Українські народні прянощі – 2

Продовжуємо розмову про пряні трави рідної України. Першу частину розповіді читайте тут.

Вивчаючи флору рідного краю, збираючи пряні трави або вирощуючи їх дома на грядках, ви зможете розширити та збагатити смакову палітру звичайних страв.

Петрушка

 

uzecofood.uz

uzecofood.uz

Походить із Середземномор’я, де й тепер трапляється у дикому стані. Саме з Греції поширилася вона по всьому світу. В Україні петрушку широко використовують як приправу до перших та других страв, часто в поєднанні з кропом. Корінь петрушки застосовують ще частіше: його, крім супів і бульйонів, використовують до риби й м’яса, для виготовлення соусів до них. На зиму зелень і корені петрушки подрібнюють і сушать, при цьому тривалий час зберігаються пряні властивості.

Полин звичайний

lisky.org.ua

lisky.org.ua

Ще його називають – чорнобиль. Споконвіку відомий як харчова та лікарська рослина. В їжу використовують листя, а також квітки й стебла як прянощі для надання своєрідного смаку і запаху м’ясним стравам, маринадам, соусам; ним поліпшують якість вин, настоянок і оцту.
Збирають молоде листя окремо або разом із нерозкритими суцвіттями. Із свіжого листя готують зелені борщі, додають його в салати, супи, пюре, ковбаси. Порошок із сухого полину додають до м’ясних страв або витримують м’ясо перед приготуванням у відварі з цього полину.

Полин-естрагон

uk.wikipedia.org

uk.wikipedia.org

Росте розсіяно в лісостепу і степу, на берегах річок та в степових балках, на пустках. Його культивують як пряну рослину.
Естрагон (його ще називають «тархун») використовують для ароматизації оцту (для цього досить покласти в пляшку шматочок свіжого стебла), для приготування естрагонової гірчиці, додають під час соління огірків, до страв з птиці, рису і риби.

 

Розмарин

 

UFL

UFL

 

Екзотичний чагарник, який у природі зростає у Середземномор’ї. У 1813 році цю вічнозелену рослину завезено на Південний берег Криму.
Молоді пагони та листя – це прянощі для рибних і м’ясних консервів, безалкогольних напоїв. Додають його, як правило, до м’ясних страв (смаженини із свинини, баранини, кролятини), де він виконує подвійну роль: відбиває специфічний запах і надає аромату дичині. Розмарин використовують для приготування птиці на смак дичини. В помірних дозах його вживають для надання особливого смаку м’ясним, курячим, гороховим, шпинатним супам. Розмарин, як і лавровий лист, не можна дуже довго тримати в супі.
Коли вживають розмарин, то не кладуть лавровий лист і навпаки. Застосовують його при смаженні риби, до горохового пюре, відварної цвітної капусти, присмачують макарони і піцу, а також фруктові салати на десерт.

 

Рута садова

 

hutorianka.com.ua

hutorianka.com.ua

 

Відома з давніх часів. Її сіро-зелене листя, а також насіння використовували не тільки як приправу до салатів, омлетів з овочами, рибних страв, а й як лікарську рослину. Як пряність можна вживати молоді свіжі та сушені листки, їх незвичайний аромат робить приємнішим смак риби, яєць, паштетів із сиру. Однак до рути треба звикнути. У сумішах з іншими прянощами її використовують для приготування дичини. Пряність додають до готової страви, але в невеликій кількості. Використовують її для приготування оцтових настоянок.

 

Селера

 

poradumo

poradumo

 

Цю рослину вирощували ще в давнину. Відома як коренеплід, який разом з морквою і петрушкою додають до супів, тушкованої яловичини або вживають у салатах у сирому чи вареному вигляді. Поряд з плодами як пряність можна вживати і листя цієї рослини. Листя добре сушиться, зберігає аромат, вона може стати в пригоді взимку.

 

Солодка

 

receptdolgolet.ru

receptdolgolet.ru

 

У давні часи ця рослина зростала на просторах Причорномор’я. Як пряність використовують сухі розмелені корінці або приготовлений з них відвар. З відвару можна зробити сироп. Рідкий екстракт кореня солодки можна вживати для виготовлення безалкогольних напоїв, пива, у кондитерському виробництві.

 

Фенхель

 

TutKnow

TutKnow

 

Це близький родич кропу. Принесено його на Україну з Малої Азії. Це давня пряна рослина з приємним присмаком та анісоподібним солодкуватим ароматом. Усі частини рослини мають застосування. Листя й корені фенхелю кладуть свіжими в салати з капусти, моркви, брукви, а також додають під час тушкування риби й свинини. Стебла обливають окропом і їдять сирими або кладуть в салати й овочеві гарніри. Насіння використовують для приготування страв з капусти, риби, свинини (супів та других страв), додають у маринади для овочів і солінь з огірків, капусти, кавунів, динь, яблук, лісових ягід. Соуси з фенхелю пасують до свинини, страв із субпродуктів та холодної риби. Зелень фенхелю консервують на зиму і використовують як свіжу. Добре поєднується фенхель з петрушкою, кропом, селерою, васильками, естрагоном та багатьма іншими пряними рослинами.

 

Хрін

 

Twitter

Twitter

 

Походить з Далекого Сходу, але другою батьківщиною можна вважати Україну. Тут він уже протягом століть росте і як дика, і як городня рослина. В їжу вживають корені сирі й варені, переважно як приправу до різних страв. Свіже листя хрону кладуть у салати, супи, додають до бутербродів, використовують при солінні огірків і помідорів. Свіжий дрібно натертий корінь з сіллю й оцтом – чудова приправа до вареного м’яса. В поєднанні з брусницею і сметаною хрін годиться для дичини. Самий хрін підходить до гарячих копчених страв і вареного м’яса замість гірчиці. Тертий хрін та соуси з нього можна зберігати в щільно закритій посудині протягом двох тижнів у холодильнику.

 

Цибуля ріпчаста

 

Medfond.com

Medfond.com

 

Найстаріша культурна рослина. Вона була їжею найбідніших верств населення. З повсякденного, дешевого і легкодоступного продукту цибуля з часом перетворилася на приправу до різних страв, яким вона надає приємного смаку й аромату. Цибуля поліпшує смак майже всіх соусів і супів, а також тушкованого м’яса. Цибуля незамінна в сумішах овочів для консервування.

 

Чабер садовий

 

Чудогрядка

Чудогрядка

 

Одна з найдавніших пряних рослин, які допомагали нашим предкам створювати кулінарні шедеври, сьогодні майже забута. Найтонший аромат притаманний його свіжому листю, ним можна приправляти салати, настоювати оцет, додавати до квасолі, класти в начинку для фарширування індички або телятини чи смаженої гуски. Але вживати чабер треба в невеликій кількості.

 

Часник

 

poradnyk.com.ua

poradnyk.com.ua

 

Як і цибуля – прадавня культивована рослина. Його використання всебічне: у свіжому вигляді, розтертий з сіллю, його додають в овочеві салати, а ще частіше його кладуть у соуси, додають до ковбас і рибних страв, готують з нього приправи до овочів і м’яса, особливо до баранини та яловичини. Зручно (та й красиво) зберігати часник, заплітаючи головки із сухим листям в «косу», яку потім треба підвісити у прохолодному місці.

 

Чебрець

 

 Health Day

Health Day

 

Пряна трава, відома з давніх часів. Але як пряність її забули. Однак сьогодні чебрець знову набуває популярності у любителів смачної їжі. Зелень чебрецю можна додавати до страв як самостійну приправу або як компонент у складі різних трав’яних сумішей. Це – універсальна пряність, яку використовують до овочів і супів, до риби, птиці і м’яса. Його кладуть у фарші, салати, соління; доречний він у копчених стравах, маслі для канапок, ним ароматизують мед. Дуже смачний свіжий сир з чебрецем та сіллю.

 

Шавлія

 

cafedratravoznavstva.ahamot.org

cafedratravoznavstva.ahamot.org

 

Незалежно від того, що шавлія – відома лікарська рослина, якою користувалися ще в давнину, вона займає гідне місце і серед прянощів. Разом з імбиром і лавровим листом шавлію використовували для приготування пряних вин. Пряністю можуть бути свіжі та сушені листки шавлії. Сухий мелений лист заміняє розмарин в супах, стравах з м’яса, дичини, птиці, в салатах з яйцями і холодним м’ясом. Шавлію кладуть у пироги з капустою, м’ясом, яйцями з рисом. Шавлією посипають безпосередньо перед подачею курячі бульйони, яєчні страви, відварену жирну рибу, тушковану яловичину, її кладуть у м’ясні фарші для котлет, фрикадельок, рулетів.

 

Ялівець

 

 igormelika.com.ua

igormelika.com.ua

 

Вічнозелений хвойний чагарник, близький родич кипариса, дико зростає на півночі України. Його плоди – шишкоягоди, мають своєрідний смак та запах; їх використовують для приготування ялівцевої настоянки, з них готують лікери й горілки, зокрема джин. Солодкий сироп із шишкоягід додають у печиво, пряники, киселі тощо. Донині зберігся звичай запарювати бочки для квашення капусти гілками ялівцю. Мабуть, через типовий лісовий аромат і пряний терпкий смак ягоди ялівцю стали улюбленою пряністю мисливців та невід’ємною приправою до страв з дичини або «під дичину». Також їх можна використати для приготування рибних маринадів, жирного м’яса, капусти і буряка. З ялівцевих ягід в давні часи робили пиво.

Читайте також:

Loading...

2-1

Loading...