golovna

Хай буде гречка − аби не суперечка!

 

Яка каша найкорисніша для здоров’я?

 

Так каже стара українська приповідка. Або ще: «Хочеш довше жити – умій їсти». А мудрий Омар Хаям застерігав, що краще голодувати, ніж їсти будь-що. І не треба бути особливо поінформованим, щоб знати, які продукти нині продають на ринках чи в супермаркетах: скажімо, деякі технології передбачають виготовлення сосисок, сардельок, ковбас мало не із синтетичних наповнювачів. Зрештою, не такі вже корисні й деякі вишукані страви, які пропагують на різних кулінарних ТВ-шоу чи якими хизуються у своїх меню окремі ресторани.
Традиції української кухні свідчать, що наші предки добре розумілися на поживності продуктів, тому й вибирали просту та здорову їжу: каші, кулеші, борщі…
Нині поговоримо про кашу – одну з найдавніших українських страв.
Каша була повсякденною стравою: їли її і на сніданок, і на обід, і на вечерю. Присмачували смальцем, олією, маслом, молоком, запивали кисляком. На свята готували кашу з м’ясом чи запечену з молоком, цукром і яйцями. Рідку кашку варили для дітей та хворих.
Дискусії щодо корисності тієї чи іншої каші не стихають роками. В одному дієтологи одностайні: будь-яка каша для людського здоров’я є кориснішою, ніж картопля чи макарони. Основну роль у цьому відіграє не тільки спосіб приготування каші, а й усвідомлення того, наскільки важлива та чи інша крупа для нашого організму.

 

ГРЕЧКА

 

vitaportal-ru

vitaportal-ru

 

З усіх круп гречку вважають найкориснішою, оскільки в ній міститься найбільше вітамінів групи B. Каша з гречки дуже ситна і багата мінералами, зокрема магнієм, фосфором, залізом, кальцієм, магнієм, цинком і йодом. А за вмістом білка ця каша – абсолютний чемпіон серед усіх круп. Людина, яка вживає гречку, може легко обходитися без м’яса.

Щоб правильно зварити розсипчасту гречану кашу, вам слід запам’ятати, що гречка для гарніру вариться в пропорції один до двох. Тобто на склянку гречки потрібно взяти дві склянки води.
Класичний рецепт: Воду довести до кипіння, підсолити за смаком, а якщо готуємо кашу для дітей, то краще зовсім не використовувати сіль, або посолити лише трішечки. Потім у киплячу воду засипати промиту гречку, перемішати, зробити вогонь на плиті мінімальним і варити гречку до готовності (поки не википить вода).
Приготування гречаної каші без варіння: Спочатку потрібно перебрати і промити гречку. Потім засипаємо гречку в горщик (можна взяти баняк, до якого щільно прилягає покришка) і заливаємо її окропом. У цьому рецепті краще взяти пропорцію крупа/вода − 1:1,5. Трохи присолюємо і накриваємо. Потім укутуємо огорщик коцом (пледом, рушником) і залишаємо на ніч. Уранці у вас буде чудова розсипчаста гречана каша.

 

Гречана зупа з куркою

 

gre4neviy2

gre4neviy2

 

0,5 скл. гречки, 300 г курячого філе, 2 картоплини, 1 цибулина, 1 морква, 1 лавровий листок, зелень петрушки, сіль.

 

Куряче філе помити, порізати, залити водою і варити до готовності. Гречку перебрати, трішки обсмажити на сухій пательні. Підсмажити на олії терту моркву й порізану на кубики цибулю.
У баняк до м’яса додати картоплю, порізану на невеликі кубики, через хвилин 15 додати гречку, варити на повільному вогні до готовності, вкинути лавровий листок. Наприкінці додати обсмажені овочі, посолити до смаку, перемішати. Довести до кипіння і варити ще хвилин 5.

 

Гречана каша по-селянськи

 

abczdrowie-pl

abczdrowie-pl

 

3 склянки гречаної крупи, 300 г печінки (телячої або курячої), 200 г грибів (будь-яких), 1 цибулина, 2-3 столові ложки вершкового масла, 2 яйця, 200-300 г сала або шпондеру, сіль – за смаком.

 

Зварити гречану кашу, додати розтоплене вершкове мало, підсмажену й перемелену на м’ясорубці печінку, порізані та підсмажені гриби з цибулею, дрібно порізані зварені на твердо яйця. Посолити й перемішати.
У горщик на дно викласти тонко нарізане сало або шпондер, потім кашу, зверху ще раз сало або шпондер. Запікати в духовці до утворення рум’яної скоринки.

 

Крупник з гречаної каші

 

gred-tea.com_.ua

gred-tea.com_.ua

 

2 склянки гречки, 2 склянки сметани, 2 склянки домашнього сиру, 3 жовтки, 4 ст. ложки вершкового масла.

 

Гречану крупу ошпарити крутим кип’ятком, зцідити воду через сито, посолити, змішати зі сметаною, сиром, жовтками й вершковим маслом. Підготовлену масу викласти у змащену ринку або жаростійку форму й запекти в духовці.

 

Пляцушки гречані

 

vkusnoe-info

vkusnoe-info

 

1 склянка гречки, 200 г вареного м’яса (яловичина, свинина, курятина), 1 яйце, 2 ст. ложки мелених сухарів, сіль, перець – за смаком, зелена цибуля – для прикраси.

 

Гречку перебрати, залити 2 склянками окропу, варити, не накриваючи, до загустіння. Потім накрити покришкою і доварювати ще півгодини. У зварену теплу (не гарячу!) кашу додати варене перемелене м’ясо, яйце, посолити, поперчити, добре вимішати. Виробляти круглі биточки, обваляти їх у сухарях і обсмажити в олії з обох боків. Подавати зі сметаною, посипати зеленою цибулькою.

 

РИС

 

youtube

youtube

 

Якщо ви прихильник здорового способу життя і правильного харчування, то для вас рис − один із найцінніших продуктів.
Рис є важливим джерелом кількох вітамінів групи В, вітаміну РР, каротину, вітаміну Е, які сприяють зміцненню нервової системи і благотворно впливають на стан шкіри, волосся і нігтів. Рис містить достатню кількість необхідних нашому організму мікроелементів: калій, фосфор, цинк, залізо, кальцій, йод і селен. У рисі містяться складні вуглеводи, тому рис поживний, але при цьому не калорійний і сприяє загальному схудненню. Важливо, що у рисі, на відміну від інших злаків, не міститься глютену − рослинного білка, який викликає алергічну реакцію. Крім того, він містить лецитин, відомий активатор мозкової діяльності.

 

Традиційний узбецький плов

 

youtube

youtube

 

1 кг рису, 1 кг баранини, 5 цибулин, 3 середні головки часнику, 300 г олії, приправи: шафран, барбарис, червоний перець пекучий, зіра.

 

Насамперед потрібно все приготувати: баранину нарізати великими шматками, цибулю − півкільцями, моркву − соломкою. Рис промити 3-4 рази в холодній воді, поки вода не стане прозорою. Залити водою, трошки підсолити і відставити. Розігріти в казані олію й, постійно помішуючи, обсмажити цибулю до золотистого кольору. Додати шматки баранини й обсмажити з усіх боків. Коли м’ясо покриється скоринкою, додати нарізану моркву. Після того, як морква підсмажиться, залити все водою так, щоб вода була на 1- 2 см вище, додати спеції і сіль.
Довести овочі з м’ясом до кипіння і зменшити вогонь. Узбецький плов під час приготування не можна перемішувати. Коли майже вся вода випарується, додати намочений рис. У рисі зробити лунки і запхати в кожну голівки часнику (нечищений, лише почистити сухе лушпиння) Залити плов водою на 1-2 сантиметри, додати вогню і довести до кипіння.
Коли вся вода випарується, зібрати рис гіркою, зробити в ньому отвори (це робиться для того, щоб виходила пара). Насамкінець до традиційного узбецького плову потрібно додати ще зіру (мелений кумин).
Плов залишити доходити на слабкому вогні ще приблизно півгодини.

 

Бабка рисова з яблуками

 

blog-zdorovo-mu

blog-zdorovo-mu

 

2 склянки рису, 0,5 кг яблук, 2 яйця, 2 ст. ложки вершкового масла, неповна склянка цукру, 0,5 склянки сметани, кориця.

 

Рис промити й зварити, 1,5 ст. ложки масла, посолити, додати сирі яйця, вимішати. Яблука почистити, порізати й вимішати з цукром і корицею.
Половину звареного рису викласти у змащену маслом жаростійку форму або ринку, потім накласти яблука, зверху – решту рису. Залити сметаною й запікати в духовці.

 

КУКУРУДЗЯНА КРУПА

 

makiageblog-com-ua

makiageblog-com-ua

 

Її поживна цінність дуже велика. Вона містить комплекс вітамінів: А, групи В, РР, С, Е, К, а також мікроелементи і амінокислоти, необхідні для щоденної роботи наших внутрішніх органів (калій, магній, залізо, селен та інші). До речі, усі ці речовини повністю зберігаються в каші під час термічної обробки.
Кукурудзяна крупа славиться своєю здатністю виводити токсини, різні шкідливі речовини і радіонукліди з організму. А завдяки високого вмісту натуральної клітковини очищає кишечник і шлунок, нормалізує роботу травної системи. Дієтологи рекомендують їсти кукурудзяну кашу на сніданок людям, які хочуть назавжди розпрощатися із зайвими кілограмами: цей продукт містить мало калорій, але разом з тим здатний зарядити організм на довгий час енергією, зміцнити імунітет, зберегти красу.

Про страви з кукурудзяної крупи, якими славиться гуцульська кухня, зокрема бануш, книш, кулеша, малай, ми вже писали http://gazeta.lviv.ua/2016/10/20/deshho-z-guculskoyi-kuxni/. Тож пропонуємо сьогодні інші.

 

Кукурудзяна каша з гарбузом

 

povar-ru

povar-ru

 

1 склянка кукурудзяної крупи, 300 г гарбуза, 3 склянки молока, 1 ст. ложка цукру, 100 г вершкового масла, сіль – за смаком.

 

Кукурудзяну крупу трохи обсмажити на розпеченій пательні (масло не треба додавати, пательня повинна бути суха). Коли кукурудзяна крупа набуде золотистого відтінку, залити її киплячим молоком і відставити крупу з молоком в тепле місце на 30 хвилин.
Гарбуз почистити, порізати на невеликі кубики, засипати їх цукром і варити на невеликому вогні, поки гарбуз не почне пускати сік. Гарбуз треба варити до м’якості.
Відварений гарбуз додати до кукурудзяної каші, трохи посолити, дати закипіти й можна знімати з вогню. Баняк з кашею накрити покришкою, загорнути його в рушник і дати страві настоятися: каша набуде насиченого аромату й смаку.
Подавати кашу з кукурудзи і гарбуза з вершковим маслом.

 

Мамалига із сулугуні

 

www-utravalo-gportal-hu

www-utravalo-gportal-hu

 

1 склянка кукурудзяної крупи, 150 г сулугуні, 3 скл. води, спеції – за смаком.

 

Воду довести до кипіння, посолити, повільно всипати кукурудзяну крупу і добре розмішати, щоб не було грудочок. Накрити покришкою і варити на маленькому вогні до готовності, приблизно півгодини. Додати подрібнений сулугуні, розмішати. Каша стане доволі в’язкою. Поварити її на мінімальному вогні ще хвилин 10. Відставити до повного вистигання. Холодну мамалигу викласти на дерев’яну дошку, перевернувши баняк. Нарізати ниткою на шматки.

 

ВІВСЯНА КРУПА

 

xcook-info

xcook-info

 

Головною особливістю вівсяної каші є її висока харчова цінність і легке засвоєння організмом. Вівсянка багата рослинними жирами з високою часткою ненасичених жирних кислот, а також білками і амінокислотами. Вона містить максимальну кількість харчових волокон, будучи прекрасним абсорбентом солей важких металів, які скупчуються в нашому організмі.
Вівсяна каша дуже корисна для шлунково-кишкового тракту. Її рекомендують при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, захворюваннях печінки і щитовидної залози, діабеті, атеросклерозі і т.д. Регулярне вживання вівсяної каші знижує кислотність шлункового соку, а також активізує роботу мозку, поліпшуючи пам’ять і мислення.

 

Вівсяна каша з цільної вівсяної крупи

 

Найкориснішою вівсяною кашею вважається та, для приготування якої використовують цільні зерна. Тому що саме в такий вівсянці містяться всі корисні елементи. Щоб приготувати таку кашу, вам знадобиться значно більше часу, але в результаті вийде дуже смачна, поживна і здорова страва.

 

avocadocook-ru

avocadocook-ru

 

1 скл. цільної вівсяної крупи, 400 г молока, 3 ст. ложки цукру (або меду), 100 г вершкового масла, сіль – за смаком.

 

Промийте крупу під проточною водою. Потім висипте в баняк і залийте теплою водою, нехай вона постоїть близько п’яти годин. Після цього знову крупу промийте, залийте її трьома склянками холодної води. Поставте банячок на вогонь і на малому вогні варіть сорок хвилин. Додайте молоко, щіпку солі і варіть кашу, помішуючи, поки вона не стане густою, поцукруйте (якщо використовуватимете мед, то давайте його в кашу вже в тарілку). Потім перекладіть кашу в казанок або глиняний горщик, поставте в розігріту духовку на одну годину.
Коли каша буде готова, розсипте її по тарілочках, в кожну порцію покладіть вершкове масло і можете подавати страву до столу. Якщо хочете, до каші можна додати ягоди чи фрукти, родзинки, горішки, полити варенням.

 

Вівсяне печиво дитяче

 

desna-kf-com-ua

desna-kf-com-ua

 

1 скл. пластівців вівсяних, 0,5 скл. пшеничного борошна, 0,5 скл. вівсяного борошна (мелені вівсяні пластівці), 0,5 скл. цукру, 0,5 скл. кокосової стружки, 3 ст. л. меду, 1/4 склянки олії, 1 ч. ложка соди харчової, 2 ст. ложки води.

 

У мисці змішати всі сухі інгредієнти: пшеничне та вівсяне борошно, вівсяні пластівці, цукор, кокосову стружку та соду. В окремій посудині змішати мед, олію та 2 ст. л. води. Нагріти цю суміш та додати всі сухі інгридієнти. Замісити тісто. Сформувати кульки розміром з грецький горіх, викласти на деко, змащене олією, та трошки притиснути долонею. Випікати при 180 ℃ 15-20 хв. Смакувати з холодним молоком.

 

ПШОНО

 

jaygp-com

jaygp-com

 

Найменш корисна крупа, оскільки повільно перетравлюється і вступає в реакцію з розігрітими жирами. Та навіть пшоно містить вітаміни, магній і фосфор, і тому пшоняна каша все одно в рази корисніша за будь-яку картоплю.

 

Каша чумацька

 

gred-tea-com-ua

gred-tea-com-ua

 

2 склянки пшона, 0,5 кг свіжих грибів або 50 г сушених (можна й більше – не зашкодить), 2 цибулини, 100 г сала, сіль, перець.

 

Почищені й помиті гриби (якщо сушені – наперед замочені) нарізати невеликими кусочками й обсмажити на салі, додати нарізану цибулю, потушкувати.
Пшоно добре промити в кількох водах, зварити до напівготовності, додати смажені гриби й цибулю, посолити, поперчити, перекласти в горщечки, поставити в духовку й довести до готовності. Готова каша повинна бути розсипчастою.

 

Куліш козацький

 

Традиційна українська страва, що стала відома завдяки запорізьким козакам. Обов’язковими компонентами класичного кулішу є пшоняна крупа та сало, а додатки можуть бути будь-які.

 

xutir-savky-com-ua

xutir-savky-com-ua

 

3 л води, 2 склянки пшона, 1/2 курки, 500 г телятини, 300 г сала, 3 цибулини, головка часнику, по пучку кропу та петрушки, сіль, перець − за смаком.

 

Курку і телятину покласти в казанок, залити водою, довести до кипіння і варити на повільному вогні 2 години. Додати промите пшоно і варити ще 30 хвилин. Сало нарізати кубиками і витопити на сковороді, щоб вийшли шкварки. Додати дрібно нарізану цибулю та обсмажити до золотистого кольору. Додати зажарку в куліш, видушений через прес часник, посолити, поперчити, посипати дрібно нарізаною зеленню.
Смачного!

Читайте також:

Loading...

2-1

Loading...