Що вирощує Львівщина: показуємо на поросятах

або Сільське господарство області у цифрах та ґіфках

 |  Уляна Куйдич   5000  

Сільське господарство належить до наших традиційних галузей економіки. Показуємо основні цифри народного господарства, а щоб матеріал сприймався легше, вже традиційно − ілюструємо його ґіфками.

Рекордний урожай зернових

 

2016 року Україна зібрала рекордний за роки незалежності врожай зернових, і Львівщина тут не виняток – ми цього року зібрали рекордні 1,428 млн тонн. Щоправда, тут варто зазначити, рекорди Львівщина б’є, починаючи з 2011 року – урожаї збільшуються щороку. І 2017-й – не виняток.

Ще один цікавий момент: площі, засіяні зерновими, останні чотири роки залишаються майже на однаковому рівні – близько 300 тис. га, що свідчить про зростання врожайності. 2005 року середній показник становив 28,5 центнера з гектара, а 2016-го – він зріс до 47 ц/га.

Менше ріпаку, більше сої та соняшнику

 

2016 року Львівщина суттєво наростила виробництво соняшнику – майже у 2,5 разу, натомість збір ріпаку знизився на 16%. При цьому площі, засіяні ріпаком, також зменшилися на 16%. З усіх сільськогосподарських культур зниження рівня виробництва зафіксовано ще у двох позиціях – пшениці (на 3,5%) та картоплі (на 0,2%). Іще один «передовик» 2016 року – соя – її виробництво зросло відразу на 46%. Виробництво цукрового буряку показало +16%, при цьому урожайність цієї культури зросла відразу на 44% − до 513 центнерів з гектара.

Населення як основний виробник картоплі

 

Офіційна статистика показує, що жарти про галичан, які купують позашляховик, щоб возити картоплю з городу, – не такі вже й жарти: 97% зібраної на Львівщині картоплі вирощує населення. Окрім того, населення зібрало 94 % – культур овочевих та 89% – культур плодових та ягідних. Натомість, на підприємства припадає майже 70% вирощених зернових. Ці цифри пояснити дуже просто – у нас нема овочесховищ. За різними підрахунками, лише 10% врожаїв іде на продаж, решта – для власних потреб і на корм худобі, а близько 15% взагалі втрачається, тобто гниє.

Рентабельність

 

 

Якщо збір урожаїв тішить цифрами, то економічні результати сільськогосподарських підприємств не настільки оптимістичні – рівень рентабельності загалом знизився: з 28,3% до 21,9%. Пік рентабельності припав на 2013 рік (тоді це було майже 37%), та далі статистична крива різко йде вниз і спад триває. Першою з кінця тут є картопля – її виробництво було збитковим (-7,9% на фоні 0,9% рентабельності роком перед тим). Також різко знизилася рентабельність виробництва овочів – з 182% до 16,1%. Натомість по двох культурах рентабельність зросла з і так непоганих показників – це соняшник (з 23% до 52%) та цукровий буряк (з 44% до 61%).

Зерно та цукор на продаж

 

Продукти сільського господарства займають суттєві позиції у структурі експорту Львівщини – майже 11% припадає на продукти рослинного походження, ще 10% − продукти харчування. Так, у 2016 році експорт зернових зріс на 27% разу (і зараз займає 6% усього експорту), а експорт готових продуктів із зерна – майже удвічі. Але найбільш серйозні здобутки тут у цукру та виробів з нього – його експорт зріс майже у 9 разів. Також варто відзначити ріст експорту продуктів переробки овочів – майже втричі.