Від Романа до Йордана…

Смачний Різдвяний піст-2

Кажуть: хороший початок – половина справи. Мабуть, тому багато християн більш строго постять у перший тиждень посту.
Однак мусимо зважати, що під час Різдвяного посту маємо кілька приємних імпрез: святкування іменин Романа, Андрія, Миколая, Ганни… − тож хочеться до святкового столу приготувати страви пісні, а разом з тим цікаві й урочисті.
А на господині лежить турбота, як зробити пісну трапезу різноманітною, щоб ті, що постять не сумували, і при цьому не розбудити пристрасті до обжерливості. Тому добре, якщо їжа готується звична і в той же час не містить непісних компонентів.

 

ЗАКУСКИ

 

Оселедець у гірчично-медовому соусі

 

kuchnia-blogspot-com

kuchnia-blogspot-com

 

500 г філе оселедця, 2 жовтки, 200 мл соняшникової олії, 2 ст. ложки гірчиці з цілими зернами, 1 ст. ложка меду, 1 цибулина, сік одного лимона, сіль, перець до смаку.

 

Оселедець промити, випатрати, почистити, зняти шкірку, видалити кісточки (якщо є ікра чи молока – не викидати, а використати разом з філе). Філе порізати невеликими шматочками.

Приготувати соус. Жовтки збити міксером до густої білої піни. Не припиняючи збивати, тонкою цівкою влити олію, додати мед, оцет і гірчицю, порізану кільцями цибулину, посолити, поперчити на смак і добре вимішати.

У посудину з соусом покласти шматочки оселедця, обережно перемішати. Перекласти в банку, залити соусом, щільно закрутити. Поставити у холодильник на добу.

Подавати до гарнірів або як самостійну закуску.

 

Рулетики з червоної риби

 

mojedania-pl

mojedania-pl

 

100 г філе червоної риби (нарізка), 2-3 мариновані огірки, 100 г твердого сиру, зелень кропу, 1-2 ст. л. майонезу.

 

Мариновані огірки натерти на дрібній тертці, злегка відтиснути сік. Додати до огірків тертий сир, дрібно нарізаний зелений кріп і майонез – перемішати. На край кожного шматка червоної риби викласти по одній чайній ложечці начинки, згорнути рулетиком, закріпити шпажкою або зубочисткою.

 

Яйця, фаршировані шпротами і сиром

 

domcookbook-ru

domcookbook-ru

 

10 яєць, банка копчених шпротів, 100 г твердого сиру, кріп, сіль, перець – за смаком.

 

Яйця відварити, почистити, розрізати навпіл. Жовтки вийняти і розім’яти виделкою. Зі шпротів злити рідину, видалити хвостики, розім’яти виделкою. Сир натерти на середній тертці, змішати з жовтками і шпротами. Кріп дрібно порізати, додати до фаршу. Посолити, поперчити. Якщо фарш вийшов надто сухий, можна додати трішки олії, яку злили. Нафарширувати сумішшю яйця.

 

Грибні оладки

 

news-cc-ua

news-cc-ua

 

500 грамів печериць, 1 куряче яйце, 70 грамів борошна, 1 цибулина, 2 зубці часнику, кріп, мелений чорний перець, сіль, олія для смаження.

 

Печериці почистити, помити і порізати маленькими шматочками.

Цибулю дрібно порізати. На розігріту пательню з олією викласти цибулю і підсмажити до золотистого кольору. Часник почистити і розім’яти або подрібнити та додати до цибулі, перемішати. Порізані печериці також покласти до цибулі, поперчити, посолити і добре перемішати, накрити покришкою і смажити 15 хвилин, щоб випарувалася вода.

Пательню зняти з плити і відставити, щоб гриби охолонули.

Борошно просіяти, з’єднати з грибами, додати куряче яйце, подрібнений кріп і добре перемішати.

На розігріту пательню влити трохи олії, ложкою викладати невеличкі порції тіста з грибами, обсмажити з обох боків до золотистої скоринки.

 

Пісочні кошички з бринзою і печерицями

 

youtube

youtube

 

10 шт. готових кошичків з пісочного тіста, 350 г печериць, 200 г бринзи, 30 г сиру твердого, 3 яйця, сіль, мелений чорний перець, олія для обсмаження.

 

Печериці почистити, дрібно порізати,обсмажити на олії, щоб вийшла вся волога. Перемішати бринзу з яйцями, додати до грибів і, помішуючи, довести суміш до готовності яєць. Накласти суміш у кошички, зверху посипати тертим сиром, запекти в духовці хвилин 5, щоб твердий сир розплавився. Прикрасити зеленню.

 

Маринований сир

 

regiodom-pl

regiodom-pl

 

500 г сира (сулугуні, адигейський, фета, бринза, моцарела), 6 зубчиків часнику, 0,5 стручка гострого червоного перцю, 250 мл оливкової олії, 1 ст. ложка оцту, 10 г суміші сушених трав (розмарин, базилік, чебрець), 10 г суміші перців.

 

Сир нарізати кубиками, часник – тонкими пластинками. Гострий червоний перець почистити від зерен, нарізати маленькими шматочками. Кубики сиру вкласти в суху банку, пересипати часником, гострим і сумішшю мелених перців, травами. Оливкову олію змішати з оцтом, і цим залити сир. Банку з сиром поставити на холод на 2 доби (що довше сир маринується, то смачнішим буде).

Такий маринований сир можна використовувати як складник салату або як самостійну закуску, а настояну олію можна використовувати як заправку до салатів.

 

ДРУГІ СТРАВИ

 

Риба тушкована з овочами

 

dishmaps-com

dishmaps-com

 

500 г риби (може бути як свіжа риба, приміром, короп, так і морожене філе будь-якої риби), 2-3 цибулини, 3-4 морквини, 1 болгарський перець, 100 г томатної пасти, 1 чайна ложечка лимонного соку, сіль, лавровий листок, чорний перець горошком, чорний мелений перець.

 

Якщо беремо свіжу рибу – її треба почистити, розібрати на філе, залишивши шкірочку, й порізати на шматки (якщо заморожене філе – розморозити й порізати на шматки). Філе посолити, поперчити, збризнути лимонним соком й залишити на 20-30 хвилин.

На дно ринки покласти частину нарізаної півкільцями цибулі, тертої моркви і порізаного смужками болгарського перцю. На цей шар викласти підготовлену рибу, далі знову шар овочів і так далі, поки не закінчаться овочі й риба. Зверху покласти лавровий листочок, кілька горошин чорного перцю. Залити все водою з томатною пастою так, щоб вона покривала рибу з овочами на 2-3 см. Тушкувати на маленькому вогні або в духовці. Під час тушкування влити трошки олії. Готову страву прикрасити зеленню. Тушковану рибу можна їсти і гарячою, і холодною.

 

Скумбрія з яблуками

 

jisty-com-ua

jisty-com-ua

 

1 заморожена скумбрія, 5 яблук, 1 лимон, 1 цибулина, 40 г вершкового масла, 2 столові ложки соєвого соусу, розмарин, перець.

 

Рибу розморозити, помити, розділити на філе, притрусити перцем і розмарином, збризнути соєвим соусом і залишити маринуватися на 15- 20 хвилин. Якщо немає соєвого соусу, то можна рибу трішки посолити.

Порізати цибулю соломкою, 2 яблука і лимон тонкими скибочками, додати 1 столову ложку соєвого соусу, поперчити і акуратно все вимішати.

Форму для запікання застелити фольгою, зробивши з неї невелику ємність, куди викладатимете скумбрію.

На дно форми з фольги викласти шар з яблук, цибулі і лимона. Зверху покласти філе скумбрії. На рибу викласти тонкі пластинки порізаного вершкового масла.

З яблук, які залишилися, вичавити сік і залити ним рибу.

Форму для запікання поставити в розігріту духовку. Запікати близько 20 хвилини за температури 180º.

Чудово смакує з печеною картоплею і овочами. Можна прикрасити дрібно порізаною зеленню.

 

Короп, запечений з картоплею

 

www-kamis-pl

www-kamis-pl

 

1 середній короп, 1 кг картоплі, 2 цибулини, 1 лимон, 100 г олії, 1 чайна ложка цукру, сіль, чорний і білий мелений перець – за смаком.

 

Коропа почистити, добре промити під протічною водою. Посолити всередині й ззовні й залишити на 20 хвилин.

Картоплю почистити й порізати на частини. Цибулю порізати кільцями. З лимона витиснути сік, замаринувати в ньому цибулю, посипати її цукром.

У змащену олією форму по центру покласти рибу, навколо неї розкласти картоплю та цибулю, посолити, поперчити. Решту цибулі викласти поверх коропа, скропити олією, поставити форму в духовку, розігріту до 200 градусів. Короп у духовці буде готовий за 30-40 хвилин, коли зарум’яниться.

За бажання, можна коропа перед запіканням помастити томатною пастою, а тоді посипати меленими сухарями.

 

Святковий картопляний рулет з грибами

 

xexe-club

xexe-club

 

700 г картоплі, 3 столові ложки крохмалю, 500 г печериць, 1 морквина, 1 цибулина, сіль, мелений перець – за смаком.

 

Картоплю відварити, розім’яти її на пюре або перемолоти на м’ясорубці, додати крохмаль й замісити тісто.

Моркву натерти на грубій тертці, цибулю дрібно нарізати й потушкувати їх в олії. Гриби дрібно порізати й потушкувати їх з морквою й цибулею. Посолити, поперчити.

Картопляне тісто розкачати на рушнику на пласт товщиною приблизно 1 см, розкласти на ньому грибний фарш і, піднімаючи рушник з одного боку, скрутити рулет. Перекласти рулет на змащене олією деко, помастити його зверху олією і запікати в духовці 25-30 хвилин.

Подавати рулет з будь-якими овочевими салатами або квашеними огірками, помідорами.

 

Вареники з капустою і гречкою

 

kuchnia-faceta

kuchnia-faceta

 

Півлітра гречаної крупи, 1,5 літра води, півлітра квашеної капусти, цибулина.
Тісто: 3 склянки пшеничного борошна, 1 склянка води, 2-3 столові ложки олії, пів чайної ложки соди, сіль за смаком.

 

Гречку підварити в підсоленій гарячій воді (до готовності не варити). Коли вода википить, поставити баняк у духовку, щоб гречка підпеклася до червонуватого кольору. Приблизно таку саму кількість квашеної капусти промити холодною водою, відтиснути й дрібно порізати. Додати до капусти підсмажену на олії цибулю і гречку, вимішати.

Замісити пухке тісто для вареників. Розкачати його й склянкою чи невеличким горнятком вирізати кружечки. Накладати на них начинку з гречки й капусти й ліпити вареники. Вкидати в киплячу підсолену воду. Як спливуть – виймати.

Присмачувати вареники підсмаженою на олії цибулею.

 

Голубці з картоплею і гречкою

 

gred-tea-com-ua

gred-tea-com-ua

 

1 капустина, 2 кг картоплі, 250 г гречки, 3-4 цибулини, олія, сіль, перець, 1-2 зубчики часнику, лавровий листок.

 

Листочки капусти відділити від качана, відпарити в підсоленій воді. Потовщені місця зрізати.

Сиру картоплю помити, почистити, Натерти на тертці і добре відтиснути, щоб зайва рідина вийшла. Помиту гречку залити окропом і відварити, додати до картоплі й вимішати. Цибулю почистити, дрібно нарізати, підсмажити на олії до золотистого кольору. Вимішати з картоплею та гречкою.

Посолити, поперчити, додати часник. Накладати фарш в капустяне листя й загортати. Скласти голубці у посудину, покласти лавровий листок, до половини налити води. Поставити в духовку на 1-1,5 години.

Дно посуду можна викласти капустяними листками, зверху на голубці теж.

Варіантів пісних голубці є багато: рис і гриби, гречка й гриби, голубці з картоплі, голубці з пшоняної каші тощо.

 

Кнедлики зі сливками

 

upcscavenger

upcscavenger

 

500 г борошна, 1 столова ложка олії, 0,5 склянки теплої води, чверть чайної ложки соди або 10 г дріжджів, сіль.
500 г морожених слив без кісточки.

 

З усіх складників замісити тісто. Якщо використовувати дріжджі, то перед тим їх розвести в теплій воді. Тісто розкачати, вирізати склянкою круглі палянички. На середину кожної класти сливку й загортати, формуючи кульки. Кнедлики кидати на кип’яток, варити кілька хвилин під кришкою, відцідити. Готові кнедлики посипати цукром з ваніліном і панірувальними сухарями з булочки.

Такі кнедлики можна робити також з яблуками чи іншими фруктами.

 

Галушки картопляні

 

www-uarp-org

www-uarp-org

 

1 кілограм вареної картоплі, 3 столові ложки борошна, 2 столові ложки крохмалю, сіль.

 

Відварену картоплю перемолоти на м’ясорубці, додати борошно, крохмаль, посолити, замісити тісто. Виробляти з тіста «ковбаску» діаметром приблизно 2-3 см, трохи зверху приплюснути і порізати на невеличкі «палюшки»-галушки, обваляти їх у борошні. Кидати на підсолений окріп, варити, доки не спливуть. Викласти на полумисок, полити смаженою на олії цибулькою.

 

Пиріг з капустою і грибами

 

povar-ru

povar-ru

 

Тісто: 250 г борошна, 30 г дріжджів, 100 мл олії, 1 столова ложка цукру, щіпка солі, 1 склянка води.
Начинка: 500 г печериць, невелика головка капусти, 1 морквина, 3 цибулини, 2 столові ложки олії, сіль, зелень кропу й петрушки, чорний мелений перець – за смаком.

 

У теплій воді розвести дріжджі, сіль і цукор і розмішати до повного розчинення. Поступово додавати борошно й заміси некруте тісто. Додати до тіста олію й вимісити так, щоб воно не прилипало до рук. Готове тісто накрити серветкою й залишити в теплому місці. Коли тісто підніметься, його треба ще раз помісити й дати ще раз підійти.

Цибулю порізати й тушкувати з олією під покришкою на повільному вогні, періодично помішуючи. Моркву натерти на великій тертці, додати до цибулі. Капусту пошаткувати, додати до цибулі та моркви – тушкувати до м’якості.

Гриби почистити, помити, порізати. Печериці тушкувати під покришкою приблизно 15 хвилин, до випарування рідини. Гриби й овочі перемішати, посолити й поперчити, додати подрібнену зеленину.

Тісто розділити на дві частини і розкачати кожну в тонкий пласт. Викласти перший пласт тіста на змащену олією форму. На тісто накласти вистуджену начинку, зверху накрити другим шаром тіста й защипнути краї. Зверху помастити жовтком, можна посипати кмином або кунжутом.

Випікати пиріг у розігрітій до 200 градусів духовці. За 10 хвилин, коли верх пирога трохи зарум’яниться, температуру зменшити до 180 градусів і пекти ще приблизно 40 хвилин.

Готовий пиріг накрити серветкою й залишити до охолодження.

Смачного!