Знай міру — і здоров’я не підведе

     450  

Дев’ять порад від дієтолога Бориса Скачка: як за новорічно-різдвяні свята не підірвати здоров’я

Чого гріха таїти: любимо ми і смачно поїсти, і добре випити. І в цьому нема нічого поганого, якщо не доходити до крайнощів. А чому б і самому не почастуватися, і родичів та друзів не пригостити, якщо на свята в кожній українській хаті повно наїдків і напоїв. Люди колядують, веселяться, радіють народженню Дитяти. Однак усі свята колядувати і залишатися здоровим вдається лише тим, хто знає міру, вміє вчасно сказати собі: «Досить!» 

Як зрозуміти, що ви вже на межі, за яку переступати не варто, і як достойно вийти зі складних ситуацій? Про це «Газета» попросила розповісти відомого дієтолога Бориса Скачка. 

Не допускайте «революції» у шлунку

Порада перша. Аби обмін речовин і травлення відбувалися нормально, каже дієтолог Скачко, треба загалом правильно харчуватися, а за святковим столом, коли від розмаїття смаколиків очі розбігаються, особливо. Якщо маєте апетит, то спершу з’їжте кусень курки, м’яса, риби чи яйце. Це білкова їжа, а білки підвищують обмін речовин на 40%, і тому всі зайві калорії згоряють. Проте в жодному разі не змішуйте різні білки, тобто не їжте одночасно курятину, рибу, м’ясо. Зупиніться на чомусь одному. За якийсь час можна їсти все, що смакує. 

Порада друга. Коли всі сідають до святкового столу, а ви відчуваєте, що апетиту зовсім нема, треба його нагнати. Дієтолог радить випити трохи сухого вина або горілки, з’їсти продукт, у якому багато спецій — перцю, кропу, часнику, паприки (скажімо, шматочок сала з перцем), щоб збудити апетит, прискорити обмін речовин, виділення шлункового соку. А тоді за столом вже покласти на тарілку шматок курки чи м’яса. 

Порада третя. Вона найбільше стосується жінок, які стежать за фігурою. Значна частина жінок застілля розпочинає із салатів, помилково думаючи, що вони малокалорійні, й коли ними заповнити шлунок, то вже на інші висококалорійні страви у шлунку залишиться мало місця. Але це, як твердить дієтолог, хибна думка. «Розпочинати трапезу зі салатів не можна, бо вони заберуть весь шлунковий сік, який на перетравлювання салатів зовсім не потрібний. Він необхідний білкам, тобто м’ясу, рибі, яйцям, тож коли ви дійдете до цих продуктів, на розщеплення м’яса чи риби його вже не вистачить. А це призведе до порушення травлення, «революції» у шлунку. 

Порада четверта. Якщо, попри всі намагання контролювати апетит, ви відчули, що шлунок переповнений, йому слід допомогти. У таких випадках Борис Скачко радить випити ложку меду з водою або просто з’їсти мед і запити його водою. Це прискорить потрапляння їжі зі шлунка в кишківник. Багато людей у такі моменти хапаються за мезим, фестал тощо. Але вдаватися до цих медичних препаратів, на думку лікаря, дуже небезпечно: люди ризикують після цього потрапити до лікарні з інфарктом чи інсультом. Річ у тім, що вони різко збільшують в’язкість крові, а це підвищує ризик розвитку гіпертонічного кризу, інфаркту міокарда, інсульту. 

Якщо ти не молодець, у пригоді стане холодець 

Порада п’ята. Багато людей помилково вважають, що контролюють кількість випитого спиртного. Окрім того, з хорошою закускою оп’яніти складно. Але у святкові дні доволі часто ми переоцінюємо можливості свого організму і опиняємося в неприємній ситуації, коли ноги не слухаються, язик заплітається, голова гуде… Якщо когось із гостей треба швидко привести до тями, лікар Скачко радить у склянку води додати кілька крапель нашатирного спирту і дати випити — протверезіють на очах. Можна також дати випити «хворому» і склянку марганцівки, але готувати світло-­рожевий розчин треба дуже обережно, обов’язково перелийте його в іншу посудину, щоб осад залишився на дні. Бо, потрапивши у шлунок, він зробить з нього решето. 

Порада шоста. Людей, які швидко п’яніють, інколи називають слабаками. Мовляв, випив 100 г і захмелів. Але таким людям, як твердить дієтолог, можна лише позаздрити. Легке сп’яніння після випитих 100 г відчувають лише ті, в кого здорова печінка. А коли для розслаблення треба випити багато, з печінкою погані справи. Тож слід задуматися, чи варто взагалі пити. 

Порада сьома. За святковим столом краще пити один алкогольний напій. У жодному разі не змішуйте вино, горілку, коньяк тощо. Якщо все­-таки кортить спробувати кілька напоїв, то слід розпочинати з трунків зі слабшим градусом, а тоді перейти до напою з вищим. 

Порада восьма. «Горілка без пива — гроші на вітер». Таким гаслом доволі часто керуються чоловіки, тож після горілки не відмовляються і від кухля пива. І ввечері ніби непогано тримаються, зате вранці їм не позаздриш. У таких випадках не можна залишати організм сам на сам із проблемою, йому треба допомогти. Тут у пригоді стане капустяний, огірковий, помідоровий розсіл. Він сприяє залуженню крові та очищенню організму через нирки. Якщо в хаті є холодець, вважайте, рятівник поряд. Його треба розтопити і випити бульйон гарячим. Білки, що містяться в ньому, зв’язують та виводять через ті ж нирки токсичні метаболіти алкоголю. 

Порада дев’ята. Нерідко, аби збадьоритися, швидше оклигати, люди налягають на каву чи чай. Дієтолог каже, що цього категорично не можна робити після затяжного святкування, бо кофеїн, який містять ці напої, сприяє збільшенню притоку крові до мозку, що може бути небезпечним, якщо у вас погані судини, атеросклероз, схильність до підвищеного тиску. 

Якщо пам’ятати, що Новий рік, Різдво — це передусім свято душі, а не шлунка, то можна досхочу повеселитися, наколядуватися, відвідати всіх родичів і друзів, спробувати різних смаколиків і напоїв і при цьому зберегти відмінне здоров’я.