гепатит А

На Львівщині активізувався гепатит А

За два місяці захворіло стільки людей, скільки за весь минулий рік

До Львівської обласної інфекційної лікарні хворі, в яких діагностували гепатит А, почали поступати наприкінці грудня. Відтоді одні пацієнти виписуються, інші − поступають.

Як розповіла «Львівській газеті» головний епідеміолог Львівщини, лікар-епідеміолог інфекційної лікарні Наталія Тімко, хворіють на гепатит А і діти, і дорослі. У лікарні опинилася і вся сім’я з одного з районів області.

«Де могли заразитися, пацієнти точно не знають. Одні твердять, що захворіли після того, як напилися некип’яченої води, але більшість хворих не знає, де могла підхопити вірус гепатиту А», − зауважує Наталія Тімко.

На Львівщині це захворювання, за словами доктора Тімко, впродовж року діагностують у 6-7 пацієнтів. Але зараз гепатит А активізувався: з кінця грудня 2016 року до лютого 2017-го у Львівську обласну інфекційну лікарню потрапили вже семеро хворих.

Як і де можна заразитися гепатитом А?

 

«У Львівській області рівень захворюваності на вірусний гепатит А 2016 року збільшився на 34,6%, порівняно з показником захворюваності за 2015 рік, − каже завідувачка відділення організації епіддосліджень ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Галина Вашкурак. − Для цієї нозологічної форми характерна циклічність епідемічного процесу (ріст кожні п’ять років). 2017-го саме очікується підвищення рівня захворюваності на вірусний гепатит А серед населення області».

Основний шлях передачі вірусу гепатиту А, як пояснила Галина Вашкурак, − фекально-оральний: під час вживання питної води, харчових продуктів, які забруднені вірусом. Можлива передача захворювання контактно-побутовим шляхом: через предмети домашнього вжитку (посуд, білизну, інші предмети, якими користувався хворий).

Вірус гепатиту А доволі стійкий у довкіллі, у воді при температурі 4ºС зберігається протягом 3-10 місяців, при 18-20ºС – 2-3 тижні, у харчових продуктах – до року, на твердих предметах довкілля, у стічних водах, фекаліях − 30 діб. Під час кип`ятіння вірус руйнується протягом 5 хвилин.

Джерелом зараження може бути тільки людина, як з жовтяничною, так і з безжовтяничною формою хвороби. Від моменту зараження людини до появи перших ознак захворювання минає від семи до 50 днів.

фото_2

Симптоми хвороби

Захворювання вірусним гепатитом А починається гостро. У перебігу хвороби є два періоди: переджовтяничний і жовтяничний.

Переджовтяничний характеризується підвищеною температурою тіла до 38ºС, головним болем, болем у ділянці печінки, нудотою, блювотою, сеча темніє, кал знебарвлюється. У цей період хворі найбільш небезпечні для навколишніх через масивне виділення вірусу у зовнішнє середовище. Жовтяничний період починається з появи жовтяниці білків очей, слизових оболонок, шкіри. З появою жовтяниці хворі відчувають полегшення, а виділення вірусу різко зменшується.

Небезпечним є те, що в 60-90% випадків гепатиту А спостерігаються безжовтяничні форми, що призводить до несвоєчасного виявлення захворювання.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).

фото_3

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А?

1. Дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

2. Перед споживанням овочі, фрукти та ягоди необхідно добре промити питною водою, для споживання дітям – обдати окропом.

3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі потрібно мати із собою запас питної води (краще у пляшках).

4. Не пийте некип’ячену воду.

5. Не займайтеся самолікуванням. З появою перших ознак захворювання треба терміново звернутися до лікаря.

Нині є доволі ефективні вакцини, які захищають від гепатиту А. Однак вакцинація від цього захворювання не належить до обов’язкових, а до рекомендованих. Тому придбати її можна за власні кошти.