На Львівщині ботулізм уже діагностували у трьох осіб

Медики побоюються, що таких випадків може бути більше

   Олександра Баландюх   11702  
ботулізм

За даними ДУ «Львівський обласний лабораторний центр при МОЗ України», впродовж травня цього року у Львівській області зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм. Занедужали двоє чоловіків і одна жінка, мешканці Жовківського, Буського та Стрийського районів, які вживали м’ясну консервацію з яловичини, свинини домашнього виготовлення. У хворих був важкий перебіг хвороби з вираженим бульбарним синдромом, з окоруховими розладами та розладами ковтання, порушенням діяльності центральної нервової системи. Двоє пацієнтів ще перебувають на стаціонарному лікуванні.

За словами головного епідеміолога Львівщини Наталії Тімко, попри застереження лікарів щодо домашньої консервації, щороку до лікарні потрапляють пацієнти з ботулізмом. У 2016 році у Львівській області зареєстрували два випадки захворювання на ботулізм: занедужали чотири особи (мешканці Кам’янка-Бузького району та Львова), які вживали м’ясну консервацію з яловичини та м’ясний паштет із субпродуктів домашнього виготовлення. А у 2015 році було зареєстровано 10 випадків із 15-ма потерпілими, серед яких була й дитина та один летальний випадок серед дорослих.

Нині в Україні це захворювання набуло неабиякого поширення. Хворі на ботулізм були у Вінницькій, Херсонській, Полтавській, Сумській, Запорізькій, Київській областях, у столиці цьогоріч вже є смертельний випадок від цієї недуги. Біда ще й у тім, що сироватки від цієї недуги у наших лікарнях нема.

Медики побоюються, що таких випадків може бути більше, бо зараз розпочинається сезон відпусток й чимало людей, вирушаючи на відпочинок, беруть зі собою запаси з дому: домашню консервацію, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а саме в них може критися смертельна небезпека.

ботулізм

Ботулізм – це гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.

Симптоми ботулізму

Слабкість, головокружіння, головний біль, сухість в роті., Може бути нудота, блювота, послаблення випорожнення, температура тіла найчастіше не підвищена. Протягом декількох годин або 1-2-х діб з’являються симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, опущення повік, біль та труднощі при русі очних яблук. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може настати розлад дихання і смерть від задухи. У разі появи таких симптомів. Медики радять негайно звертатися по допомогу до медичних закладів.

Профілактика ботулізму

Основний принцип – дотримання чистоти сировини. Чим краще помита городина, гриби перед консервуванням, риба перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання цієї продукції. Аби уберегти себе й рідних від ботулізму, відмовтеся від придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування у приватних осіб.