5 фактів про новий візит-центр у Шевченківському гаю

   Мирослава Іваник   4421  
Шевченківський гай

Фото: Шевченківський гай

«Львівська газета» дізнавалась, якою буде будівля, що викликала у Львові шквал суперечок


Гарячі дискусії розгорілися у Львові довкола будівництва в Шевченківському гаю нового візит-центру. Адміністрація скансену (музею просто неба) каже, що нова будівля зробить парк більш дружнім для відвідувачів, й отож збільшить потік туристів та заробітки. Натомість, у соціальних мережах розгорілася дискусія: чи варто витрачати мільйони на нову будівлю, якщо низка пам’яток, що є в музеї, нині у доволі поганому стані й потребують нагальної реставрації. Серед них називають і церкви, і чимало старих садиб, багато з яких треба капітально реставрувати.

«Львівська газета» підібрала п’ять фактів про нову будівлю, яка ще до початку будівництва викликала чимало суперечок.

Музей починається із входу

За словами директора Музею народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» Романа Назаровця, ідея будівництва візит-центру з’явилася ще 2014 року. Тоді за фінансування ЮНЕСКО та норвезького уряду реалізовували проект щодо збереження унікальної спадщини скансену. У рамках проекту зробили й соціологічне опитування відвідувачів щодо можливих удосконалень у музеї. Однією із найважливіших та найбільш необхідних змін, які назвали відвідувачі, була заміна входу.

«Нинішній побудовано ще 1971 року, − розповідає Роман Назаровець. − Він маленький, вузький і зовсім не виконує тих функцій, що потрібні сьогодні. Цього не достатньо для великої кількості відвідувачів, яких нині маємо: близько двох тисяч на день. На підставі опитування та консультацій з експертами ми зробили стратегічне планування розвитку музею до 2020 року. Одним з пріоритетів визначили будівництво великого сучасного функціонального входу».

2015 року музей виготовив ескізний проект. На 2016 рік депутати Львівської міської ради виділили на робочий проект та початкові роботи приблизно 1,2 млн грн.

Шевченківський гай

Фото: Шевченківський гай

 

Центр ззовні: замість даху − трава

Будують новий візит-центр, який водночас має стати оновленим входом до музею не на місці старої каси, а дещо збоку – там, де є старі громадські вбиральні. Старий вхід, обіцяють музейники, збережуть як частину музейної історії.

За словами Романа Назаровця, у проектуванні візит-центру використовували досвід європейських скансенів. Саме тому будівля є дещо незвичною для Львова, хоча б тим, що замість класичного даху на ньому хочуть облаштувати зелену зону.

Шевченківський гай

Шевченківський гай

«Концепція форми візит-центру полягає у максимальному вписанні його у ландшафт. Частина конструкцій ззовні повторює архітектуру церкви, що стоїть поряд. Колони, що підпирають дах, повторюють крони дерев, що ростуть у парку. Фактично це будуть наче дві підняті площини землі між деревами. Вони утворюватимуть гострий кут, а між ними буде скло. При цьому дах буде доступний для людей – це буде променадна доріжка з оглядовою терасою. З іншого боку будівлі буде своєрідний амфітеатр, де можна буде посидіти й, наприклад, почитати. Фактично вся площа забудови буде для відвідувачів: і всередині, і ззовні», − розповів пан Назаровець.

Отже, автори ідеї фактично пропонують спорудити прозору будівлю. Перебуваючи всередині візит-центру, відвідувач зможе бачити одночасно вулицю з одного боку і парк – з другого.

«Форма візит-центру є дуже оригінальною і незвичною. Це буде сучасна лаконічна архітектура, з використанням нових матеріалів. Скляні фасадні системи на всю висоту та зелений дах – це основа вигляду будівлі. У Європі зелені дахи не є новинкою, їх дуже широко використовують у різних будівлях. У нас це ще не поширено. Технологія не є складною, але у нас ще мало з цим працюють, і це може бути найскладнішим у виконанні», − розповів «Львівській газеті» директор SHEREMETA Architect Group та головний архітектор проекту Микола Шеремета.

Центр усередині: від кас до виставкових залів

Відповідно до планування, візит-центр зможе одночасно прийняти до 400 відвідувачів. Перше, що там буде, − це великий хол, у якому відвідувачі зможуть отримати максимально повну інформацію, купити квитки, замовити екскурсію, перепочити, взяти буклети тощо.

Шевченківський гай

Шевченківський гай

«Це буде перша зона музею – вхідна і транзитно-інформаційна, − пояснює Роман Назаровець. − Тут також будуть розміщені 16 сучасних туалетів, зокрема для неповносправних. Наразі з цим у музею є проблеми, адже вбиралень недостатньо. Друга зона – приміщення швидкого харчування. Кафе буде розраховано на одночасне перебування 80 осіб. Ми радились із рестораторами, й вони погодилися, що в такому закладі має бути приміщення орієнтоване на швидке харчування великої кількості людей. І ще одна зона – науково-освітня, площею 150 квадратних метрів, де мають проводити конференції, майстер-класи. При цьому зал планують зробити трансформером. З одного великого за потреби робитимуть три маленькі. Сьогодні майстер-класи відбуваються у садибах. Однак у маленькі хатинки, які є в Гаю, не заведеш, наприклад, клас дітей. Тому майстер-класи для 20-30 осіб можна буде робити в новому візит-центрі. Четверта зона – виставкова. У музеї є майже 22 тисячі експонатів, нині для огляду виставлено не більше ніж 10%. У фондах є багато цікавих та унікальних речей, які зможуть презентувати в новому залі. Там планують передусім експонувати великі речі – скульптури та ікони, а також влаштовувати тимчасові виставки».

За словами Миколи Шеремети, всередині будівлі буде доволі вільне планування. Дизайн розроблятимуть дещо пізніше, але вже зараз зрозуміло, що інтер’єри диктуються прозорими конструкціями фасадів. Тож у відвідувачів повинно бути відчуття відкритого простору.

Рік і 13 мільйонів гривень

Почати будівництво візит-центру планували ще цього року, а завершити − наприкінці наступного. Однак наразі встигли завершити лише робочий проект й отримати на нього висновок державної експертизи. Найближчим часом, кажуть у музеї, планують оголосити тендер на будівництво. Площа майбутньої будівлі становитиме близько тисячі квадратних метрів. Орієнтовний кошторис будівництва – 13 млн грн.

Акцент на енергозбереженні

Шевченківський гай

Шевченківський гай

Нову будівлю планують зробити максимально «зеленою». Використати хочуть передусім дерева, які влітку даватимуть прохолоду, а взимку навпаки – захищатимуть від холодів. Ще один «екокрок» − котел на альтернативному паливі. «Вже зараз в адміністративному корпусі музею маємо котел на тверде паливо. У парку багато сухостоїв і сухих гілок, які ми використовуємо для котельні, що суттєво зменшує наші рахунки за газ, а це − економія бюджетних коштів», − резюмує Роман Назаровець.