Літо зі смаком полуниці

 |  Марта Волошанська   6255  

 

У червні настає сезон полуниці, коли її в супермаркетах та на базарах аж рясніє. З цієї ягоди не лише можна варити джеми та варення, готувати свіжі десерти, випікати рулети чи торти, а й смачні салати й додавати до основних страв.
Про випічку й десерти з полуницею читайте у подачі «Полуничний рай»:  http://gazeta.lviv.ua/2016/05/20/polunichnij-raj-2/

Сьогодні розповімо про інші страви з полуницею.

Полуничний салат з руколою та авокадо

 

www.glutenfreecat.com

 

1 пучок руколи або будь-якого зеленого салату, 300 г полуниці, 1 авокадо, 1/4 склянки нарізаного мигдалю, 1/4 цибулини.
Соус: 1/2 склянки оливкової олії, 3 столові ложки яблучного оцту, 2 столові ложки меду, 1 столова ложка маку, щіпка порошку гірчиці, сіль, перець.

 

Руколу ретельно помити, підсушити. Полуницю помити, очистити, й нарізати скибочками. Авокадо розрізати уздовж навпіл, видалити кісточку, почистити від шкірки й нарізати. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Змішати в банці всі складники для соусу, добре збовтати. Полити салат соусом, перемішати й відразу ж подавати на стіл.

 

Зелений салат з полуницею, грушею та горіхами

 

Pinterest

 

Мікс салату, 2 солодкі груші, 1 чайна ложка вершкового масла, 100 г полуниці, 1-2 столові ложки лимонного соку, 5 столових ложок оливкової олії, жменька кедрових горішків (можна подрібнені волоські горіхи або насіння соняшника), 100 г твердого сиру або бринзи, сіль, мелений чорний перець – за смаком.

 

Почистити від серцевини й нарізати тонкими скибочками грушу. У пательні розтопити вершкове масло, викласти часточки груші й обсмажити з двох боків до м’якості.
Полуницю порізати навпіл. Розкласти на тарілки салатне листя, на нього грушу, полуницю, посипати подрібненими горіхами й потертим сиром.
Оцет, сіль, перець та оливкову олію змішати й збризнути салат.
Такий салат добрий до стейка, антрекота чи смажених качиних грудок.

 

Теплий салат з полуницею, куркою та шпинатом

 

DJ Foodie

 

1 столова ложка оливкової олії, 2 курячих філе, 1 пучок шпинату, 250 г полуниці, 200 г сиру брі (або на ваш смак).
Для заправки: 125 г полуниці, 2 столові ложки яблучного оцту, 2 столові ложки оливкової олії, 1 чайна ложка меду, 1 чайна ложка діжонської гірчиці, 2 столові ложки дрібно нарізаної шніт-цибулі.

 

Куряче філе помити, обсушити, посолити, поперчити, порізати на невеликі шматки й обсмажити в олії 4-5 хвилин до золотистої скоринки. Потім у тій самій олії злегка потушкувати шпинат і полуниці – буквально 1-2 хв.
Приготувати заправку: оцет, олію, мед та гірчицю збити до однорідного стану. Додати шніт-цибулю, посолити й поперчити за смаком.
Розкласти шпинат, половинки полуниці, кусочки брі, курятину. Перед подачею полити заправкою.

 

Полуничний салат з креветками

 

Feast of Guilty Pleasures

 

300 г полуниці, 2 лимони, 1 авокадо, 8 очищених варених креветок, 2-3 гілочки базиліку, 2 столові ложки олії, 3 столові ложки винного білого оцту, 1 склянка натурального йогурту, сіль, цукор, перець – за смаком.

 

Полуницю порізати на четвертинки. Натерти цедру з одного лимона, з обох – витиснути сік. Авокадо очистити від шкірки, видалити серцевину, м`якоть нарізати тонкими смужками й збризнути лимонним соком. Полуницю, авокадо і креветки легенько перемішати. Олію, оцет, сіль, перець і цукор змішати й полити салат. Йогурт змішати з цедрою лимона і заправити ним салат. Готову страву прикрасите листочками базиліку.

 

Салат з полуницею, огірком і фруктами

 

The Nourishing Home

 

150 г полуниці, 2 свіжі огірки, 1 персик, 1 яблуко, 100 мл натурального йогурту.

 

Полуницю розрізати навпіл, огірок, персик і яблуко – тонкими скибочками. Кілька ягід полуниці розім’яти й змішати з йогуртом. Викладіть всі інгредієнти шарами й полити полунично-йогуртовим соусом.

 

Салат з полуниці й апельсинів

 

Scrambled Chefs

 

150 г полуниці, 2 апельсини, 3 столові ложки лимонного соку, 1 столова ложка лимонного оцту, столова ложка зерен гранату, 1-2 чайні ложки цукру, 4 столові ложки олії, сіль, мелений чорний перець – за смаком, листки м’яти.

 

Апельсини почистити від шкірки, порізати на кружальця. Полуницю почистити й порізати на невеликі часточки, полити лимонним оцтом і перемішати. З лимонного соку, олії, солі, чорного меленого перцю і цукру приготувати соус. Викласти апельсини, полуницю, додати помиті листочки м’яти, полити соусом і посипати зернами граната.

 

Полуничний суп з вершками

 

EatingWell

 

600 г полуниці, 3/4 склянки цукру, 1склянка 20% вершків, 1,5 л води, 4 столові ложки картопляного крохмалю.

 

З полуниці витиснути сік і охолодити його. Вичавки залити окропом і поварити 10-15 хвилин, процідити, додати цукор і довести до кипіння. Картопляний крохмаль розвести в невеликій кількості води, влити в киплячий відвар, добре перемішати, додати сік і охолодити. Перед подачею влити в суп охолоджені вершки й окремо подати білі сухарики.
Такий суп добрий у спекотні літні дні.

 

Біла риба з гострим полуничним соусом

 

Nutrition to Fit

 

250 г полуниці, 0,5 склянки зелені м’яти, 1 довгий червоний перчик чилі, 1 столова ложка білого бальзамічного оцту, 1 столова ложка цукру, кусочки філе білої риби, оливкова олія, рукола.

 

У маленькій мисці змішати нарізану кубиками полуницю, подрібнену м’яту, почищений від зерен і дрібно порізаний перець чилі, оцет і цукор. Поперчити й посолити за смаком і поставити соус у холодильник на годину.
Змастити рибу олією й обсмажити з кожного боку до золотистої скоринки і готовності. Викласти рибу на порційні тарілки, збоку покласти полуничний соус і з руколу.

 

Курка з полуницею і сиром

 

Say What You Need To Say Blog

 

1-2 куряче філе, 2 яйця, кілька полуниць, твердий сир, сметана, кріп, спеції – за смаком.

 

У курячому філе зробити надріз, розгорнути і злегка відбити. На середину викласти шматочок сиру, гілочку кропу й 1-2 ягідки полуниці, розрізаної на половинки. Сформувати котлети, поперчити, посолити за смаком, обваляти котлетки в збитому яйці, борошні й обсмажити на пательні в розігрітій олії з двох сторін. Подавати котлети, поливши їх соусом зі сметани й подрібненого кропу.

 

Вершково-рисовий десерт з полуницею

 

Chocolate Chalk

 

1,5 склянки полуниці, 1 склянка рису, 1 склянка молока, 1 склянка збитих вершків, цукор – за смаком.

 

Закип’ятити молоко, всипати в нього промитий рис, додати за смаком цукор і зварити кашу, збити блендером до однорідної маси, охолодити. Потім додати збиті вершки. Вимиту полуницю розрізати на половинки або на чотири частини і змішати з рисово-вершковою масою. Розкласти десерт у креманки й поставити на годину в холодильник. Перед подачею прикрасити його цілими ягідками полуниці.

 

Полуниця в клярі

 

Czas na obiad – blogger

 

400 г полуниці, 4 столові ложки пшеничного борошна, 1-2 столові ложки розтопленого масла, 1-2 яєчних білки, 1 чарка коньяку, цукрова пудра.

 

Змішати в мисці борошно, розтоплене масло, добре збитий білок і коньяк. Вмочати кожну ягоду в рідке тісто й обсмажити на олії. Перед подачею посипати цукровою пудрою.

 

Полуничні цукерки

 

pasjeiinspirscje.pinger.pl

 

300 г великих полуниць, по одній плитці чорного і білого шоколаду.

 

Полуниці помити, обсушити. Шоколад (окремо чорний і білий) розтопити на паровій бані: подрібнити шоколад у невелику посудину, яку поставити на банячок, у якому кипить вода. Кожну полуницю наштрикнути на дерев’яну паличку і вмокнути у розтоплений шоколад. Викласти на приготовлений пергамент, щоб застигали. Готові полуничні цукерки перекласти у спеціальні пергаментні кошички або просто викласти на тарілку.

 

Цукерки №2

 

fi.pinterest.com

 

500 г полуниць, 500 г чорного шоколаду, 250 г вершкового масла, 1 ст. ложка лікеру.

 

Розтопити шоколад на паровій бані (або в мікрохвильовій печі), періодично помішуючи. Додати у розтоплений шоколад вершкове масло і добре збити міксером до однорідної консистенції. Потім додати в крем лікер і знову збити. У кожної полуниці акуратно вирізати серединку і начинити кремом. Поставити на холод на годину.

 

Полуничний квас

 

Maangchi

 

750 г полуниці, 1 столова ложка меду, 2 чайні ложки цукру, 1 г лимонної кислоти, родзинки – за смаком.

 

Дрібну зрілу полуницю покласти в емальований посуд, залити водою, довести до кипіння й зняти з вогню. Дати постояти 10 хвилин, потім сік профільтрувати, додати мед, цукор, лимонну кислоту, розмішати, ще раз профільтрувати й розлити в темні пляшки, наповнивши їх на 7-10 см нижче горла. У кожну пляшку покласти по 2-3 родзинки, закрити пробками, закріпленими на шийці м’яким дротиком або шпагатом, й поставити в холодне місце. Квас буде готовий до вживання через 7-10 діб. Якщо хочете прискорити процес, поставте квас на 2 доби в тепле місце, потім винесіть на холод. Так квас буде готовий вже на четвертий день.

Смачного!