Паштети − окраса святкового столу

 |  Марта Волошанська   7525  
паштет

Незабаром Новий рік, Різдвяні свята – прийматимемо гостей і можна буде здивувати їх різними смаколиками, а серед них і паштетом.

Господині намагалися готувати їх на різні прийняття. Крім того, паштет – дуже зручна їжа. Його можна намастити на канапки до сніданку або вечері, можна подати до тостів чи грінок під час обіду.

Готують паштети з м’яса і риби, птиці та печінки. А також з грибів та овочів, горіхів. Кожен паштет має свій неповторний смак. У грузинській кухні, наприклад, паштети з овочів дуже популярні, називають їх «пхали».

Паштетиками також називають маленькі пиріжки трикутної або іншої форми з листкового тіста з начинкою з різних паштетів: з м’яса, печінки, риби, грибів тощо. Подають їх переважно до росолу чи рідкого борщу, так званого польського.
Запечені паштети після охолодження добре ріжуться, їх можна гарно викласти на полумисок. М’які – намащувати на канапки, грінки чи крекери або подавати у тарталетках (кошичках).

 

Традиційний м’ясний паштет

 

susidy-in-ua

susidy-in-ua

 

По 0,5 кг м’якоті яловичини, жирної свинини, м’яса курки або крілика, телячої печінки, 5-6 цибулин, 2-3 морквини, корінь петрушки, 8-10 сирих яєць, 50 г коньяку, мелений мускатний горіх, сіль, чорний мелений перець – до смаку.

 

Печінку почистити від плівки, жовчних протоків, відварити. Яловичину, свинину, курку або крілика тушкувати, додавши до них 5-6 грубо нарізаних цибулин, корінь петрушки, 2-3 морквини. Тушкувати довго, з півтора-дві години, якщо треба – підливати воду, щоб не пригоріло. Потім печінку й тушковане м’ясо перемолоти двічі. Додати 8-10 сирих яєць, сіль, перець, мускатний горіх, влити коньяк, усе добре перемішати. Викласти в добре помащену форму. Пекти на маленькому вогні, накривши пергаментом, 1 годину. Виймати тільки холодним.

 

Паштет з телячої печінки

 

ribak-if-ua

ribak-if-ua

 

0,5 кг телячої печінки, 1,5 кг м’яса (яловичина й свинина), 3-4 великі варені картоплини, 100 г булки, 150 г масла, 3 яйця, 3-4 цибулини, сіль, перець, мускатний горіх.

 

Печінку обсмажити. М’ясо відварити. Печінку, м’ясо, картоплю, булку, перед тим намочену в бульйоні, сиру цибулю перемолоти два рази на м’ясорубці. Додати яйця і м’яке масло, сіль, перець, мускатний горіх. Усе добре вимішати. Форму застелити помащеним пергаментом, викласти паштетну масу. Випікати на малому вогні 1 годину. Виймати, коли охолоне, трохи підігрівши дно посудини, в якій випікався паштет.

 

Святковий паштетний рулет (непечений)

 

tutknow-ru

tutknow-ru

 

1 кілограм печінки (телячої, індичої або курячої), 4-5 цибулин, 4-5 варених на твердо яєць, 400 г вершкового масла, сіль, перець. Можна додати також, за бажання, трошки жирного тушкованого м’яса.

 

Печінку обваляти в борошні й обсмажити. Цибулю й моркву тушкувати до готовності. Ще теплі печінку, тушковані моркву й цибулю, яйця три рази перемолоти на м’ясорубці. Посолити, поперчити, добре вимішати.

На стіл розстелити харчову плівку або пергамент, змастити маслом і викласти фарш на нього тонким шаром (0,5 см). Помастити паштет м’яким маслом. Підтримуючи пергамент з одного боку за два кінці, піднімати паштет, скручуючи його в рулет. Такий паштет, завинений у пергамент чи харчову плівку, не менше доби повинен лежати в холодильнику, щоб потім можна було його нарізати. Нарізаний, виглядає гарно і є смачним.

 

«Оксамитовий» паштет з курячої печінки

 

www-tesco-pl

www-tesco-pl

 

1 кг курячої печінки, 50-100 г свіжого сала, 1-2 морквини, 1 цибулина, 50 г вершкового масла, сіль, перець, спеції за смаком.

 

Моркву почистити й відварити. Сало нарізати тонкими пластинками, підсмажити з цибулею, додати моркву, накрити кришкою і тушкувати.

Додати в овочі курячу печінку, попередньо нарізану й ошпарену окропом. Все ще раз обсмажити, зменшити вогонь і довести до готовності. Посолити, поперчити, додати – за бажанням – будь-які спеції і перемішати. Перемолоти в м’ясорубці 2-3 рази. Отриману масу перемішати, додати м’яке вершкове масло, збити міксером до гладкої маси. Викласти у добре змащені маслом форми, поставити на холод на кілька годин, краще на ніч. Щоб паштет легко витягти, форму потрібно на кілька хвилин занурити в окріп.

 

Паштет з курячої печінки до святкового столу

 

durszlak-pl

durszlak-pl

 

500 г курячої печінки, 1 склянка холодного бульйону, 1 цибулина, 6 столових ложок вершкового масла, 2 столові ложки желатину, 0,5 склянки вершків, 50 г білого вина, сіль і мелений пахучий перець – за смаком.

 

Желатин розчинити в бульйоні й довести до кипіння, але не кип’ятити. Половину отриманої рідини вилити у форму для паштету й поставити в холодильник застигнути.

Курячу печінку разом з дрібно нарізаною цибулею обсмажити у вершковому маслі кілька хвилин, додати вершки, вино й тушкувати до випарування алкоголю. Перекласти в чашу міксера. Додати решту бульйону з желатином, м’яке масло, спеції. Збити все до однорідного стану й перекласти у форму поверх застиглого желе.

Накрити фольгою або харчовою плівкою і поставити в холодильник на кілька годин. Перед тим як вийняти паштет з форми, опустіть її на хвилину в гарячу воду.

 

Паштет з печінки

 

500 г курячої або свинячої печінки, 200 г вершкового масла, 2 цибулини.

 

Печінку відварити й перемолоти на м’ясорубці. У невеликій кількості олії обсмажити дрібно нарізану цибулю й змішати її з печінковим фаршем, посолити за смаком, добре перемішати й ще раз перемолоти. До остиглої маси додати розм’якшене вершкове масло. Остудити.

Цей паштет – уже самостійна страва. Але з неї можна зробити дуже смачний і цікавий рулет. Наприклад:

 

Печінковий рулет у лаваші

 

przepisy-pl

przepisy-pl

 

2 кавказькі тонкі лаваші, 500 г паштетного фаршу, 2 курячі яйця, зелень кропу, 1 цибулина, кілька перепелиних яєць.

 

Натерти на тертці варені курячі яйця, змішати їх з дрібно нарізаною зеленню кропу і ріпчастою цибулею. Щоб ріпчаста цибуля була ніжнішою, треба її ошпарити окропом. Додати трохи майонезу й перемішати.

Печінковий фарш розкласти тонким шаром на розгорнутий лаваш, зверху викласти яєчний фарш, з одного краю покласти в ряд зварені перепелині яйця. Згорнути рулетом, загорнути в целофан і поставити в холодильник.

 

Паштетна маса на канапки

 

youtube

youtube

 

800 г телячої печінки, 150 г вершкового масла, 100 г вершків, 2 г мускатного горіха, сіль, чорний мелений перець.

 

Печінку очистити від плівок і жовчних проток, нарізати скибками, намочити на півгодини в молоці. Обсмажити в олії. Кілька разів пропустити печінку через м’ясорубку, а потім протерти через сито, щоб вийшла ніжна маса без грудочок. Змішати з вершковим маслом, вершками, тертим мускатним горіхом, посолити, поперчити, добре збити.

З цим паштетом можна робити смачні канапки: накласти на грінки чи крекери.

 

Паштет з телячої печінки з грибами

 

maxresdefault

maxresdefault

 

500-600 г телячої печінки, 125 г вершкового масла, 2 яйця, 4 склянки бульйону, 2 скибочки черствого білого хліба, 200 г сушених білих грибів, сіль, перець, мускатний горіх.

 

Сушені білі гриби намочити в холодній воді на 2-3 години. Потім промити, залити знову водою і зварити, остудити.
Печінку очистити від плівок та жовчних протоків, промити холодною водою й відварити в бульйоні до м’якості.

Зварену печінку перемолоти на м’ясорубці разом з розмоченим у бульйоні хлібом. Масло розтерти з жовтками варених яєць і змішати з печінкою. Отриману масу посолити, поперчити, додати мускатний горіх, дрібно нарізані гриби, білки варених яєць і розмішати. Викласти масу у форму й поставте в холодильник для застигання.

 

Ніжний м’ясний паштет по-французьки

 

przepisy-pl

przepisy-pl

 

700 г м’яса індички, курки чи качки, 3 яєчні білки, склянка нежирних вершків, склянка сухого білого вина, сіль, перець, базилік за смаком.

 

Такий паштет подають теплим, під соусом бешамель.
Двічі перемолоти м’ясо на м’ясорубці, змішати зі спеціями, дрібно нарізаним базиліком, яєчними білками і збити міксером.
Продовжуючи збивати, додати вершки. Викласти суміш у змащену форму для випікання. Форму поставити в глибоке деко, заповнене водою на 2,5 см. Поставити деко з формою в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікати 45 хвилин. Готовий паштет вийняти з духовки й дати йому настоятися 10 хвилин. Перед подачею до столу полити паштет білим соусом бешамель.
Подібно можна приготувати ніжний паштет з телятини або нежирної свинини.

 

Ніжний паштет з гусячої печінки

 

wesola-kuchnia-pl

wesola-kuchnia-pl

 

1 кг гусячої печінки, 2 цибулини, 1 морквина, 180 г вершкового масла, 2 столові ложки коньяку, сіль, чорний перець – за смаком.

 

Гусячу печінку ретельно помити холодною водою. Вершкове масло обов’язково має бути кімнатної температури. Цибулю подрібнити й обсмажити на невеликій кількості вершкового масло до золотистого кольору.

Моркву натерти на тертці, додати до цибулі й смажити ще 6-8 хвилин. Трошки збільшити вогонь й додати печінку. Печінку готуємо до повної готовності. Посолити, поперчити. Все добре перемішати, зняти з вогню й дати трохи охолонути.

Перемолоти 2-3 рази на м’ясорубці або добре збити в блендері. Додати коньяк і знову все перемішати. Паштет викласти у змащену форму, накрити харчовою плівкою й поставити в холодильник на дві години.

 

Паштет з курячої печінки з горіхами та чорносливом

 

ekscentryczny-parowar

ekscentryczny-parowar

 

400 г курячої печінки, по одній цибулині й морквині, 8 штук чорносливу (копченого), 0,5 склянки подрібнених волоських горіхів, 3 столові ложки масла вершкового, 1 столова ложка олії, сіль, перець, цукор – за смаком.

 

Розтопити в пательні вершкове масло й олію, додати нарізану цибулю й терту моркву. Обсмажити до золотистого кольору. До цибулі й моркви додати нарізані соломкою печінку і чорнослив. Обсмажувати 7 хвилин, постійно помішуючи. Посолити, поперчити й додати 1 чайну ложку цукру. Викласти все в блендер, додати подрібнені горіхи й збити до однорідної маси.

 

Паштет курячий із шампіньйонами

 

kuchnia-blomedia

kuchnia-blomedia

 

2 курячих філе, 200 г шампіньйонів, 2-3 яйця, одна невелика цибулина, кілька шматочків білого хліба, сіль, чорний мелений перець – до смаку.

 

Гриби відварити або потушкувати на маслі до готовності. Куряче філе, цибулю, намочений у молоці білий хліб перемолоти два рази на м’ясорубці. Додати яйця, посолити поперчити й добре вимішати. Додати печериці, ще раз перемішати. Викласти фарш у змащену форму, зверху посипати меленими сухарями. Випікати у гарячій духовці 40-50 хвилин. Виймати з форми, коли охолоне.

 

Паштет з копченої лососини

 

www-pinterest-com

www-pinterest-com

 

300 г копченого лосося, 50 г вершкового масла, 1 столова ложка оливкової олії, 1 столова ложка лимонного соку, 75 г жирних вершків, мускатний горіх, перець.

 

З риби зняти шкіру й видалити кістки. Перемолоти її на м’ясорубці. Збити разом вершкове й оливкове масло і влити, постійно помішуючи, в рибний фарш. Мішати, поки суміш не загусне. Додати лимонний сік, вершки, тертий мускатний горіх і перець. Перекласти паштет у форму й поставити в холодильник.

 

Паштет з оселедця

 

botanichka-ru

botanichka-ru

 

200 г філе оселедця, 2 морквини, 1 цибулина, 3 столові ложки вершкового масла.

 

Моркву й цибулю спасерувати на вершковому маслі, потім разом з оселедцем перемолоти їх на м’ясорубці. Отриману масу збити в міксері, додати решту вершкового масла і ще раз збити. Дуже добре смакує на грінках.

 

Паштет із квасолі по-грузинськи (пхала)

 

kakprosto-ru

kakprosto-ru

 

3-4 склянки червоної квасолі замочити на 2 -3 години в холодній воді. Потім додати ще води й зварити її. Варити квасолю треба довго, щоб квасоля розварилася. Солити наприкінці варіння. Потім розтерти квасолю в ступці (рідину відлити в окремий посуд). У міру того як товкти квасолю, додавати відвар. 2 дрібно нарізані цибулини обсмажити в олії до золотистого кольору й змішати з квасолею. Посолити, поперчити за смаком, додати товчений часник, спеції (хмелі-сунелі, шафран, коріандр) і трохи винного оцту. Викласти паштет у форму, утрамбувати й прикрасити гілочками петрушки, кінзи, селери.

Так само можна приготувати паштети (пхалі) із стручкової квасолі, бобів, бурякової гички з дрібними плодами, капусти чи шпинату. Дуже смачними виходять і комбіновані паштети, наприклад, капуста зі шпинатом тощо. Всі овочі для паштету відварюють, перемелюють, а далі – за попереднім рецептом.

 

Паштет з баклажанів

 

youtube

youtube

 

400 г баклажанів, 3-4 помідори, 100 г бринзи, 3 столові ложки олії, часник, зелень петрушки, оцет і сіль за смаком (взимку можна використовувати консервовані овочі).

 

Спекти баклажани й зняти з них шкірку. Баклажани розтерти або перетерти через сито. Помідори ошпарити окропом, зняти з них шкірку, дрібно нарізати. Потушкувати їх в олії, поки не випарується вся рідина.
Змішати баклажани з помідорами, додати товчений часник, натерту на дрібній тертці бринзу, дрібно нарізану зелень і оцет. Посолити, ретельно перемішати й викласти у форму, охолодити.
Усі овочеві паштети чудово поєднуються з грінками з житнього хліба.

 

Паштет з горіхів

 

tesco-pl

tesco-pl

 

2 яйця, 200 г плавленого або твердого сиру, 1 склянка грецьких горіхів, 2 столові ложки майонезу, сіль, мелений перець – за смаком.

 

Яйця зварити. Горіхи перемолоти в блендері або через м’ясорубку. Сир і яйця потерти на дрібній тертці. Усі складники перемішати, посолити, поперчити, заправити майонезом (замість майонезу можна взяти сметану).
Такий горіховий паштет можна намащувати на хліб або ж подавати в кошичках. Кошички можна або купити готові – тепер їх продають чи не в кожному хлібному кіоску, або ж спекти самому, що, мабуть, набагато смачніше.

 

Для кошичків потрібно:

 

300 г борошна, 150 г вершкового масла (маргарину), 3 варені жовтки.

 

Готується тісто дуже просто і дуже швидко. Борошно просіяти, додати порізане на шматочки або потерте на грубій тертці холодне вершкове масло або маргарин. Посікти борошно з маслом ножем. Потім додати протерті через сито варені жовтки й замісити тісто. Тісто розкачати не дуже тонко. Вирізати кружечки і вистеляти ними формочки для кексів. Випікати 10-15 хвилин за температури 220 градусів.

Смачного!