Смачний Різдвяний піст. Постимо, але не голодуємо…

Рецепти овочевих салатів і пісних супів

 

Протягом посту християни не повинні їсти продукти тваринного походження: м’ясо, молоко, яйця та вироби, які їх містять.
Різдвяний піст не є суворим постом, тому під час нього можна їсти рибу і використовувати рослинну олію. Можна також вживати сирі овочі та фрукти, сухофрукти (родзинки, курагу, інжир, фініки тощо), мед, горіхи.

Під час посту найкраще готувати звичні для родини страви, уникаючи тих компонентів, які не можна вживати. Скажімо, якщо у вашій сім’ї люблять каші, то варити їх не на молоці, а на воді, а також відмовитися від додавання до них вершкового масла, замінивши його різними пісними овочевими або грибними соусами чи варенням, сухофруктами, медом тощо.

А овочеві або фруктові салати, які можна подавати як самостійні страви на сніданок чи вечерю або як додатки до других страв, взагалі не мають собі рівних за вмістом вітамінів, що дуже важливо в осінньо-зимовий час, особливо коли починає лютувати грип.

Щодо перших страв, то й тут без проблем: овочеві супи чи супи з додаванням каш або макаронів, присмачені оливковою або соняшниковою олією, набагато корисніші від зварених на м’ясному бульйоні.

Кожна господиня завжди може придумати кілька варіантів пісного сніданку, обіду й вечері. Нижче подаємо кілька рецептів різних овочевих салатів і пісних супів. Про другі страви для обіду чи вечері розповімо в наступній подачі.

 

САЛАТИ

 

Салат «Вітамінний»

 

youtube

youtube

 

5-6 картоплин, 2-3 морквини, 1 невелика селера, 1 корінь петрушки, 1 банка консервованої кукурудзи або горошку, 4-5 квашених огірків, 2-3 яблука, 1 цибулина (не обов’язково), сіль, перець, гірчиця, оливкова або соняшникова олія.

 

Зварені овочі почистити й нарізати невеликими кубиками. Яблука, цибулю й квашені огірки також нарізати кубиками. До овочів додати кукурудзу або горошок (можна одне й друге), огірки, яблука, цибулю й вимішати. Посолити, поперчити. Додати ложечку-дві гірчиці й олію й ще раз перемішати.

 

Салат з буряком та руколою

 

notefood-ru

notefood-ru

 

2 буряки, пучок руколи, сік з половинки лимона, 1 склянка грецьких горіхів, оливкова або соняшникова олія, сіль – за смаком.

 

Буряки зварити, почистити й натерти на грубій тертці або нарізати невеликими кубиками. Грецькі горіхи подрібнити. Листя руколи помити, злегка просушити, порізати або порвати руками, але не дуже дрібно. Додати до буряків. Витиснути сік половинки лимона, посолити, додати олію, перемішати.

 

Салат з квашеної капусти і грибів

 

kochamlubiegotuje-blogspot-com

kochamlubiegotuje-blogspot-com

 

100 г сушених грибів, 200 г квашеної капусти, 2 картоплини, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, олія, соєвий соус, зелень – за смаком.

 

Сушені гриби помити, намочити й обсмажити на олії. Додати до грибів соєвий соус, подрібнену зелень і часник.

Картоплю відварити, охолодити, нарізати невеликими кубиками. До картоплі додати капусту, гриби й нарізану півкільцями цибулю. Перемішати. Перед подачею на стіл полити салат олією й посипати нарізаною зеленню.

 

Салат з червоної та білої капусти

 

smaczny-pl

smaczny-pl

 

1/4 качана червоної капусти, 1/4 качана білокачанної капусти (або пекінської), пучок зеленої цибулі, 1 велика червона цибулина, 1 велика сира морква, 1 маленький червоний перчик чилі (якщо не любите гострого, можна замінити його солодким болгарським перцем), 2 столові ложки меду, 2-3 столові ложки олії, невеликий пучок петрушки, сік 1 лимона.

 

Червону й білокачанну капусту, цибулю і перець тонко нарізати. Зелену цибулю і петрушку дрібно нашаткувати. Моркву нарізати тонкою соломкою або потерти на грубій тертці.

В окремому посуді зробити соус, перемішавши лимонний сік, мед і олію.

Капусту, моркву, цибулю і перець перемішати. Полити соусом, посолити, поперчити, ще раз добре перемішати. Посипати салат петрушкою і зеленою цибулею.

 

Салат із червоної капусти та яблук

 

www-winiary-pl

www-winiary-pl

 

Невелика головка червоної капусти, 2-3 яблука, 1 цибулина, олія, сік одного лимона, сіль, цукор – до смаку.

 

Капусту дрібно нашаткувати, посолити, скропити лимонним соком, залишити на півгодини. Цибулю нарізати півкільцями, яблука натерти на грубій тертці, додати до капусти. Поперчити, якщо треба – досолити, додати цукор до смаку, заправити олією.

 

Салат з картоплі, маринованих огірків і квасолі

 

zadanie-gotowanie-blogspot-com

zadanie-gotowanie-blogspot-com

 

2 картоплини, зварені в лушпинні, 2 мариновані огірки, 0,5 склянки вареної квасолі, 1 червона салатна цибуля, зелена цибуля і часник – за смаком, сіль, чорний мелений перець – за смаком, олія.

 

Огірки та почищену картоплю нарізати кубиками. Додати варену квасолю, перемішати. Червону цибулю порізати півкільцями, додати до квасолі і картоплі. Салат посолити й поперчити. Додати подрібнений часник і нарізану зелену цибулю. Заправити салат олією.

 

Салат із копченої скумбрії

 

www-in-familie-ro

www-in-familie-ro

 

1 філе скумбрії гарячого копчення, 1 пучок руколи (його можна замінити листям зеленого салату або шпинату), 1 свіжий огірок, 70 г оливок без кісточок, 1 біла салатна цибуля,1 столова ложка оливкової олії, 1 чайна ложка оцту (бажано яблучного або винного), 1 чайна ложка цукру, 1 чайна ложка гірчиці з зернами (діжонської), сіль – за смаком.

 

Нарізати цибулю кільцями. Огірок почистити від шкірки й нарізати тонко. Приготувати заправку: змішати оливкову олію, оцет, цукор, сіль і гірчицю. Перемішати листя салату, цибулю, огірок, кукурудзу, оливки. Заправити, якщо треба досолити. Викласти на тарілку салат, на нього – крупно нарізане філе скумбрії гарячого копчення.

 

Салат з оселедця та яблука

 

youtube

youtube

 

150 г філе оселедця, 150 г будь-якого відвареного рибного філе, одне велике яблуко, 2 картоплини, 1-2 морквини, 2-3 свіжі або квашені огірки, одна велика цибулина, 1 чайна ложечка лимонного соку, цукор, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

 

Якщо оселедець дуже солений – вимочити його в молоці, нарізати тонкими скибочками. Так само нарізати охолоджену відварену рибу й огірки. Яблуко, відварені картоплю й моркву нарізати кубиками. Цибулю – півкільцями. Все перемішати, додати цитриновий сік, цукор, посолити, поперчити, заправити олією. Перед подаванням на стіл салат бажано витримати на холоді хоча б півгодини.

 

Салат із селери та яблук

 

patelnya-com-ua

patelnya-com-ua

 

1 велика селера, 3-4 яблука, олія, сік з одного лимона, 1 чайна ложечка цукру.

 

Селеру помити, почистити, натерти на дрібній тертці. Розчинити у кип’яченій воді цукор, сіль, сік лимона. Цим розчином полити селеру, щоб не чорніла. Яблука натерти на грубій тертці й вимішати із селерою. Якщо треба – ще досолити й поцукрувати. Заправити олією.

У цьому салаті яблука можна замінити родзинками або використати одне й друге.
Такий салат дуже корисний для тих, хто страждає на відкладення солей.

 

ПЕРШІ СТРАВИ

 

Капусняк з квашеної капусти з грибами

 

nyam-nyam-5-com

nyam-nyam-5-com

 

Півлітра квашеної капусти, 1 морквина, 1 корінь петрушки, 20 г сушених грибів, кмин, 2 столові ложки олії, цибулина, сіль, перець.

 

Сушені гриби добре помити й замочити на годину-дві (воду, в якій гриби мокли, не виливати). В окріп покласти нарізані гриби, додати воду з грибів і варити їх до готовності. Потім додати нарізані моркву й петрушку (за бажання, можна їх перед тим потушкувати на олії).

Квашену капусту, якщо занадто квасна, промити холодною водою, посікти й додати до овочів. Заправити підсмаженою на олії цибулькою, посолити, поперчити, додати чверть чайної ложечки кмину.

 

Грибна юшка

 

zycie-ze-smakiem

zycie-ze-smakiem

 

30 г сушених грибів, 1 морквина, чверть невеликої селери, 1 корінь петрушки, 1 цибулина, олія, сіль, перець, зелень петрушки.

 

Сушені гриби добре промити й замочити на 1-2 години. В цій же воді їх потім варити. Зварені гриби відцідити (юшку не виливати!), нарізати соломкою й підсмажити з цибулькою на олії.

В окріп покласти нарізані моркву, петрушку, селеру й варити до готовності. Додати підсмажені гриби, юшку, в якій вони варилися. Посолити, поперчити.

Юшку подавати з грінками, підсмаженими на олії, або окремо звареною гречаною кашею.

 

Цибулева зупа

 

jest-smak

jest-smak

 

4 великі цибулини, 1 пора, 1 морквина, пів невеликої селери, 1 корінь петрушки, 2 столові ложки олії, 1 столова ложка борошна, сіль, перець, цукор – за смаком.

 

Овочі нарізати великими шматками й варити до готовності. Цибулю нарізати кружальцями й тушкувати на олії. Коли цибуля буде майже готова, додати борошно й смажити його разом з цибулею, доки воно не набуде золотавого кольору. Смажену з борошном цибулю додати до юшки з овочами, перетерти все крізь сито або збити блендером і поставити на вогонь, щоб юшка трохи покипіла. Посолити, поперчити до смаку, додати трішечки цукру. Подавати юшку з грінками або хлібом.

 

Гречаний суп

 

wroclawskie-podroze-kulinarne

wroclawskie-podroze-kulinarne

 

4 картоплини, неповна склянка гречаних круп, 1 морквина, 1 цибулина, сіль, перець – за смаком.

 

Воду довести до кипіння й додати туди нарізану соломкою картоплю. Через 5 хвилин додати промиту гречану крупу й варити на невеликому вогні близько 10 хвилин.

На олії обсмажити нарізану дрібною соломкою або потерту на грубій тертці моркву і нарізану цибулю до золотистого кольору. Потім додати їх в суп, посолити, поперчити. Варити ще 10 хвилин. Накрити суп кришкою і залишити трохи настоятися. За бажання, можна додати свіжу зелень.

 

Рибна юшка

 

pyszny-przepis

pyszny-przepis

 

1 кг риби (будь-якої річкової), 800 г картоплі, 2 морквини, 2 цибулини, 1 корінь петрушки, по 5 горошин чорного і пахучого перцю, 4 лаврових листочки, сіль, чорний мелений перець, зелена цибуля, зелень петрушки і кропу.
Кількість інгредієнтів вказана на 4-літрову каструлю.

 

Рибу почистити, вийняти нутрощі, зябра, добре промити. Відрізати голову й хвіст і варити їх близько 20-25 хвилин. Отриманий бульйон процідити через марлю.

Цибулю дрібненько нарізати, моркву натерти на грубій тертці. Картоплю нарізати кубиками. В киплячий бульйон покласти спочатку картоплю, посолити, поперчити. Коли картопля буде наполовину готова, додати рибу й варити ще 15 хвилин. Додати моркву та цибулю, варити ще 5-7 хвилин.

Наприкінці покласти лавровий листок, корінь петрушки та перці горошком. Дати настоятися півгодини. Лавровий листок вийняти.

Перед подачею посипати дрібно нарізаною зеленою цибулею, зеленню петрушки й кропу.

Смачного!