Допоможіть печінці відновитися

     2111  

Мабуть, є дуже мало людей, які можуть сказати, що за новорічно-різдвяні свята вони не переїли, не спожили понад норму печеного, смаженого, вудженого, масного

 Оксана Задорожна

Звісно, що дехто й хильнув зайвого. Одне слово, ми змусили печінку напружитися,працювати в стресових умовах, очищати організм від усього шкідливого й не потрібного. Тож зараз було б дуже доречно допомогти їй відновитися, прийти до норми, працювати з легким навантаженням. Щоб допомогти цьому органу, не треба хапатися за пігулки. Допомогти оговтатися допоможуть натуральні продукти.

Для підтримки печінки в тонусі варто їсти більше гарячих страв і салатів зі сирих і відварених овочів. Вінегрети, пісні зупки, бурячок з хроном чи цибулею тощо. Головне, всі салати, які подаєте до столу, слід заправляти олією. Найкориснішими для печінки вважають оливкову, гірчичну, конопляну, лляну олії.

Для підтримки здоров’я печінки варто додати в меню молочні продукти: йогурт, кефір, простоквашу, нежирний сир. Особливо перевагу слід надати кефіру та простокваші, бо вони, як твердить gippokratlechit.com, знижують ризик ожиріння печінки, гіпертонії, засмічення судин. А також є дієтичними продуктами у багатьох захворюваннях. Йогурт поліпшує травлення, виводить шкідливі речовини з організму, оздоровлює флору кишківника. Нежирний сир — скриня фосфоліпідів і лізину. І вживати його слід не лише при захворюваннях печінки, а й для оздоровлення усього організму.

Корисною для печінки буде й рибна дієта. Печінка, яка втомилася переробляти тваринне м’ясо, з вдячністю сприйме рибу: хека, коропа, форель. Якщо хтось не може й дня прожити без м’яса, то варто споживати курятину, телятину, індичатину, але відварне чи приготовлене на парі. На смажене, жирне накладіть табу.

Зараз корисними для організму будуть каші: вів­сяна, гречана, ячна тощо. У гречці багато білків і амінокислот, що є будівельним матеріалом для печінки, вівсяна допомагає вивести з організму різноманітні шкідливі речовини і сприяє нормалізації роботи печінки.

Овочі, фрукти, зелень також корисні для печінки. Особливо різні види капусти, морква, буряк, кабачки. Завдяки високому вмісту в них активних речовин, можна не тільки оздоровити хворі клітини печінки, а й очистити її від токсинів.

Корисні для печінки відварні бобові, перепелині яйця, курага, банани, чорнослив, родзинки чорні й білі, інжир, а також чиста свіжа вода, мінеральні води, особливо «Боржомі».