Індекс гречки

Якою буде ціна у найближчі місяці

 |    2596  

Ажіотажу навколо гречаної крупи зараз немає. Вона спокійно лежить на прилавках магазинів, бо після того, як ціни на неї злетіли до захмарних висот, охочих придбати продукт небагато. Адже віддати за кілограм гречки 38-40 грн (а за крупу нижчої якості – 32-34 грн) багатьом українцям не по кишені. У столиці вона коштує ще дорожче – 48-53 грн. Тож люди переходять на інші крупи, які є значно дешевшими. Однак і зовсім відмовитися від цього продукту ми також не готові, бо він міцно увійшов у наш раціон. Тож багатьох цікавить: коли чекати спаду цін на гречану крупу? Хто винен у нинішньому стрибку цін: виробник, переробник, реалізатор? І чи щось робиться для того, аби ситуацію виправити?

З цими та іншими запитаннями «Львівська газета» звернулася до експерта аграрного ринку Івана Стефанишина.

гречка -2 гречка у Львові

«Ціна на гречку вже більше не зростатиме, бо люди її не купуватимуть. Зараз ціна зупинилася на 38-40 грн за кілограм. І змінитися в бік зменшення вона може тільки після збору нового врожаю», – каже Іван Миколайович.

Причина? Їх кілька. Передусім – зменшення посівів цієї культури. За останні 15 років, за словами експерта, посівна площа гречки зменшилася в 4,5 разу. Схожа проблема – з житом, іншими культурами. До нас прийшли великі компанії, які орендують землю й вирощують зернові, які їм вигідні, – пшеницю, кукурудзу, ріпак. Це профільні культури, експортна продукція. Дрібні господарства не надто збільшили посівні площі гречки. Хто дійсно їх розширив, – то це населення, але воно не є учасником ринку, а вирощує гречку для власного споживання.

«Нам кажуть, що у нас є запаси гречки, – каже Іван Миколайович. – А де вони? Ті запаси, що є в комерційних структурах, це – предмет спекуляції. Якби вони були в Аграрному фонді і він виконував так, як треба, свою функцію в частині регулювання ринку, це було б добре. А так не відомо, де ті запаси і хто є їхнім власником».

Друга причина, через яку в нас недостатньо цієї культури, – проблема з переробкою. Виробництво гречки сконцентроване в семи областях України: центральна частина країни та ближче до півночі. Там є і підприємства з переробки.

«Якісь елементи монополії, може, і є. Може, і торгові спекуляції є. Але це треба ще довести, бо голослівно стверджувати не годиться. Нехай Антимонопольний комітет проведе розслідування і розбереться, хто спекулює: чи то виробник, що найменш вірогідно, чи той, хто переробляє, чи той, що продає. Бо інформація про те, що у Києві кілограм гречки коштує більш ніж 50 грн, звучить, як анекдот», – каже експерт.

дорога гречка

Ще одна причина – раніше ми частину гречки імпортували з Росії. Нині, в силу відомих причин, цього не робимо.

Якою має бути ціна за кілограм гречки?

«Вона буде залежати від собівартості. Міністерство аграрної політики та продовольства трохи заворушилося, і в багатьох областях збільшили посіви , бо гречка – та культура, яка є дразливою для нашого населення, – каже Іван Стефанишин. – У деяких областях є державні програми підтримки. Тобто господарствам, які збільшили посіви, будуть доплачувати з бюджету, ще якісь заохочення. Тож є надія, що ситуація поліпшиться, але сподіватися, що ціна впаде наполовину, не варто. Реально кілограм гречки коштуватиме 27-30 грн».

Коли очікувати спаду цін? Треба дочекатися нового врожаю. Гречку в нас сіють у декілька етапів, тож у серпні вже почнуть збирати врожай. А до цього експерт радить перейти на інші крупи.

Леся Бущак