Страви для заклопотаних господинь: швидко й смачно

 |  Марта Волошанська   6005  

 

Якщо ви думаєте, що куховарство – це дуже складна й копітка справа, яка, крім того, вимагає ще й великої затрати сил і продуктів, то дуже помиляєтеся. Із 4-х, 5-ти або навіть 3-х інгредієнтів можна швидко приготувати смачну страву – закуску, салат, суп або десерт. Спробуйте – і переконаєтеся.

 

Дієтичний домашній сир

 

W kuchennym raju

 

1 л знежиреного кефіру, 1 л молока з жирністю 1%, 6 яєць, 2 столові ложки солі.

 

Кефір і молоко вилити в ринку, перемішати, посолити й трошки підігріти на невеликому вогні. Коли суміш стане ледь теплою, поступово, мішаючи, додавати в неї збиті на піну яйця й повільно довести до кипіння. Потримати на маленькому вогні ще кілька хвилин, поки молоко не звурдиться. Сир, що відокремився, відкинути на складену втроє або вчетверо марлю, дати стекти й туго закрутити, щоб спресувався.
Головне, не переборщити із сіллю. Треба випробувати, яка її кількість оптимальна.
Такий сир можна робити із зеленню, пряними травами, горішками або червоним перцем. Якщо робити сир з добавками, наприклад, із зеленню чи пряними травами, то їх треба додати до яєць під час збивання. Подавати на стіл можна у вигляді кульок чи нарізати скибками.

 

Часниковий хліб

Smak na Wspak

 

1 французький багет (чи інший хліб, на ваш смак), 100 г вершкового масла, 2 зубчики часнику, зелень кропу й петрушки, листя базиліку, сіль, перець.

 

Часник розтерти із сіллю й добре розмішати з м’яким маслом, додати дрібно нарізану зелень, базилік, перемішати. Багет різати кусочками товщиною 1 см, не дорізаючи до кінця. Помастити кожен кусочок часниковим маслом із зеленню. Завинути багет у фольгу й поставити в розігріту до 190 градусів духовку на 15 хвилин. На останні 5 хвилин фольгу відкрити – тоді хліб стане хрустким.
Так приготовлений хліб можна у фользі покласти в морозильну камеру, а коли потрібно – розігріти в духовці за температури 220 градусів.

 

Закуска із лавашу

 

Moja Calabria

 

3 листи вірменського лавашу, 1 яйце, 200 г домашнього сиру, зелень кропу або петрушки, 1 зубчик часнику, 20 г вершкового масла, 100 г твердого сиру, 20 г сметани, сіль, перець – за смаком.

 

Твердий сир натерти на тертці, зелень подрібнити, часник пропустити через часничницю. Все це змішати з домашнім сиром та сметаною.
Кожен лист лавашу розрізати на 4 частини. Кожну частину змастити вершковим маслом з одного боку. Покласти 1-1,5 столової ложки начинки на кожен шматок лавашу й згорнути трикутником.
У мисці збити яйце з сіллю, кожен трикутник обмакнути в яйце й обсмажити на пательні з двох боків 1-2 хвилини.

 

Омлет з грибами

 

YouTube

 

По 2-3 яйця на порцію, 2-3 зубчики часнику, 200 г печериць, 1 столова ложка олії, сіль, перець – за смаком.

 

Часник обібрати й посікти. Гриби почистити, помити і покраяти начетверо.
Часник легко обсмажити на олії, додати до нього гриби, посолити, поперчити й накрити кришкою. Коли з’явиться рідина, кришку зняти й смажити гриби з часником ще 2 хвилини на повільному вогні.
Тим часом яйця вибити в мисочку й збити за допомогою виделки, поки яєчна маса не стане гладкою. Яйця вилити на пательню до грибів і накрити кришкою.
Коли яєчна маса ось-ось загусне, омлет з грибами попідважувати з країв лопаткою і скласти, як книжечку. Трохи притиснути зверху лопаткою і потримати на вогні ще 10 секунд.
Омлет з грибами поділити на порції, перекласти на тарілки, прикрасити зеленню й подавати.

 

Зелений суп-пюре зі шпинатом

 

Kwestia Smaku

 

2-3 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, великий пучок зелені – шпинат, петрушка, зелена цибуля, базилік, 1 столова ложка олії, 1 лавровий листок, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

 

Картоплю нарізати, опустити в киплячу воду й варити приблизно 7 хвилин – до напівготовності. Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на середній тертці. Спасерувати цибулю на олії 5 хвилин, потім додати моркву й смажити ще 3-4 хвилини. Цибулю й моркву додати до картоплі. Подрібнити зелень, додати в суп, посолити, поперчити й варити ще 4-5 хвилин. Трохи остудити суп і збити блендером до стану пюре. Подавати, прикрасивши суп листочками зелені.

 

Гострий суп з курячого філе

 

Dwie Chochelki

 

1 куряче філе, 3 картоплини, 2 столові ложки рису, олія, гострий кетчуп, червоний мелений перець (паприка), зелень кропу й петрушки, сіль.

 

Картоплю почистити, помити й нарізати невеликими кубиками. Філе помити, нарізати також кубиками й обсмажити в олії, посолити, посипати паприкою, додати кетчуп і тушкувати 3 хвилини. Воду довести до кипіння, покласти в неї картоплю, рис і філе й варити до готовності. Наприкінці додати дрібно нарізану зелень.

 

Курка з цитриною та оливками

 

rozmarin.zp.ua

 

Куряче філе (можуть бути й курячі стегна; кількість залежить від кількості осіб, для яких готуєте), 1 цитрина, кілька зубчиків часнику, 8-10 оливок, картопля.

 

На змащений лист розкласти куски курки, зверху на них вичавити сік цитрини. Рештки цитрини покласти збоку. Додати зубчики часнику (цілі), оливки й почищену картоплю (якщо дрібна – то цілу, велику розрізати на дві чи чотири частини). Збризнути все олією, посолити, поперчити. Запікати в духовці 30-40 хвилин за температури 200 градусів.

 

Картопля, запечена з помідорами і шпондером

 

ivona-bigmirnet

 

1 кг невеликої картоплі (може бути молода), 0,5 кг стиглих помідорів, 2 зубчики часнику, 3-4 гілочки розмарину, 200 ш вудженого шпондеру, сіль, перець.

 

Картоплю помити, почистити, якщо велика – розрізати на 2 або 4 частини. Помідори порізати на половинки чи четвертинки, залежно від їх розміру. Часник і розмарин дрібно порізати. Лист змастити олією, розкласти по дну картоплю й помідори, посолити, поперчити. Посипати половиною кількості часнику й розмарину. Збризнути олією й поставити в духовку на 5-10 хвилин. Потім викласти зверху порізаний на скибки шпондер, посипати рештою часнику й розмарину. Поставити в духовку, розігріту до 200 градусів, на 35-40 хвилин, поки картопля не буде готова.

 

Макарони з овочами

 

Voyagedegustacje – blogger

 

200 г макаронів – ріжки, ракушки тощо – на ваш смак, 1-2 (залежно від розміру) свіжі кабачки або цукіні, 150 г печериць (можуть бути й інші гриби), 2-3 помідори, 1 цибулина, 1 чайна ложка оливкової олії, 100 г овочевого бульйону, сіль, перець, листя базиліку.

 

Макарони зварити до готовності. Помити й почистити гриби і кабачки. Кабачки нарізати тонкими смужками, а гриби пластинками. Помідори ошпарити окропом, зняти шкірку, видалити зерна й порізати. Цибулю почистити й нарізати дрібними кубиками.
У пательні розігріти оливкову олію й обсмажити в ній цибулю та овочі. Через 5 хвилин додати до овочів бульйон і тушкувати ще 5 хвилин. Як овочі будуть готові, додати їх до макаронів, посолити, поперчити, прикрасити листям базиліку або будь-якої іншої зелені.

 

Бувають моменти, коли просто бракує часу на складну, багатошарову і вишукану випічку. І мова йде навіть не стільки про час, скільки про сили, бажання, мотивацію… Але завжди є вихід – легкі й нескладні рецепти солодощів. Спробуйте!

 

Горіховий пляцок зі згущеним молоком

 

STRAUS.md

 

400 г згущеного молока (1 банка), 200 г волоських горіхів, 200 г борошна, 3 яйця, 0,5 склянки молока, 60 г цукру, 10 г розпушувача, 1 чайна ложка олії, щіпка солі.

 

Волоські горіхи злегка підсмажити на пательні й подрібнити.
Щоб пляцок мав приємний помаранчевий відтінок, можна використати варене згущене молоко.
Яйця збити блендером із 2/3 банки згущеного молока. Додати цукор і просіяне борошно з розпушувачем, посолити. Знову все добре збити.
Додати до тіста волоські горіхи, залишивши трошки для прикраси. Перемішати тісто й викласти у змащену форму для випікання. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хвилин, до золотистого кольору.
Решту згущеного молока змішати з теплим молоком до однорідного стану.
Готовий пляцок витягнути з духовки й залишити у формі. Поколоти його виделкою або зубочисткою по всій поверхні, полити молочною сумішшю й залишити на 20 хвилин, щоб пляцок добре просочився сиропом. Потім вийняти його з форми, зверху посипати рештою горіхів.

 

Торт шоколадний з кремом-суфле

 

easy-cooking.com.ua

 

Тісто: 50 г масла, 50 г какао, 2 яйця, 250 г (1,5 склянки) цукру, півлітра борошна, склянка холодного кип’яченого молока, 1 пачка порошку до печива.
Крем: 5 яєчних білків, 2 ст. л. желатину, 9 ст. л. холодної води, 0,5-1 ч. л. лимонного соку, 1,5 скл. цукру-пудри.

 

Усі складники добре збити блендером, спекти два коржі. Перекладати можна чим-небудь: джемом, кремом. Зверху можна полити шоколадом.
Крем-суфле: желатин залийте 9 ст. л. холодної води та поставте набухати. Після того, як желатин набухне, розчиніть його, не доводячи до кипіння. Білки збийте з цукром та лимонним соком (спочатку дуже добре треба збити білки, тоді поступово додавати цукор). У процесі збивання так само поступово додати розчинений желатин.

 

Смачного!