Пісні страви з квасолі

 |  Марта Волошанська   9942  

 

Квасоля завжди була в пошані, адже про її корисні властивості відомо давно

 

Це − продукт, про який не варто забувати під час посту. Як і горіхи, вона – надійний постачальник «будівельного матеріалу» для клітин – білків, їх майже 23% (як у м’ясі та рибі) і засвоюються вони на 75%, до того ж організм не витрачає багато енергії на цей процес. З квасолею надходить і 20 різних амінокислот. Також вона − найбільше джерело вуглеводів, їх у сухому зерні квасолі 50-60%. Поставляє квасоля до організму й жири, бо містить їх 3,6%. Однак цим корисність квасолі не обмежується. Адже вона задовольняє потребу організму в багатьох інших біологічно активних речовинах. Зокрема, є в ній повний набір антиоксидантів, тобто захисників наших клітин від ушкодження, – вітаміни А, С, Е та селен, вітаміни РР, групи В, в тім числі фолієва кислота. Особливість квасолі – багатий мінеральний склад: мідь, цинк (цих елементів більше, ніж в інших овочах), залізо, калій, магній, кальцій, марганець. Тож коротко можна підсумувати: завдяки багатому хімічному складу, квасоля корисна всім, особливо хворим на атеросклероз, анемію, ревматоїдний артрит, ожиріння печінки, ревматизм, гастрит зі зниженою кислотністю. Отож готуймо, смакуймо, лікуймося.

 

Салат з червоної квасолі та яблук

 

youtube

youtube

 

1 склянка вареної червоної квасолі, 2 яблука середньої величини, 1 болгарський перець, 1 невелика цибулина, 3 столові ложки олії, 1 чайна ложка яблучного оцту, сіль, перець.

 

Квасолю замочити в холодній воді (приблизно 0,5 л) на 6-8 годин або на ніч. Замочену квасолю помити, залити чистою водою (3 склянки) й варити протягом години до готовності. Приблизно за 10 хвилин до кінця варіння посолити квасолю. Зцідити воду й остудити квасолю.
Яблука нарізати кубиками, перець – смужками, цибулю – півкільцями, додати склянку вареної квасолі. Все змішати, посолити, поперчити й заправити олією та яблучним оцтом.

 

Салат з квасолі й оселедця

 

2smaki

2smaki

 

1 склянка вареної квасолі, 1 оселедець, 2-3 варені картоплини, 3-4 квашені огірки, одна цибулина, олія, сіль, перець.

 

Оселедець почистити, відділити філе від кісток, вимочити в молоці, нарізати соломкою. Нарізати кубиками варену картоплю та квашені огірки, додати варену квасолю і дрібно нарізану цибулю. Заправити олією, посолити, поперчити до смаку.

 

Салат з квасолі й броколі

 

izjizni-blogspot-com

izjizni-blogspot-com

 

Склянка білої квасолі, 200 г броколі, одне стебло селери,1 болгарський перець, 1 огірок, кілька листків зеленої салати, 0,5 лимона, 2 столові ложки оливкової олії, сіль, чорний мелений перець, цукор – за смаком.

 

Квасолю відварити, остудити. Броколі розібрати на суцвіття й відварити в підсоленій воді 5 хвилин. Стебло селери нарізати тонкими кільцями. Болгарський перець та огірок порізати соломкою. Подрібнити зелений салат. З лимона витиснути сік. Приготувати заправку для салату: змішати лимонний сік, оливкову олію, спеції, цукор і сіль. З’єднати всі інгредієнти й полити салат заправкою.

 

Теплий салат з квасолі

 

my-cooking-idea

my-cooking-idea

 

1 склянка білої квасолі-яськи, 150 г грибів, 100 г волоських горіхів, зелень за смаком.
Для заправки: 1 столова ложка винного білого оцту, 2 столові ложки рослинної олії, пів чайної ложечки гірчиці, сіль, перець за смаком.

 

Гриби помити, почистити й відварити в підсоленій воді до готовності. Порізати гриби на маленькі шматочки. Попередньо замочену квасолю відварити до готовності. З квасолі злити воду. Змішати квасолю, гриби й подрібнені горіхи.
Приготувати заправку: всі складники з’єднати й добре перемішати. Влити заправку в салат, перемішати й посипати нарізаною зеленню.

 

Салат з квасолі нашвидкуруч

 

shefkuhar-com-ua

shefkuhar-com-ua

 

1 банка червоної квасолі у власному соку, 1 банка маринованих печериць, 1 пачка житніх сухариків, майонез для заправки, чорний мелений перець за смаком.

 

Консервовані квасолю й печериці відцідити від рідини. Печериці порізати. Змішати квасолю, сухарики та печериці. Заправити майонезом і поперчити.

 

Салат з квасолі й моркви

 

mydarlinglemonthyme-commydarlinglemonthyme-com

 

1 склянка квасолі, одна морквина (велика), одна цибуля, пучок зеленої цибулі, зелень кропу, сіль за смаком.

 

Квасолю відварити. Моркву потерти на грубій тертці. Цибулю порізати півкільцями. Цибулю і моркву обсмажити на олії.
Зелену цибулю і кріп порізати. Всі інгредієнти змішати й посолити.

 

Паштет з білої квасолі

 

youtube

youtube

 

250 г великої білої квасолі, 3-4 столові ложки оливкової олії, 3 зубчики часнику, 1 столова ложка прованських трав, сік і цедра половинки лимона, сіль і чорний мелений перець – за смаком.

 

Квасолю замочити на ніч, вранці воду злити, квасолю промити, залити свіжою водою й варити 2 години, до готовності. Наприкінці варіння квасолю посолити. Готову квасолю відцідити.
Перемішати в блендері квасолю, часник, прованські трави, лимонний сік і цедру й добре збити. Додати до смаку сіль і чорний перець. Якщо пюре виходить надто густим, додати трохи квасолевого відвару. Паштет поставити в холодильник на 24 години. Подавати з грінками або хлібом.

 

Паштет з червоної квасолі

 

galarecept

galarecept

 

1 склянка червоної квасолі, 1 столова ложка хмелі-сунелі, 2-3 зубчики часнику, 50 г олії, 0,5 склянки грецьких горіхів, сіль, чорний мелений перець, гострий червоний перець – до смаку.

 

Квасолю на ніч замочити, Вранці воду злити, квасолю промити, залити свіжою водою й варити до готовності приблизно 1-1,5 години. Перед закінченням варіння посолити. Відвар не виливати!
Відварену квасолю, олію, хмелі-сунелі, часник і подрібнені горіхи збити блендером. Додати сіль, спеції, якщо загусте – трохи квасолевого відвару й ще раз збити на гладку однорідну масу.

 

Пісний квасолевий суп

 

poczatkujaca-pani-domu

poczatkujaca-pani-domu

 

1 склянка квасолі, 4-5 картоплин, 2 моркви, 2 цибулини, 1 ст. ложка томатної пасти (або 0,5 склянки томатного соку), олія, хмелі-сунелі, чорний мелений перець, сіль за смаком.

 

Квасолю промити й залити холодною водою на 8-10 годин. Ще раз промити й варити квасолю протягом години. Додати картоплю й варити до її готовності. Натерти на грубій тертці моркву й обсмаж її на олії, додати томат й додати засмажку в суп. Посолити й додати спеції. Окремо обсмажити до золотистого кольору дрібно нарізану цибулю й покласти її в тарілки у готовий суп.

 

Суп з квасолі-яськи

 

kuchnia-blomedia

kuchnia-blomedia

 

2 склянки білої квасолі великої − яськи, одна цибуля-порей, 2 стебла селери, 2 морквини, 2 цибулини, 4 столові ложки оливкової олії, 1 зубчик часнику, лавровий листок, зелень петрушки, дрібка розмарину, сіль.

 

Квасолю замочити на ніч в окропі. Вранці промити її холодною водою, залити водою й довести до кипіння. Воду злити, квасолю промити ще раз і залити холодною водою. Влити туди трохи олії й довести до кипіння. Додати лавровий листок, цілу цибулину, морквину і стебло селери. Варити все близько години. Вийняти із супу цибулю, моркву, селеру й лавровий лист. У каструлі з товстим дном розігріти олію, обсмажити дрібно нарізану цибулю й часник, трішки посолити, додати розмарин. Порізати на кубики решту сирої моркви та селери. Пасерувати 2-3 хвилини. Додати квасолю разом із рідиною, нарізану тонкими кільцями цибулю-порей, посолити до смаку. Варити до готовності 10 хвилин. Зняти з вогню й додати петрушку.
Подавати суп з грінками, натертими часником.

 

Квасолевий суп з гарбузом

 

jusia-gotuje

jusia-gotuje

 

500 г гарбуза, 1 склянка сухої квасолі або банка консервованої, 1 цибулина, 1 велика морквина, 1 літр квасолевого відвару або овочевого бульйону, 1-2 зубчики часнику, 4-5 столових ложки олії,зелень кропу, петрушки, сіль, мелений перець – до смаку.

 

Суху квасолю залити холодною водою й залишити на ніч. Намочену квасолю промити, залити чистою холодною водою й варити до готовності 1-1,5 години. Наприкінці варіння посолити. Готову квасолю відкинути на друшляк.
М’якуш гарбуза без шкірки нарізати невеликими кубиками, моркву й цибулю – маленькими кубиками. На олії обсмажити цибулю з морквою, додати гарбуз і ще смажити 3-5 хвилин. Додати квасолевий відвар або овочевий бульйон, трохи посолити, перемішати. Варити суп на невеликому вогні 15-20 хвилин, до м’якості гарбуза. Додати варену або консервовану квасолю й варити 1-2 хвилини.
Посічену зелень змішати з подрібненим часником.
Суп зняти з вогню, додати зелень з часником, якщо треба – досолити й дати настоятися 10-15 хвилин.

 

Печена картопля з квасолею

 

youtube

youtube

 

2 склянки квасолі (або банка консервованої квасолі), 0,5 кг картоплі, велика цибулина, сіль, чорний мелений перець, 20 г олії.

 

Попередньо замочену квасолю зварити (якщо беремо консервовану, то відцідити рідину). Цибулю порізати на кружечки. Картоплю добре помити щіточкою, порізати на кружечки, посипати сіллю і меленим перцем, додати цибулю, перемішати, скропити олією і запекти в духовці або на грилі до золотистого кольору. Готову картоплю перемішати з квасолею.

 

Котлети з квасолі й овочів

 

przepisy-kulinarne

przepisy-kulinarne

 

400 г квасолі, 1 картоплина, 1 морквина, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, панірувальні сухарі, мелена паприка, чорний мелений перець, сіль – за смаком.

 

Квасолю замочити на ніч у холодній воді. Вранці промити, залити свіжою водою й відварити до готовності в підсоленій воді протягом 1-2 годин, залежно від сорту квасолі. Злити воду й остудити квасолю.
Картоплю і моркву відвари в «мундирах» до готовності, остудити й почистити. Цибулю дрібно порізати. Подрібнити часник. Обсмажити цибулю і часник у розігрітій олії до золотистого кольору. Остиглі овочі і квасолю двічі пропусти через м’ясорубку, щоб отримати більш однорідну консистенцію фаршу. Додати до фаршу обсмажену цибулю, спеції, сіль і добре перемішати.
Сформувати з фаршу невеликі котлети, обваляти їх у панірувальних сухарях. Обсмажувати їх в олії з двох боків до золотистого кольору приблизно по 3 хвилини. Подавати котлети з квасолі й овочів із картопляним або рисовим гарніром або просто з хлібом.

 

Квасолево-цибульні котлети

 

savoryorsweet-pl

savoryorsweet-pl

 

2 склянки вареної квасолі, 2 цибулини, скибка білого хліба або несолодка булочка, панірувальні сухарі, зелень петрушки, сіль, чорний мелений перець, паприка.

 

Варену квасолю змолоти на м’ясорубці або подрібнити за допомогою блендера до стану пюре. Цибулю дрібно нарізати й підсмажити на олії до золотистого кольору. Хліб намочити у молоці. Зелень петрушки дрібно нарізати.
Додати до квасолевого пюре смажену цибулю, відтиснутий хліб, нарізану зелень, паприку, чорний мелений перець та сіль і ретельно перемішати, щоб маса була однорідною.
Сформувати з маси котлети, панірувати їх у сухарях і смажити на олії з двох сторін до золотистого кольору. Подавати гарячими.

 

Лобіо (грузинська страва)

 

pilar

pilar

 

200 г червоної квасолі, 1 цибулина, 100 г волоських горіхів, 2 зубчики часнику, зелень (кінза, петрушка), 2 ст. ложки бальзамічного або винного оцту, 2 ст. ложки оливкової олії, 2 лаврові листки, 0,5 ч. ложки коріандру, 0,5 ч. ложки хмелі-сунелі, 0,5 ч. ложки чабера, червоний мелений перець, сіль – за смаком, 1 л води.

 

Квасолю промити, залити холодною водою й залишити на 6-8 годин або на ніч. Потім знову промити квасолю, залити свіжою водою й на великому вогні довести до кипіння. Зняти піну, зменшити вогонь, посолити, додати лавровий листок і варити на повільному вогні 1,5-2 години, залежно від сорту квасолі. Щоб прискорити процес приготування, рекомендується підливати воду. Готовність квасолі для лобіо визначається за її шкіркою – вона має почати тріскатися. Злити з квасолі частину відвару, приблизно 1 склянку, і товкачиком трохи потовкти її до стану пюре.
Цибулю порізати півкільцями. Горіхи подрібнити блендером. Дрібно порізати зелень.
Трави, часник і сіль потовкти в ступці й добре їх розтерти товкачиком. Додати горіхи, влити трохи квасолевого відвару й перемішати.
Спасерувати цибулю в оливковій олії до прозорого стану. Додати частину зелені й перемішати. Перекласти цибулю до квасолі й погріти на вогні 5 хвилин. Додати оцет, горіхово-часникову суміш і готувати, помішуючи, ще 5-7 хвилин.
Лобіо зняти з вогню й дати постояти під кришкою 5 хвилин. Подавати лобіо, посипавши зеленню.

 

Квасоля з чорносливом

 

figowe-smaki-blox-pl

figowe-smaki-blox-pl

 

350 г білої квасолі (великої), 2 цибулини, 200 г чорносливу, 3 столові ложки цукру, рослинна олія, сіль і чорний мелений перець – за смаком.

Квасолю замочити на ніч, потім відварити в підсоленій воді майже до готовності.
Приготувати соус. На сковороді розігріти олію, додати порізану кубиками цибулю й відразу ж додати цукор. Смажити, постійно помішуючи, поки цибуля не почне карамелізуватися. Тушкувати цибулю на слабкому вогні до м’якості. Додати запарений окропом і порізаний шматочками чорнослив, тушкувати 2-3 хвилини.
У соус всипати квасолю, посолити, поперчити й тушкувати на слабкому вогні 20-25 хвилин до повної готовності квасолі.

 

Квасолевий торт

 

xvatit-com

xvatit-com

 

Тісто: 2 скл. білої квасолі, 0,5 скл. мелених горіхів, 1 скл. білих мелених сухарів, 10 яєць, 1,5 скл. цукру.
Крем: 200 мл молока, 300 г вершкового масла, 75 г цукру, 1 ст. л. крохмалю, ваніль або ванільний цукор.
Для прикраси: горіхи: грецькі, мигдаль, фісташки.
Помадка: 2 ч. л. какао. 75 г цукру, 5 ст. л. сметани, 1 ч. л. крохмалю.

 

Квасолю замочити у воді на кілька годин, потім відварити до напівготовності, вистудити, перемолоти на м’ясорубці. Яєчні білки відділити від жовтків. Жовтки розтерти з цукром до пухкої маси, додати перемелену квасолю, горіхи – добре перемішати. Охолоджені білки збити на круту піну. Додати їх до квасолевої маси і легенько перемішати, поступово додаючи мелені сухарі. Тісто викласти у форму, застелену папером для випікання. Пекти в розігрітій духовці за температури 200 град. 40-45 хв. Готовий корж вистудити, розрізати на 2 пласти.
Для крему крохмаль розвести в невеликій кількості молока (1-2 ст. ложки). Решту молока закип’ятити, всипати цукор і влити розчинений крохмаль. Постійно помішуючи, довести до кипіння. Зняти з вогню, остудити. Вершкове масло збити, поступово додаючи молочно-крохмальну масу, збивати далі. Додати ваніль або ванільний цукор.
Коржі перемастити кремом, сформувавши торт. Прикрасити горіхами. А можна зробити шоколадну помадку і полити нею зверху торт.
Для приготування помадки какао змішати з цукром, додати сметану, крохмаль, нагріти до загустіння. Полити зверху торт теплою помадкою.

 

Смачного!