Рецепти смачних запіканок на час посту

 

Якщо ви дотримуєтеся усіх правил посту, то знаєте, що багато інгредієнтів вживати не можна. Але якщо ви думаєте, що всі пісні страви одноманітні та не смачні, то помиляєтеся. Пісні страви також можуть бути вишуканими й смачними.
Однак сьогодні надамо перевагу запіканкам. Їх люблять усі: вони смачні, ситні, поживні.
Рецепти запіканок є в кухнях різних народів світу. Це й італійська лазанья, і англійський пай (цим словом називають і запіканку, і пиріг), а також англійський пудинг, і грецька мусака, і французький гратен, і багато чого ще. Для приготування запіканки можна використовувати найрізноманітніші складники.
Пропонуємо вашій увазі рецепти смачних вегетаріанських запіканок на будь-який смак.

 

Пісна запіканка з картоплі-пюре і заморожених овочів

 

www.ankawgarnkach.pl

www.ankawgarnkach.pl

 

1,5 кг картоплі, 500 г суміші заморожених овочів, 300 г печериць, 1 морква, 1 цибулина, 2-3 зубчики часнику, зелень петрушки й кропу, сіль, перець − а смаком, олія.

 

Зварити картоплю, можна додати трохи тертої моркви, щоб картопля набула апетитного золотистого кольору. Злити половину води, в якій варилася картопля. Зробити доволі густе пюре, можна додати трохи борошна.
У пательні на олії спочатку обсмажити дрібно порізану цибулю і терту моркву, додати гриби, овочі, подрібнений часник – все швиденько підсмажити, щоб овочі не дуже зм’якли.
Форму для запікання змастити олією, викласти половину пюре. Далі − гриби з овочами. Потім − решту картоплі. Ложкою зробити хвилі. Запікати в духовці 15-20 хв. на середньому вогні до рум’яної скоринки.

 

Веганська запіканка з кабачків і помідорів

 

modney.pp.ua

modney.pp.ua

 

2 кабачки середнього розміру, 2-3 помідори, зелень кропу, 1 скл. борошна, 3 ст. л. меленого насіння льону, 1 ч. л. порошку до печива, 1 ст. л. яблучного оцту, сіль – за смаком.

 

Спочатку потрібно лляне насіння подрібнити в кавомолці і залити водою в пропорції 1:2 на кілька годин. Помитий і очищений кабачок натерти на грубій тертці. Зелень кропу порізати й додати до тертого кабачка. Влити в суміш замочене лляне насіння, просіяне борошно, додати сіль, олію, яблучний оцет і розпушувач.
Тісто має вийти, як дуже густа сметана. Тісто перекласти у форму для випікання, змащену олією або застелену пергаментом, розрівняти. Помідори порізати тонкими кружечками і викласти зверху на кабачкове тісто. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці 50 хвилин.
Готовий пиріг потрібно спочатку остудити, а вже потім витягати з форми і різати. Інакше є ризик, що він розвалиться. Остиглий пиріг нарізати на порційні шматочки і насолоджуватися чудовим смаком.

 

Грецька мусака пісна

 

 Depositphotos

Depositphotos

 

Мусака − це запіканка з баклажанів, різні інтерпретації якої популярні в балканських країнах і на Близькому Сході. Часто в цю страву додають м’ясо, але сьогодні ми готуватимемо пісну версію мусаки. Готують її традиційно з баклажанів та інших овочів, тому будемо відштовхуватися від того, що можна з легкістю знайти в супермаркетах, незважаючи на ранню весну.

 

1 баклажан, 1 кабачок, 1 велика цибуля, 100 г печериць, 4 помідори, 270 мл соєвого молока, 1 зубчик часнику, 80 г грецьких горіхів, 30 г борошна, 70 мл олії, томатне пюре, хлібні крихти, суміш трав, зелень петрушки, сіль, мелений перець – до смаку, олія.

 

Баклажани і кабачки нарізати плястерками. На пательні розігріти трохи олії і злегка підсмажити овочі. Викладати їх на паперові серветки, щоб вони увібрали зайвий жир. Цибулю нарізати кубиками. Додати в пательню ще 1 ст. л. олії і тушкувати її близько 5 хвилин. Гриби нарізати пластинками і додати їх до цибулі. Туди ж додати подрібнений часник і тушкувати ще близько 5 хвилин. Потім додати помідори, нарізані кубиками, томатне пюре і суміш трав − за смаком. На невеликому вогні готувати до консистенції соусу. Наприкінці додати хлібні крихти, товчені горіхи, посолити й поперчити.
Соєве молоко, борошно та олію, що залишилася, змішати і на повільному вогні збивати блендером близько 5 хвилин − суміш повинна стати густою і без грудочок. Можна додати трохи більше борошна, якщо потрібно.
Форму для випікання змасти олією, розкласти баклажани й кабачки, чергуючи їх. Зверху залити половиною горіхово-томатного соусу, потім шаром білого соусу і знову горіхово-томатним.
Запікати близько півгодини при температурі 180 градусів. Прикрасити зеленню.

 

Запіканка макаронно-овочева

 

filmoweciasteczko.blogspot.com

filmoweciasteczko.blogspot.com

 

400 г макаронів, 1 цукіні, 1 цибуля, 1 середня морква, 2 помідори, 1 жовтий болгарський перець, зелень, олія, орегано, сіль,перець – за смаком, 3 ст. л. борошна, томатне пюре.

 

Для створення неповторного аромату знадобиться пучок будь-якої зелені, мелений перець і приправа орегано. Цукіні, болгарський перець і моркву, нарізані соломкою, потрібно злегка обсмажити на олії. Окремо обсмажити цибулю, нарізану півкільцями. Поки будуть смажитися овочі, можна відварити в підсоленій воді макарони до напівготовності, промити їх холодною водою.
Глибоку форму ретельно змастити олією, викласти в неї третю частину макаронів. На нижній шар помістити половину моркви і цукіні, посолити, посипати спеціями. Наступний шар потрібно сформувати з другої частини макаронів, залишивши трохи на верхній шар. Викласти цибулю та овочі. Потім − решту макаронів, зверху дати помідори, порізані кружальцями. Змішати трохи води, томатне пюре і борошно, додати подрібнений часник, спеції і сіль і залити цим запіканку, прикрасити зеленню, за потребою. Запікати при помірній температурі протягом 15 хвилин.

 

Картопляна запіканка з білими грибами

 

Smaczny.pl

Smaczny.pl

 

Дуже легка і напрочуд смачна картопляна запіканка, приготовлена з ароматними грибочками. Спробуй доповнити таку страву помідорами, і вона набуде пікантного присмаку.

 

700 г картоплі, 300 г сушених білих грибів (можна й інших), 1 цибулина, 1 помідор, 2 ст. ложки олії, 2 ст. ложки пісного майонезу, чорний мелений перець, сіль − за смаком.

 

Гриби замочити в холодній воді на 1-2 години. Перецідити через сито, промити гриби і зварити у тій же воді до готовності.
Дрібно порізати цибулю. Зварені гриби порізати. Обсмажити цибулю, а потім додати гриби й ще трохи потушкувати. Картоплю порізати тонкими кружечками. Помідори порізати кружечками. Форму для запікання змастити олією. На дно викласти частину картоплі, посолити й поперчити. Потім − шар обсмажених грибів. Поверх грибів дати другий шар картоплі, його також посолити і поперчити. На нього викласти помідори. Зверху − останній шар картоплі, трохи полити олією, посолити, поперчити і змасти пісним майонезом. Запікати в розігрітій до 180°С духовці до рум’яної скоринки приблизно 40 хвилин.

 

Запіканка з лаваша й овочів

 

YouTube

YouTube

 

3 шт. вірменського лавашу, 1 баклажан (може бути заморожений), 3 шт помідорів (можна взяти помідори, консервовані у власному соку), 1 кабачок, 1 склянка сового молока або 3 ст. л. пісного майонезу, 2-3 ч. л. томатної пасти, сіль, перець – за смаком.

 

Спочатку потрібно порізати баклажани на шматочки. Вимочуємо їх у холодній солоній воді, навіть якщо вони заморожені, відціджуємо воду. Ріжемо на шматочки або кубики помідори, потім такими ж кубиками нарізаємо кабачок. Всі овочі перемішуємо.
Готуємо соус: для нього візьмемо соєве молоко або пісний майонез, додамо томатну пасту і все гарненько перемішати. Можна збити за допомогою блендера. Додаємо сіль і улюблені спеції. Розрізаємо лаваш навпіл. Беремо форму, яка підходить за формою, або деко з великими бортами для запікання. Викладаємо половинку лаваша, поливаємо його соусом. Потім наступну половинку лаваша. Викладаємо на нього ¼ частина приготовленої овочевої начинки. Начинку теж поливаємо соусом. Знову кладемо половинку лаваша, начинку, соус. Так продовжуємо поки не закінчаться інгредієнти. Запіканка повинна мати верхнім шаром − лаваш. Його змащуємо соусом. Ставимо в духовку і запікаємо до рум’яної скоринки при 180 градусах, приблизно годину.

 

Запіканка з рису з маслинами

 

Przepisy.pl

Przepisy.pl

 

2 скл. рису, 100 мл олії, 1 морква, 1 ст. л. каперсів, 100-150 г маслин без кісточок, 2 цибулі, 1 цибуля-пора, зелень петрушки, сіль, перець – за смаком.

 

Спочатку слід підготувати овочі. Цибулю дрібно порізати, моркву нарізати кружечками. Обсмажити на олії цибулю до прозорості. Додати до цибулі рис. Пасерувати, поки він не стане прозорим. Моркву також обсмажити на олії. Пору дрібно порізати і посолити. Маслини розрізати на дві половинки і додати їх до пори. В начинку додати ложку каперсів. Половину рису викласти у форму, змащену олією Зверху − шар моркви, потім – начинку з пори, маслин і каперсів. Зверху знову рис. Залити гарячою водою, посолити. Запікати в духовці при температурі 180-200 градусів 40 хв.

 

Запіканка із зеленого горошку і лосося

 

Kuchnia Mniam

Kuchnia Mniam

 

500 г зеленого мороженого горошку, 300 г філе лосося, 2 склянки води, 1 морква,1 помідор, 1/2 цибулини, сік половини лимона, сіль, перець – за смаком.

 

Філе лосося збризнути лимонним соком, посолити і поперчити, залишити на годину маринуватися. У киплячу воду вкинути морожений зелений горошок, варити його до м’якості. Коли буде готовий, збити його блендером на пюре, посолити, поперчити за смаком. Натерти на дрібній тертці моркву і спасерувати її із цибулею. На пательні розігріти трохи олії і злегка підсмажити філе лосося з обох боків.
Форму для запікання змастити олією. Знизу викласти тушковану моркву з цибулею. Розділити на шматки смажене філе лосося і покласти зверху на моркву. Потім – горохове пюре. Зверху – порізаний на кружальця помідор Приблизний час готування − 20 хвилин.

 

Французька рибна запіканка

 

 food.bsshop.in.ua

food.bsshop.in.ua

 

4 шт. філе морського окуня (може бути філе іншої риби), пів цибулини, 1 морква, 50 г твердого сиру, 50 г олії, сіль, борошно, орегано, пісний майонез.

 

Філе нарізати на великі шматки, обсушити, посолити, поперчити, збризнути соком лимона, залишити на годину для маринування. Цибулю нарізати півкільцями. Моркву натерти на середній тертці.
У поліетиленовий пакет насипати борошно, сіль, орегано і перемішати. Покласти в пакет шматки риби й акуратно перемішати в суміші так, щоб всі шматки рівномірно вкрилися борошном. Надлишки борошна струсити. На пательні розігріти олію й обсмажити рибу до золотистого кольору. Також у невеликій кількості олії потушкувати цибулю та моркву.
Форму для запікання змастити олією, викласти в неї обсмажену рибу. Тушковані овочі викласти на рибу. Змішати майонез, тертий сир і розбавити водою до консистенції негустої сметани. Отриманим соусом полити рибу. Поставити запікати в нагріту духовку при 200 гр. 20-25 хв.

 

Запіканка з картоплі та броколі

 

Przepisy.pl

Przepisy.pl

 

4 картоплини, зварені в мундирі, 500 г броколі, 2 ст. л. олії, 2 помідори, 100 г печериць, 1 цибулина, 3 ст. л. пісного майонезу, сіль, перець, мелений коріандр – за смаком.

 

Броколі розділити на суцвіття, поварити хвилин 5-7. Картоплю почистити, нарізати кружечками. Цибулю і гриби порізати на кубики й підсмажити. Помідори надрізати, обшпарити окропом, зняти шкірку й нашаткувати на кубики.
У змащену олією форму викласти шарами: половину картоплі, посолити, поперчити, гриби з цибулею, знову картопля, посолити, поперчити, помідори, броколі. Розмішати пісний майонез з невеликою кількістю води і залити запіканку, присипати меленим коріандром. Пекти 20 хв. у розігрітій до 180 градусів духовці.

 

Печений гарбуз з яблуками і журавлиною

 

 lasoon.com.ua

lasoon.com.ua

 

500 г гарбуза, 2-3 яблука, 60 г журавлини, 0,5 скл. цукру, 1 ст. л. борошна, 50 г олії, сіль, мелений мускатний горіх.

 

Очистити гарбуз від шкірки і насіння і порізати невеликими кубиками. Яблука почистити і порізати невеликими шматочками. Викласти гарбуз у змащену олією скляну форму рівним шаром. Зверху викласти яблука і посипати журавлиною. Змішати цукор, борошно, сіль і мускатний горіх. Посипати цим яблука. Зверху трохи полити олією. Запікати 50-60 хвилин до м’якості фруктів і овочів.

 

Смачного!