Печемо дрібні ласощі: тістечка, печиво, рогалики

Добірка рецептів смачних солодощів до кави чи чаю

  Приємно довгими осінніми або зимовими вечорами сидіти вдома, у фотелі, з книжкою чи журналом, може, біля каміна, попиваючи чай-каву зі смачними тістечками. Або здивувати колежанку, яка забігла «на хвильку» попліткувати: «Не сама купила, а сама спекла!». І складного тут нічого нема. Треба мати лише бажання робити собі й комусь приємне.

Тістечка горіхові

 

kuchnia-blomedia

kuchnia-blomedia

400 г борошна, 200 г мелених горіхів, 250 г маргарину, 150 г цукру, 3 жовтки, склянка сметани.   Борошно розмішати з цукром, додати маргарин, посікти його ножем разом з борошном, додати мелені горіхи, жовтки, сметану й замісити тісто. Поставити на 15-20 хвилин на холод. Розкачати тісто товщиною 0,5 см і вирізати формочками тістечка (якщо нема спеціальних форм, можна взяти склянку чи келішок – яку хочете форму і розмір). Викласти їх на застелене пергаментом деко. Збити один білок і помастити ним печиво. Зверху посипати січеними горіхами. Випікати в духовці за температури 180 градусів 15-20 хвилин.

Тістечка французькі

 

chillibite-pl

chillibite-pl

3,5 склянки борошна, 250 г маргарину, 2 жовтки, 4 столові ложки сметани.   Борошно посікти з маргарином, додати жовтки, сметану. Замісити тісто (воно повинно бути еластичне, як на вареники). Тісто залишити в холодильнику на 12 годин. Розкачати тісто товщиною 0,5 см, вирізати кружечки, посередині кожного кружечка пластмасовим корком від пляшки чи наперстком зробити невелику дірку. Викласти тістечка на застелене пергаментом деко. Пекти в розігрітій до 180 град. духовці до золотистого кольору. Можна з половини тіста спекти тістечка з діркою, а з іншої – звичайні кружечки, без дірки. Потім кожен кружечок помастити мармеладом або кремом і зверху покласти кружечок з діркою. Посипати цукровою пудрою.

Печиво нашвидкуруч

 

jestsmak-blogspot

jestsmak-blogspot

300 г борошна, 200 г вершкового масла (маргарину), 2 яйця, 1 склянка цукру, 10 г ванільного цукру, щіпка солі.   Яйця збити з цукром. Масло порізати шматочками, додати до збитих яєць і збити. Додати просіяне борошно з сіллю і ванільним цукром і замісити тісто. Розкачати його завтовшки приблизно пів сантиметра, формочками вирізати печиво або порізати у вигляді ромбиків. Змастити білком і посипати цукром. Викласти печиво на деко, застелене пергаментом, і випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин.

Кокоски

 

homemade-bakery-recipes

homemade-bakery-recipes

150 г цукру, 250 г кокосової стружки, 3 яйця.   Яйця збивати з цукром, поки цукор не розчиниться. Додати кокосову стружку. Легенько вимішати. Застелити пергаментом деко і викладати ложкою невеликі кульки. Випікати за температури 180 градусів 30-40 хвилин.

Сирне печиво

 

www-tesco-pl

www-tesco-pl

300 г борошна, 300 г доброго домашнього сиру, 250-300 г вершкового масла, 100 г абрикосового джему.   Сир перетерти крізь сито або змолоти на м’ясорубці, добре вимішати з борошном і маслом. Покласти на годину на холод. Розкачати тісто завтовшки 0,5 см і вирізати склянкою кружечки. Посередині кожного кружечка покласти по пів чайної ложечки абрикосового джему. Випікати в гарячій духовці 15-20 хвилин. Замість абрикосового джему можна дати будь-який інший − на ваш смак або мак, перетертий з цукром, солодкий сир з родзинками.

Печиво «Твіст»

 

obiadoweinspiracje-blogspot-com

obiadoweinspiracje-blogspot-com

300 г пшеничного борошна, 150 г вершкового масла, 100 г цукрової пудри, 2 яєчні жовтки, 1,5 ст. ложки какао, 1 ст. ложка вершків, 0,5 ч. ложки кориці, 1 ч. ложка ванільного цукру, 0,5 ч. ложки порошку для випікання.   У мисці змішати борошно, нарізане на шматочки вершкове масло, цукор, вершки, яєчні жовтки і розпушувач. Замісити однорідне тісто. Потім розділити тісто на дві частини: одну, щоб додати какао і корицю, а другу замісити з ванільним цукром. Обидві частини тіста поставити на 15 хвилин в холодильник. Потім розкачати два коржі. Покласти коржі один на другий, скрутити рулетом і виставити знову на холод приблизно на 30 хвилин. Після закінчення цього часу рулет нарізати на кружечки товщиною 1 см. Викласти тістечка на деко, застелене папером для випікання. Пекти в духовці, попередньо розігрітій до 180 °С протягом приблизно 15 хвилин.

Крухі амонячки

 

pkosholka-blogspot

pkosholka-blogspot

1 літр борошна, 3 яйця 1 склянка цукру-пудри, 150 г вершкового масла, ванільний цукор, 10 г амонію.   З усіх інгредієнтів замісити тісто (тісто має бути, як на вареники; якби було занадто тверде – додати трошки сметани). Залишити тісто на півгодини «відпочити». Вирізати різної форми тістечка, помастити яйцем, посипати цукром й випікати в гарячій духовці 10-15 хвилин.

Печиво з горіхами або мигдалем

 

www-malacukierenka-pl

www-malacukierenka-pl

2 склянки борошна, 1 яйце, 120 г вершкового масла, 100 г цукру, 0,5 чайної ложки порошку до печива. Для прикраси: 50 г мигдалю або горіхів, 4 столові ложки цукру, 1 столова ложка меленої кориці.   Яйце збити з цукром в пишну піну. Додати розм’якшене вершкове масло й знову збити до утворення однорідної маси. До неї додати просіяне борошно з розпушувачем і акуратно перемішати. Має вийти пластичне м’яке тісто. Загорни його в харчову плівку й покласти в холодильник на 30 хвилин. Охолоджене тісто розкачати завтовшки 0,5 см, склянкою або формою вирізати печиво. У тарілці змішати цукор з корицею і обваляти в цій суміші печиво. Зверху на кожен коржик встромити ядро горішка або мигдалю. Викласти печиво на застелене папером деко й випікати в розігрітій до 175 градусів духовці 15 хвилин – до золотистого кольору.

Вівсяне печиво

 

www-lekkowkuchni-pl

www-lekkowkuchni-pl

1,5 склянки вівсяних пластівців тонкого помелу, 2 яйця, 100 г вершкового масла, 200-300 г борошна, 150 г цукру, 2 чайні ложки розпушувача, горіхи, кориця, родзинки, насіння соняшника, сушена журавлина або вишні – за бажанням.   Масло розтерти з цукром, додати яйця й перемішати. Всипати вівсяні пластівці й вимішати. Просіяти борошно, змішати його з розпушувачем, додати подрібнені горіхи, помиті та висушені родзинки або інші присмаки і замісити тісто. Накрити миску з тістом плівкою й поставити в холодильник на годину. Від тіста відривати невеликі шматочки, робити з них коржики і викладати на змащене й застелене папером для випікання деко. Викладати їх не дуже близько один від одного, враховуючи, що вони збільшаться удвічі. Випікати вівсяне печиво близько 15-20 хвилин за температури 180 градусів.

Шоколадне печиво

 

jestsmak-blogspot-com

jestsmak-blogspot-com

Шоколаду забагато не буває! Смачні й духмяні тістечка залишаються свіжими протягом кількох днів. Під час випічки шоколадний аромат поширюється по всьому будинку. До речі, тісто можна заморозити і спекти з нього тістечка, коли знову захочеться чогось надзвичайно доброго до кави. 125 г темного шоколаду, 150 г борошна, 30 г какао, 1 порошку для печива, 0,5 чайної ложки солі, 125 г м’якого вершкового масла, 125 г цукру, 1 чайна ложка ванільного цукру, 1 яйце, 350 г темного шоколаду шматочками. 125 г темного шоколаду розплавити на водяній бані або в мікрохвильовій пічці. У мисці змішати сухі інгредієнти: борошно, какао, порошок до печива і сіль. Масло з цукром збити до пухкої маси. Додати розтоплений шоколад і перемішати. До шоколадної маси додати яйце, ванільний цукор і перемішати. Потім додати сухі інгредієнти, добре все вимішати і, нарешті, додати шматочки шоколаду. Розкачати з тіста ковбаску і розділити на однакові частини. Зробити з кожної частини кульку, злегка приплюснути її. Викладати тістечка на деко, застелене папером для випікання. Випікати в попередньо розігрітій духовці до 170 градусів протягом 20 хвилин. Витягати, коли повністю вистигнуть.

Лісові горішки

 

www-gosiawkuchni-com

www-gosiawkuchni-com

Тісто:3 яйця, 0,5 скл. цукру, 250 г маргарину, 3 скл. борошна, 0,5 ч. л. солі, 0,5 ч. л. порошку до печива. Начинка: 1 банка згущеного молока, 100 г вершкового масла, 50 г горішків.   Яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки розтерти з цукром до пухкої маси. На водяній бані розтопити пачку маргарину, додати борошно, порошок до печива і перемішати. До цього тіста додати розтерті з цукром жовтки, вимісити. З охолоджених білків і солі збити міцну піну, додати її в тісто. Тісто стане густим і липким. Накладати тісто потрохи у спеціальні формочки (сильно піднімається) і випікати за температури 180 градусів. Згущене молоко зварити. Коли вистигне, збити його з м’яким вершковим маслом. До маси додати посічені горішки. Начинити кремом половинки спечених тістечок і зліпити разом, формуючи горішки.

Медівнички

Одразу згадується дитинство і зимові свята… У теплій кухні пахне медом і прянощами, аж ніс лоскоче. Бабця замішує духмяне тісто, а дідусь розтирає до блискучості білки з цукром для люкру, щоб потім їх розфарбувати. А згодом обдаровують нас, онуків, запашними і такими гарними, що аж шкода їсти, медівниками-«Миколайчиками». До речі, медівничками можна прикрашати ялинку. Для цього треба вирізати тістечка різної форми (зірочки, ялинки, зайчики), зробити в них дірочку. Коли спечуться і вистигнуть, розфарбувати люкром (мусять повністю висохнути, навіть кілька годин), у дірочку просилити декоративний шнурок і вішати як прикрасу на ялинку – на радість дітям.

jestsmak.blogspot

jestsmak.blogspot

Homemade bakery..recipes

Homemade bakery..recipes

200 г меду, 200 г цукру-пудри, 500 г борошна, 120 г вершкового масла або маргарину, 1 яйце, 1 ч. л. соди, щіпка солі, по пів чайної ложки меленої кориці і меленої гвоздики. Люкр (глазур): 2 білки, 2 скл. цукру-пудри, 1 ст. ложка лимонного соку.   Мед розігріти з цукром і прянощами, відставити, щоб маса вистигла. Масло розтопити на водяній бані й остудити. Борошно вимішати зі содою і щіпкою солі, влити медову масу, вимішати, потім додати розтоплене масло, яйце – замісити тісто. Можна відразу випікати, але краще залишити тісто на кілька годин на холоді. Розкачати пласт товщиною 1 см і формочками вирізати тістечка, викладати на деко, застелене змащеним пергаментом. Пекти у розігрітій духовці при температурі 180 градусів до коричневого кольору. Коли тістечка вистигнуть, покрити їх люкром. Для люкру білки збити на піну, потім поступово додавати цукор і далі збивати, наприкінці додати сік з цитрини, добре вимішати. Люкр можна розділити на частини: одну залишити білою, інші зафарбувати харчовими чи натуральними барвниками (какао дасть коричневий колір, буряковий сік – рожевий, морквяний сік – помаранчевий, крапля зеленки – голубий).

Рогалики з горіхами

 

bonnybarrow-blogspot-com

bonnybarrow-blogspot-com

300 г борошна, 10 г дріжджів, 8 столових ложок молока, щіпка солі, 90 г цукру, 40 г вершкового масла, 1 яйце, 15 г вершкового маргарину, 125 г горіхів, ванільний цукор.   Дріжджі розтерти з цукром. З борошна, розтертих з цукром дріжджів, молока, яйця, масла й солі замісити тісто. Залишити його в теплому місці, щоб підійшло. Потім розкачати з нього не дуже тонкий пласт, порізати на трикутнички й кожен трикутник помастити розтопленим маргарином. Горіхи дрібно порізати, розтерти їх з ванільним цукром, додати трошки води, щоб вийшла тягуча маса. Трикутники намастити цією масою і скрутити в рогалики. Викласти їх на застелене пергаментом деко й залишити на якийсь час, щоб ще трохи підійшли. Випікати за температури 180 градусів 20-25 хвилин. Ще гарячі рогалики посипати цукром-пудрою або полити лимонною глазур’ю. Глазур приготувати так. 150 г цукру залити 70 г окропу. Коли цукор розчиниться, додати 0,5 чайної ложки оцту й зварити сироп. Остудити сироп до 60 градусів і ще теплим розтерти дерев’яною ложкою, щоб вийшла гладка маса. Додати 2 столові ложки лимонного соку.

Кіфлики (закарпатські рогалики)

 

rozpustnegotowanie-blogspot-com

rozpustnegotowanie-blogspot-com

200 г борошна, 150 г маргарину, 100 г сметани, 20 г дріжджів, 1 яйце.   Борошно, маргарин і яйце розмішуємо, додаємо сметану з розведеними в ній дріжджами. Замісити тісто. Тісто розкачати, порізати на квадратики. На кожен квадратик покласти начинку (повидло, вишню, натерті й вимішані з корицею яблука тощо) й скрутити рогалик. Випікати в гарячій духовці 10-15 хвилин. Спечені рогалики посипати цукром-пудрою.

Пісочне тісто на рогалики

 

zakateksmakosza-blogspot-com

zakateksmakosza-blogspot-com

3,5 склянки борошна, 200 г масла (маргарину), 0,5 склянки сметани, 50 г горілки. З усіх складників замісити тісто й покласти в холодильник. Що довше стоятиме тісто в холодильнику, то кращою вийде випічка. Таке тісто можна замісити зі складників у подвійному розмірі, поділити його на частини, загорнути в харчову плівку й тримати в морозильнику. Коли треба – розморожувати й пекти. З такого тіста можна пекти як солодкі рогалики – з повидлом, яблуками, маком, горіхами, шоколадом, так і несолодкі – з капустою, м’ясом, грибами тощо.

Солоні рогалики

 

smaczna-pyza.

smaczna-pyza

300 г борошна, 3 жовтки, 1 чайна ложка солі, 140 г вершкового масла, 30 г дріжджів, цукор, молоко.   Ретельно перемішати борошно, жовтки, розведені в молоці дріжджі, щіпку цукру, вершкове масло, сіль і замісити тісто. Поставити тісто в тепле місце, щоб підійшло. Коли підійде, розкачати в пласт, розрізати на трикутники й скачати в трубочки. Випікати в гарячій духовці 20-25 хвилин. Перед випіканням рогалики можна, за бажання, змастити збитим яйцем і посипати кмином.

Печиво із сиром і зеленню

 

kulinarka-pp-ua

kulinarka-pp-ua

150 г домашнього сиру, 1 яйце, 150 г борошна, пучок зелені (кріп, петрушка), пучок зеленої цибулі, 1 ст. ложка олії, 0,5 чайної ложки оцту, щіпка соди, спеції за смаком, сіль за смаком.   Сир протерти через сито або перемолоти на м’ясорубці. Кріп, петрушку і зелену цибулю дрібно порізати. Яйце збити з сіллю. Додати олію, сир і добре перемішай. Додати просіяне борошно, соду, погашену оцтом, і замісити тісто. До тіста додати зелень і спеції й знову перемішати. Сформувати невеликі кульки. Викласти печиво на застелене папером для випікання і змащене олією деко й випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 25-30 хвилин. Готове печиво з сиру і зелені подавати теплим зі сметаною або майонезом.

Цибульники

 

dziewczynakucharza-pl

dziewczynakucharza-pl

1 склянка шкварок, 2-3 великі цибулини, 2-3 яйця, 3 склянки борошна, 0,5 чайної ложки солі, 1 столова ложка маку.   Цибулю підсмажити на олії, шкварки перемолоти. З борошна, яєць, цибулі, шкварок замісити тісто, додати мак і сіль і ще раз замісити. Тісто розкачати, вирізати ромбики й викладати на застелене пергаментом деко. Випікати за температури 180 градусів 10-15 хвилин (до золотистого кольору). Смачного!