Віруси грипу VS людина: хто кого?

     2097  

Уникнути зустрічі з вірусами грипу неможливо, але цілком реально підготувати організм до боротьби з ними

І хоч медики заспокоюють: цьогоріч епідемії грипу не буде, бо циркулюватимуть ті штами грипу, що були торік, а отже, в багатьох уже є імунітет до них, це аж ніяк не означає, що ми не хворітимемо. Хворітимемо однозначно, а точніше вже почали. Варто було лише трохи похолодати — і чимало людей скосили ГРВІ. Вже є й поодинокі випадки захворювання на грип, а зима ще попереду.

Уникнути зустрічі з вірусами й інфекціями неможливо, бо вони невидимі. Ніколи достеменно не можна сказати, скільки вірусів чи інфекцій контактує з нами — одна чи десять. Але до зустрічі з ними можна і треба готувати свій організм. І тоді, коли він зіштовхнеться з вірусами чи інфекціями, імунна система впорається з ними, просто знищивши. Але готуватися слід грамотно, крок за кроком. Як? По пораду «Газета» звернулася до лікаря, дієтолога, керівника медичного центру «Здоров-є!» Бориса Скачка та педіатра Євгена Комаровського.

Зимове меню

— Підготовку організму слід розпочати з перегляду меню, — каже Борис Скачко. — Усі застудні захворювання пов’язані з тим, що відбувається в кишківнику, бо кров із нього потрапляє до легень. І якщо він переповнений токсинами, то починаються запальні й інші патологічні процеси. Привівши в порядок кишківник, ми автоматично зміцнюємо імунітет у дихальній системі.

Отже, передусім потрібно почистити кишківник. За словами лікаря, цей орган не потребує спеціального очищення. Просто треба стежити за тим, що кладемо до рота. Ми прагнемо й надалі вживати овочі та фрукти, але сира клітковина не сприяє всотуванню токсинів із кишківника. Хорошим сорбентом, який вбирає токсини в кишківнику, є термічно оброблена клітковина. Тому в нашому меню нині повинні переважати варені, запечені, тушковані овочі та фрукти: вінегрети, борщі, овочеві супи, запечений гарбуз, яблука, картопля тощо. Овочі треба варити на маленькому вогні (опускати в кип’ячу воду), тушкувати, готувати на пару, запікати, але не смажити. Звісно, під час термічної обробки частина вітамінів руйнується. Їх запаси поповнюватимемо в інший спосіб. А восени нам конче треба наситити організм клітковиною, яка очистить кишківник, й імунітет від цього тільки зміцніє.

Саме тепер треба максимально наповнити організм вітаміном А, бо він стимулює вироблення імуноглобуліну А, який знищує бактерії та віруси, що потрапляють на слизові оболонки. Коли його бракує, вірус чи інфекція не знищуються, починають розвиватися й виникає вірусно-інфекційне захворювання. Тому нині необхідно вживати вдосталь моркви, гарбуз (але обов’язково зі сметаною чи маслом), до салатів додавати обліпихову, шипшинову олії, бо вони багаті на вітамін А.

Імунна система — не гумова

У наш час постійного поспіху та катастрофічного браку часу не кожен може приділити собі трохи часу, тож значна частина людей зміцнює імунітет імуностимуляторами, імуномодуляторами, адаптогенами. Легше вранці та ввечері випити кілька крапель якогось настою, ніж стояти біля плити та готувати відповідні страви.

— Аж ніяк не схвалюю такого підходу, — наголошує Борис Глібович. — Адже імунна система — не гумова. Вона не терпить диктату, тож їй не можна «вказувати», що робити та коли, вона чітко знає свої завдання. Тим, хто часто вдається до імуностимуляторів, раджу спершу зрозуміти їх дію. Коли людина вживає женьшень, ехінацею чи інший імуностимулятор, імунна система отримує сигнал, що десь в організмі сталася поломка, яку потрібно ліквідувати. Імунітет справді підвищується. Але імунну систему вдасться обманути раз, двічі, тричі, а на четвертий вона вже не відреагує. До того ж, на імуностимулятори реагуватиме не більш ніж три-чотири тижні, а період простудних захворювань триває щонайменше півроку. А тримати імунну систему в постійному напруженні неправильно. Через місяць, щонайдовше півтора, вона ослабне, і тоді організм легко підхопить будь-який вірус чи інфекцію.

Якщо хтось таки планує вдатися до імуностимуляторів, то лікар радить починати з маленьких доз — п’ять крапель двічі на день, а ще краще раз на день упродовж тижня. Нас­тупного тижня збільшити їх кількість до 10 крапель. І так поступово довести до 30-40 крапель щотижня. Адаптогени, імуностимулятори треба вживати розумно. Є такий негласний закон: малі дози стимулюють, середні — тонізують, великі — пригнічують, а дуже великі — убивають. Якщо починати вживати їх по 20-30 крапель тричі на день, то можна досягти зворотного ефекту.

І хоч холодної пори року пити не дуже-то й хочеться, лікар Скачко радить уживати достатньо рідини, але не просто воду, а узвари, компоти, свіжовичавлені соки, морси, киселі. Рідина очищує організм, виводить токсини і готує систему до того, що в разі захворювання пити доведеться більше. Бо якщо людина п’є мало, а під час захворювання — багато, організм не підготовлений і йому буде складно впоратися. Ускладнення органів дихання під час застудних захворювань виникають тому, що через недостатню кількість рідини кров швидко стає в’язкою, пересихає слиз і розвивається пневмонія. Людина, яка п’є мало рідини, ще до захворювання перебуває в стані хронічного водного голоду. І коли піднімається температура, організм не має, чим охолоджуватися.

Головний ворог імунітету — сухе повітря

Нерідко зростання кількості вірусних захворювань фіксують із початком опалювального сезону. Педіатр Євген Комаровський пояснює, чому це відбувається. Будь-яка система опалення сушить повітря. Вірусні частинки годинами зберігають свою активність у сухому теплому та нерухомому повітрі, але майже миттєво руйнуються в повітрі прохолодному, вологому та рухомому. Тож Євген Олегович радить стежити, щоб повітря у квартирі, а також у дитячих садках, школах було не сухим, а вологим. Оптимальні параметри повітря у приміщенні: температура — близько 20°С, вологість — 50-70%. Тому варто часто провітрювати помешкання (краще зробити протяг), мити підлогу, вмикати зволожувачі повіт­ря. Якщо не дуже тепло, то краще тепліше вдягнутися, але не вмикати додаткових обігрівачів.

У верхніх дихальних шляхах постійно утворюється слиз, який забезпечує функціонування так званого місцевого імунітету — захисту слизових оболонок. Якщо слиз і слизові оболонки пересихають — робота місцевого імунітету порушується. Відповідно, віруси легко долають захисний бар’єр ослабленого місцевого імунітету, і людина захворіє під час контакту з вірусом зі значно більшою ймовірністю.
Педіатр радить не забувати про зволоження слизових, особливо тоді, коли виходите з дому (із сухого приміщення) та йдете туди, де багато людей. Розчин для закапування носа можна приготувати самотужки: 1 ч. л. кухонної солі на 1 л кип’яченої води. Заливаєте в будь-який флакон-«пшикалку» (наприклад, із-під судинозвужувальних крапель) і регулярно пшикаєте в ніс (що сухіше та більше навколо людей — то частіше, принаймні що 10 хвилин). В аптеках можна купити готові соляні розчини: салін, аквамаріс, хумер, марімер, носоль тощо.

У період зростання захворюваності на ГРВІ особ­ливу увагу слід звернути на руки, адже саме вони розносять віруси. Їх треба часто мити, зокрема коли приходите з вулиці (школи, роботи, громадського транспорту). Зі собою варто носити дезінфекційні гігієнічні серветки, якими протирати руки.

Холодної пори року чимало батьків, особливо ті, в кого є маленькі діти, воліє не виходити з квартири, щоб не підхопити вірусів. Педіатр Є. Комаровський переконує, що гуляти можна будь-скільки. Підхопити вірус під час прогулянки нереально. Але в пік ГРВІ варто уникати велелюдних місць, навіть відмовитися від походу в супермаркет без потреби.

До теми
Холодної пори року дуже популярним є відвар шипшини. Дієтолог Б. Скачко стверджує, що він дійсно багатий на вітаміни С, А і Е, але за однієї умови: якщо його приготувати правильно. Більшість звикла готувати відвар у термосі: ягоди заливають окропом і настоюють упродовж ночі. Але лікар наголошує, що в такому відварі зовсім немає вітаміну С — за ніч він геть руйнується. Правильний спосіб приготування відвару шипшини: ягоди подрібнити, залити водою, поставити на маленький вогонь на 10-20 хвилин, відтак процідити через кілька шарів марлі, щоб позбутися ворсинок, і пити. Такий відвар можна давати і дітям, але через соломинку, бо кислі напої вимивають кальцій із зубів.