поливаючи маринадом. Подавати страву гарячою, прикрасивши листочками базиліку.

 

Крильця з часником

 

Styl.fm

 

6 курячих крилець, 6 зубчиків часнику, 5 столових ложок соєвого соусу, 2 столові ложки оливкової олії, 2 столові ложки цукру, чорний мелений перець та сіль – за смаком.

 

Часник почистити, подрібнити й змішати з сіллю, чорним меленим перцем, оливковою олією, цукром та соєвим соусом. Крильця помити, обсушити й залити маринадом на 1 годину.
Гриль накрити фольгою, розігріти й викласти крильця на фольгу. Готувати 20-30 хвилин, час від часу перевертаючи й поливаючи маринадом.

 

Сосиски в маринаді

 

Chilli, Czosnek i Oliwa

 

8 штук сосисок або сардельок, 3 столові ложки меду, 4 столові ложки діжонської (французької) гірчиці, 3 столові ложки оливкової олії.

 

Змішати мед, гірчицю та олію. Зробити на сосисках невеликі надрізи по всій довжині (щоб вони краще промаринувалися). Покласти їх у маринад, залишити на 2 години. Смажити сосиски на решітці близько 5-10 хвилин.

 

Сосиски на грилі з сиром

 

Fit.pl

 

0,5 кг сосисок або сардельок, 200 г твердого сиру, 120 г білого сухого вина, 1 лимон, пучок кропу і зеленої цибулі.

 

Зелень дрібно нарізати. Твердий сир натерти на тертці. Очищені сосиски розрізати не до кінця уздовж. Натертий сир покласти всередину сосиски й сколоти двома дерев’яними зубочистками. Полити соком лимона і вином, розведеним з водою у пропорції 1:3. Викласти сосиски на гарячу решітку й обережно, по мірі смаження, перевертати їх. Смажити до утворення рум’яної скоринки. Готову страву посипати зеленню.

 

Шашлик з риби з овочами

 

Cleo-inspire

 

2-3 філе тріски чи іншої риби, 2 помідори, 1 кабачок (середній), сік з 1 лимона, сіль, перець.

 

Філе промити, обсушити, збризнути лимонним соком і порізати на порційні шматочки. Помідори і кабачок порізати на шматочки товщиною 2-3 см. Нанизати шматочки філе й овочів на шампури чи великі шпажки, чергуючи рибу з овочами, посолити, поперчити до смаку і запекти над розпеченим вугіллям до готовності.

 

Риба на решітці

 

Palce Lizać

 

2 філе риби (скумбрії, лосося) або стек чи ціла рибина, 1 склянка червоного сухого вина, по 1 чайній ложці цукру та гірчиці, по 1 столовій ложці чебрецю та розмарину, 2 лаврових листочки, 1 лимон, білий мелений перець та сіль – за смаком.

 

До вина додати цукор, гірчицю, перець, лавровий листок, розмарин, чебрець, посолити й поперчити, перемішати. Залити філе цим маринадом і залишити на 1 годину.
Загорнути рибу у фольгу, смажити на решітці 10 хвилин з одного боку, 10 – з іншого. Готову рибу полити лимонним соком.

 

Шашлик з картоплі із салом

 

Kulinarna Joanna

 

8 картоплин, 100 г сала, сіль, перець, розмарин – за смаком.

 

Картоплю помити, почистити. Якщо картопля молода, чистити її не обов’язково. Порізати картоплю кружечками товщиною 1 см (якщо молода картопля невелика, можна залишити цілою). Натерти сіллю, перцем та розмарином. Сало порізати пластинками розміром з кружечки картоплі. Насадити на шампур, чергуючи, картоплю та сало. Пекти над вугіллям 20 хвилин.

 

Картопля, запечена у фользі

 

Winiary

 

4 картоплини, 1 цибулина, 100 г сала, 100 г твердого сиру, зелень петрушки, 100 г вершкового масла, сіль і перець – за смаком.

 

Картоплю помити, але не чистити. Порізати гармошкою: в кожній картоплині зробити надрізи поздовж, не дорізуючи до кінця. Цибулю порізати кружечками, сало скибочками, сир натерти.
В розрізи покласти, чергуючи, сало та цибулю. Зверху на кожну картоплю покласти шматочок масла та кілька листків петрушки. Загорнути у фольгу, покласти на вугілля запікатися. Час запікання в основному залежить від жару. Чим він сильніший, тим менше запікати (в середньому 20 хвилин). Майже готову картоплю витягнути з жару, розгорнути фольгу, посипати тертим сиром. Не загортаючи, покласти на вугілля, доки сир не розплавиться.

 

Овочі, запечені на грилі

 

Ugotuj to

 

Капуста, початки кукурудзи (можуть бути консервовані), солодкий болгарський перець, печериці свіжі (не дуже дрібні), зубчики часнику, олія, зелена цибуля, кабачок, баклажан, цукіні – кількість овочів та які брати, залежить від бажання. Сіль та чорний мелений перець – за смаком.

Підготувати овочі: перець нарізати великими шматками, капусту – великими квадратиками, гриби і початки кукурудзи розрізати навпіл. Кабачки, баклажани, цукіні – кружечками.
Цибулю і часник подрібнити, додати трішки олії і добре перемішати.
Підготовлені овочі викласти на гриль (можна, за бажання, нанизати на невеликі шпажки чи тонкі шампури) й обсмажити на грилі або над розжареним вугіллям до готовності. Готові овочі змастити сумішшю цибулі і часнику, посолити й поперчити до смаку.

 

Лаваш-гриль із зеленню й сиром

 

Kotlet.TV

 

1 лаваш (краще круглий), 100 г твердого сиру, зелень кропу, петрушки, кінзи – за смаком, чим більше, тим краще, олія, сіль, перець – за смаком.

 

Натерти сир на тертці. Викласти на лаваш і присипати подрібненою зеленню. До смаку посолити й поперчити.
Лаваш загорнути вдвоє чи вчетверо, змазати олією й обсмажити з двох боків на грилі чи решітці, щоб сир розплавився.
Замість твердого сиру можна взяти моцарелу, сулугуні чи бринзу.

Смачного і приємного відпочинку!